Foo Fighters – Taylor Hawkins dobos tavalyi halála után is folytatják

Rockvilág.hu online rockmagazin

December 31-én kiadott közleményükben a Foo Fighters tagjai bejelentették, hogy dobosuk, Taylor Hawkins márciusban bekövetkezett halála nem jelenti a banda végét, és folytatják a közös zenélést. A Dave Grohl vezette rockzenekart tavaly a dél-amerikai turné közben érte a tragédia, melyet követően természetesen lefújták az összes többi koncertjüket 2022-ben, csak egy londoni és egy Los Angeles-i all-star gálakoncertet adtak kisegítő dobosokkal.

A tavalyi év ígéretesen indult a zenekar számára: a pandémia után újra élőben játszhattak nagy közönség előtt, illetve bemutatták a Stúdió 666 című zenés horrorkomédiájukat is. A jelenleg az HBO Maxon elérhető filmben – amiben Jenna Ortega is feltűnik – az alkotói válságtól meggyötört Foo Fighters egy hírhedt stúdióba vonul, ám inspiráció helyett mindenféle démonokat találnak ott. Taylor Hawkins pont egy hónappal a Stúdió 666 amerikai mozis bemutatója után, március 25-én halt meg Kolumbia fővárosában. Az első rendőrségi jelentések és kolumbiai lapértesülések egyaránt arra utalnak: jó eséllyel valamilyen drog, gyógyszer vagy ezek koktélja okozhatta Taylor Hawkins váratlan és megdöbbentő elhunytát.

A dobosnak korábban is akadtak veszélyes menetei a kábítószerekkel: 2001-ben például csaknem két hetet töltött kómaszerű állapotban egy meg nem nevezett jellegű túladagolás miatt. Saját bevallása szerint soha nem volt drogfüggő, ugyanakkor több interjúban is elismerte: életének egyes időszakaiban túlzásba vitte a partizást. Viszont ennek ellenére soha nem jelentett ki olyat, hogy nem él semmilyen szerrel, még a 2001-es tapasztalatok után sem.

„Miközben elköszönünk a zenekar valaha volt legbonyolultabb és legtragikusabb évének, minduntalan emlékeznünk kell rá, mennyire hálásak vagyunk a hozzánk legközelebb állóknak és azon szeretteinknek, akik már nem lehetnek velünk. A Foo Fighters huszonhét éve alakult, hogy azt jelképezze: a zene gyógyító erővel bír, az élet pedig mindig megy tovább. Ebben a huszonhét évben a rajongóink egész világra kiterjedő közösséget hoztak létre, és megteremtettek egy elkötelezett támogatási rendszert, amely minket is nagyban segített abban, hogy együtt átvészeljük a legsötétebb időket. Itt osztozunk örömeinken és fájdalmainkon, reményeinken és félelmeinken, és együtt, a zene által bekapcsolódunk az élet kórusába.

Taylor nélkül sosem váltunk volna azzá a zenekarrá, akik lettünk – és pontosan tudjuk, hogy Taylor nélkül innentől más zenekar leszünk. Azt is tudjuk, hogy ti, a rajongóink ugyanolyan sokat jelentettetek Taylornak, mint amennyit ő jelentett nektek, és amikor ismét találkozunk majd – méghozzá hamarosan –, lélekben ő is minden este ott lesz velünk.”

Az 50 éves korában elhunyt dobos nem volt alapítótag a Foo Fightersben, a zenekar a Nirvana korábbi dobosa, Dave Grohl szólóprojektjeként indult Kurt Cobain halála után. Az 1995-ben kiadott első lemezen minden hangszert Grohl játszott fel, majd a koncerteken először William Goldsmith ült a dobok mögött, Hawkins csak 1997-ben csatlakozott. Nagyon hamar megtalálta a közös hangot a gitáros-énekessé avanzsáló Grohllal, Taylor gyakorlatilag második frontemberré vált, az élő fellépéseken sokszor fordult elő, hogy Grohllal helyet cserélve mikrofont ragadott, és ő énekelte el a különböző rock-klasszikusok feldolgozásait.

Az új dobos személye egyelőre nem ismert.




Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rockvilág.hu online rockmagazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.