Ten: Something Wicked This Way Comes (2023)

Dionysos Rising

Kiadó:
Frontiers

Honlapok:
www.tenofficial.com
facebook.com/TenOfficial

A '90-es évek derekán ez a banda megváltás volt az egyszeri rocker számára (lásd még Royal Hunt, Stratovarius, és hogy a progosabbakról se feledkezzünk meg: Symphony X, Shadow Gallery, Spock's Beard, The Flower Kings), aztán jött a metal reloaded és vele a skandináv glam cunami a kétezres években, és elsöpörte őket. Mert tökösebben, modernebben nyomták a dallamrockot. Senkinek sem kellett ekkor már Gary Hughes búgó, melankolikus orgánuma, és az öregurasan-komótosan, epikusan építkező muzsika.

Bevallom, elvesztettem kicsit a fonalat velük kapcsolatban én is, hébe-hóba azért rájuk néztem persze, de már nem akkora tisztelettel és izgalommal, mint kezdetben. A gyakori tagcserék sem töltöttek el nagy bizalommal, ez általában nem jó jel, és az sem villanyozott fel különösebben, amikor azt olvastam, két lemezre való nótát rögzítettek a COVID időszakban. Hát, ha valami, akkor eddig is az volt velük a legfőbb "probléma", hogy túl sok volt a hasonló dallam és tempó egy-egy korongon, kevés a változatosság és az igazán kiemelkedő nóták, pillanatok (az egységesen magas színvonal ellenére is). Ezen pedig nem szokott segíteni a túltermelés.

Tulajdonképpen azt sem tudom, miért hallgattam bele éppen ebbe az albumukba, de ha már így esett, lássuk, mire képes az angol melodic (hard) rock csapat 2023-ban. Nos, jól meglepődtem, mennyire élveztem ezt az etapot (most is?, újra?), mert hogy kifejezetten. Remek melódiák (ezek némelyikéből Bon Jovi – szellősebb hangszereléssel és a maga orgánumával/karizmájával – gigaslágereket tudott volna faragni), magabiztos hangszeres szekció és jó hangzás (ha nem tévedek, egy ideje Dennis Ward keveri őket). Szerintem a címadó, vagy éppenséggel a dalcsokrot záró "The Greatest Show On Earth" a teljes életművet tekintve is kiemelkedő pillanatok (utóbbi, folkos dallamaival, még a Falconert is eszembe juttatta). A klipes nóta amúgy messze nem a legjobb itt, nem teljesen értem, miért pont ebből csináltak mozgóképet (hacsak nem azért, mert ez a legrövidebb szám), de a rájuk jellemző zenei világ azért jól belőhető belőle.

Szóval a hülye angolok (angol hülyék) élnek és virulnak, s köszönik szépen, jól elvannak! Mindeközben a skandináv glam éppen identitásválságban szenved…, vagy mégsem? De erről majd legközelebb, addig hallgassunk egy kis finom szövésű, kellemes muzsikát, abból nagy baj nem lehet!

Kotta

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Dionysos Rising nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.