Ezért nem játssza régi dalait a Visions of Atlantis

Fémcsajok

Tarol a listákon a Visions of Atlantis új albuma, a "Pirates II - Armada" (kritika ITT), amely kiadvány a 2022 tavaszán megjelent "Pirates" folytatásaként jellemezhető. A zenekar 2019-ben ígéretet tett arra, hogy újradefiniálja a szimfonikus metalt - a gyengébben muzsikáló "The Deep & The Dark" (2018) és a "Wanderers" (2019) után a "Pirates" valóban frissebbnek és érettebbnek hatott, ezzel felemelve a 24 éve létező zenekart a nagy nevek közé.

A napokban egy olasz metalmagazin interjúvolta meg az együttest, a riporter azon kérdésére pedig, hogy mely zenekar reprezentálja leginkább a szimfonikus metalt, így hangzott a válasz:

"Jelenleg úgy érezzük, a Visions of Atlantis képviseli leghitelesebben a stílust. Ugyanakkor az Epicát tekintjük a legnagyobb zenekarnak a műfajon belül, különösen mivel a Nightwish eltávolodott korai hangzásvilágától. Az Epica zenéje határozottan súlyosabb, olykor a progresszív metállal is kacérkodik, és jellemzőek benne a mély hörgések. A mi zenénk ennél lágyabb irányt követ, így nem sorolnám egy kategóriába a két együttest. Ha azt kérdeznék, ki a legmeghatározóbb a műfajban, egyértelműen az Epicát mondanánk... hacsak a Nightwish nem lep meg minket az új albumával."

Szó esett a régi és az új Visions of Atlantis közötti különbségekről is.

"2018-ban a Visions of Atlantis gyakorlatilag újjászületett. Nem lenne igazságos a korábbi tagokkal szemben, ha az ő nevükben beszélnénk - nagyra becsüljük a munkájukat, de jelentős különbség van a jelenlegi és a 'The Deep&The Dark' előtti zenénk között. Ezt jól mutatja, hogy a 2018 előtti albumokról egyetlen dalt sem játszunk élőben. Az akkori Visions of Atlantis más világot képviselt - más volt a dalszerzés folyamata, más volt a zenekar megjelenése is. Clémentine Delauney érkezése valódi felüdülést hozott, teljesen új fejezetet nyitva a banda történetében. Fontos hangsúlyozni, hogy ez az elhatárolódás a múlttól elsősorban tiszteletadás azok felé, akik előttünk alkottak a zenekarban."

A "Pirates II - Armada" hangzásában továbbviszi az előző lemez vonalát, illetve a kalóz-saga második fejezetét jelenti. De vajon várhatók-e további epizódok?

"A két album valójában nem egy összefüggő történetet mesél el elejétől a végéig, inkább úgy tekintünk rájuk, mint két novelláskötetre. A "Pirates" néhány novellát tartalmaz, míg a "Pirates II" többet. Minden egyes novellának megvan a saját üzenete, története és egyedi zenei hangzása. Nem látom okát, hogy abbahagyjuk ezeknek a történeteknek az írását. Hogy lesz-e "Pirates III"? Ezt még nem tudjuk, de annyi biztos, hogy nem fogunk eltávolodni a kalóz-univerzumtól, mert mi valóban a részei vagyunk ennek a világnak."

436240524_10238968812465187_2264528634518930057_n.jpg

„A "Pirates II" a "Pirates" természetes folytatása. Alapvetően ott folytattuk a dalszerzést, ahol 2022-ben abbahagytuk. Az a legjobb az egészben, hogy még ha meg is kevered a két lemez számlistáját, akkor is két albumot kapsz, amelyek tele vannak változatossággal, sokszínűséggel és erős dalokkal. Semmi, ami a "Pirates"-en szerepelt, nem ismétlődik meg a "Pirates II" dalaiban. Nincs 'Armada' vagy 'Tonight I'm Alive' a "Pirates" lemezen, ahogy nincs 'Legion of the Seas Part II' vagy 'In My World Part II' a "Pirates II"-ben. Még mindig van mondanivalónk. Ugyanakkor az új albumunkon sokkal több a sötétség. Néhányan azt mondják, hogy metalosabbak lettünk, ami azt jelenti, hogy több riff, hangosabb gitárok, nehezebb dobtémák, erősebb és intenzívebb énekhangok vannak, nem beszélve az egész album hangulatáról.”

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémcsajok nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.