Igor: Igor (2024)

rattlead.hu

A magyar stoner mezőnnyel 2010 környékén Dunát lehetett volna rekeszteni. Sorra érkeztek a bemutatkozó lemezek, EP-k, melyeket döntő többségben nem követett folytatás. Ha mégis, két-három felvétel rögzítése után többnyire kifulladtak az egyes történetek. Az Igor is ezen sztorik egyike lehetne, ha huszonnyolc (!!!) évvel a megalakulás után nem jelentkeztek volna ezzel az anyaggal.

A srácok nem a szavak emberei. A közösségi felületeken folytatott aktivitásuk a mai mezőnyhöz képest szinte csak jelzésértékű. A 2010-es évekbeli hőskorban több EP is készült Igor név alatt. Konkrét emlékeim a HE és a NA című kislemezeik kapcsán vannak. A kő egyszerű stoner/sludge/minimál hardcore muzsikához faék egyszerűségű szövegeket írtak, az olyan számcímek, mint a Vakken, a Geci, a Ktu vagy a Natasa pedig önmagukban is borítékolták, hogy ezzel a mocsárszagú förmedvénnyel nem a tömegek képezik a célközönséget. Ha jók az emlékeim, legalább egy évtizede semmit sem hallottam Igorék felől. Az utolsó momentum, ami megvan velük kapcsolatban, az a HAW zenekar, ahol a Szabó testvérek az épp a Stereochrist felől a The Devil’s Trade irányába tartó Makó Dáviddal bútoroztak össze, és megírták barátságuk filmzenéjét. Ha akkoriban kimaradt volna, és vevő vagy a stoner irányzatra, bátran ajánlom azt a bizonyos Soundtrack Of Our Friendsip című lemezt!

Az idei nyár elején tehát váratlanul ért ez szimplán csak Igor névre hallgató anyag, ami EP-nek talán hosszú, nagylemeznek meg kissé rövid, ha a formátumoknak 2024-ben még van bármi jelentőségük… Igorék továbbra sem bőbeszédűek, és az elmúlt években sem ásták bele magukat a szépirodalomba. A borítón hiába kerestem a lemez címét, sőt a dalok címeire is csak a belső borítóban sikerült ráakadnom (szerencsére azért a kiadótól – a Metal.hu – tól megkaptuk, lásd lent 🙂 ), a dalszövegeket meg eredménytelenül kutattam. Szóval az elmúlt évtized külsőleg nem hagyott nyomot az Igoron. Nézzük, hogy maga a tartalom milyen változásokon esett át!

Az NTR introjával lényegében csak egy „enter”-t nyomunk, a Hydra azonban már itt, az elején nyilvánvalóvá teszi, hogy a három úriember továbbra is az Entombed – Crowbar – Pro-Pain alkotta háromszögön belül érzi igazán elemében magát. Szabó Péter a magyar L-G Petrovként bömböli a sorokat – már ha vannak dalszövegek, ugyanis el tudom képzelni, hogy az első Obituary nyomán itt is csak a szavak egymás után pakolása folyt. Újdonság Igorék részéről, hogy három szerzemény kivételével minden darab előadásához vendégeket hívták, a The Untouchable című dörgedelemben ketten, Szabó László és Hudák Máté is megköszörülik a torkukat. A rafináltabb szerkezetű, némi noise rockos gitárnyúzást is bevető Ako című darabban – mely a lemez nagyeposza – a vokálokat, akarom mondani, a többszólamú üvöltözéseket házon belül is hiányérzet nélkül oldják meg.  A black metalos riffekkel elstartoló My Plague-ba meg maga Csihar Attila kapott meghívást, akinek a torkában köztudottan legalább tucatnyi féle-fajta extrém hang lakozik. A végeredmény ez esetben egy jó arányokban bekevert black-sludge turmix. A napi darálás a Daily Grind képében kopogtat. A vendég pedig most nem más, mint a régi cimbora és zenésztárs, Makó Dávid, aki tiszta énekével próbál szépíteni az Igor rútságán. A Petrov címet talán nem is kellene magyaráznom; nem másról van itt szó, mint az Igor tribute-járól a néhai Entombed frontember irányába. Az utolsó gyomrost a disszonáns, effektekkel súlyosbított és valami sanzonszerűségbe, vagy tudom is én, hogy mibe torkolló Grossberger viszi be. Nemzetközi megfogalmazásban ez egy black metallal lepaktáló sludge-os cucc, magyarul nevén nevezve meg nem más, mint egy csúf bunkó-paraszt muzsika.

Nálam csak bizonyos lelkiállapotban ideális választás, de simán el tudom képzelni, hogy a sludge tábor edzettebb hallgatói valahol mélyen a felszín alatt megtalálják benne a szépségeket is.

Dallista:
1. NTR
2. Hydra (feat. Ördögné Borika)
3. The Untouchable (feat. Szabó László & Hudák Máté)
4. Ako
5. My Plague (feat. Csihar Attila)
6. Daily Grind (feat. The Devil’s Trade)
7. Petrov (feat. Molnár Péter & Sefcsik Márton)
8. Grossberger

Rendelés: https://metal.hu/shop/termek/igor-igor-cd-digipack/ 

vagy old school arcoknak: https://metal.hu/shop/termek/igor-igor-kazetta/

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.