„Jócskán összetettebbek lettek az új dalok és ezt is szerettük volna, de ez is jött belőlünk.”

rattlead.hu

Üdvözlöm az olvasókat, mindenekelőtt szeretném előrebocsájtani, hogy közel 35 évvel ezelőtti emlékeket idézünk fel, csak remélni merem, hogy mindenre pontosan emlékszem az akkori időkről. Talán nem szerénytelenség azt mondani, hogy az Acélszív című lemezzel berobbantunk a heavy metal műfaj itthoni világába, nagyon érezhető volt, hogy számunkra (és remélhetően a közönség számára is) valami fontos dolog vette kezdetét.

1988-at írtunk, dübörgött a kemény zene mindenhol a világon ebben az időben. A ’87-es év volt a nagy áttörés, hihetetlen nagyokat alkottak a „nyugati” rock és metal zenekarok abban az évben. Úgyhogy szerintem nem volt ez már gyerekcipő, bár még csak néhány éve tombolt ez az őrület, mégis az itthoni zenekarok a legnagyobb természetességgel vetették bele magukat a műfajba, köztük mi is.

Ha jól emlékszem, rögtön az első album megjelenése után. Akkoriban természetes volt, hogy egy banda minden évben új lemezzel jelentkezett, ezért nem nagyon volt időnk ülni a babérjainkon. Úgyhogy leültünk, hol együtt, hol külön-külön és elkezdtünk gondolkozni az új anyagon.

Nem igazán. Bár a lemezt és az azt követő hosszú turnét is együtt toltuk végig, voltak feszültségek a zenekarban, ami végül ahhoz vezetett, hogy Zsolt és Laci is így, vagy úgy, különböző okok miatt, de távozott a zenekarból. Rossz volt ezeket megélni, főleg azért, mert az ember nyilván szeretne egy zenekart tagcserék nélkül működtetni, igazán nagyon fontos az összetartás, ám sajnos néha ez mégsem így történik.

Igen, abszolút új dalokat írtunk, emlékeim szerint a többi albumra is, talán csak 1-1 olyan dalt tettünk fel valamelyik lemezre, amit már régebben megírtunk. Arról nem is beszélve, hogy az Acélszív sikerén felbuzdulva nagy örömmel láttunk neki az új szerzemények megírásához.

Igen, Dorozsmai Petinél dolgoztunk, nagyon jól tudtunk együttműködni már az első lemezen is. Gyorsan haladtunk, bár muszáj is volt, akkoriban ugyan a lemezgyár (Hungaroton) fizette a stúdió költségeit, de sajnos nem addig maradtunk, amíg szerettünk volna… Érdekes, bár nem feltétlenül tartozik ide, hogy az Ossiannal ez volt az utolsó Tom-Tom stúdiós felvételünk, legközelebb a Fahrenheit első albumának felvételeinél tértünk vissza ide.

Mint említettem, sajnos erősen limitált volt a stúdióban eltölthető időnk, talán minden következő lemeznél kicsivel több stúdióidőt ki tudtunk kunyerálni a kiadótól. Általában órában adták meg ezeket a terminusokat, kb. 150-200 óra állt rendelkezésünkre. Talán úgy egyszerűbb ezt időre lefordítani, hogy nagyjából 3-4 hetet tudtunk a felvételekkel és a keveréssel tölteni. Akkoriban még az otthoni hangfelvételek technika híján elképzelhetetlenek voltak, úgyhogy ügyesen kellett beosztani ezeket az órákat.

Jócskán összetettebbek lettek az új dalok és ezt is szerettük volna, de ez is jött belőlünk. Ezt azért is hangsúlyozom, mert sok év és sok lemez tapasztalatával a hátam mögött már rég rájöttem, hogyha szívből írsz dalokat, nem feltétlenül sikerül olyanra, mint ami az eredeti elképzelés volt. Sok dolog közrejátszik, vagy beleszól, pl. a kor maga, a zenei trendek, a banda hangulata stb. Olykor csak hagyni kell, hogy jöjjenek az ötletek mindenféle prekoncepció nélkül.

Igen, kapcsolódva az előzőkhöz, ez a korszak (pont a rendszerváltás kellős közepén voltunk) ezt hozta ki belőlünk. Gyorsabb, keményebb, komplexebb, nagyon élveztem a stúdióban a végtelenül sok gitározást! 

Szerinted? Hát, hogy vigyázz, mert itt jövünk! Nagy dolog volt számunkra, hogy a közönség a vállára vett minket, rengeteg emberhez eljutott a zenénk a lemezeink által és egy kicsit talán úgy gondoltuk, hogy mi is hatással lehetünk a hallgatóságra. Ja, és nem utolsósorban számomra azért is, mert ekkor kb. 22 évesen azért eléggé lázadó ifjú voltam…

Szöveg ügyekben mindig Paksi Endre volt a felelős, ő írta mindet, tőle kéne ezt megkérdezni. Számomra egyébként nem ezt jelentette, nekem ez a dal sokkal inkább a kemény zene erejét és térhódítását szimbolizálta szatirikus módon.

Igen és nagyon boldogok voltunk, hogy sztori-klipet csinálhattunk, ami egy elmegyógyintézetben (hol máshol) játszódott. A főszerepre felkértük a sajnálatos módon pár éve elhunyt Szilágyi Istvánt, nekem ő csak „Lópici Gáspár” maradt, az idősebbek biztos emlékeznek rá, hogy miért. Most újra megnéztem a videót, hát mai szemmel elég fura volt, mondhatom, de ok, azért ezt több, mint 30 éve csinálták, akkor még mások voltak a klipes követelmények.

Sajnos erre már nem emlékszem, de arra annál inkább, amikor a forradalom után talán az első metal zenekarként kimentünk egy erdélyi turnéra. Azok a koncertek számomra egyébként is felejthetetlenek voltak, de amikor eljátszottuk a Föltámadott a tengert, szinte felrobbant a sportcsarnok minden előadáson. Szem nem maradt szárazon. A miénk sem…

Valószínűleg öregszem, mert erre sem emlékeztem, de legalább most meghallgattam mindkettőt.  Az instrumentális dalok természetesen jelen voltak az albumainkon, de többségében csak egy ilyen dal szerepelt a lemezenként.

Igyekeztünk változatosak lenni, talán ez is volt az oka az instrumentális dalok jelenlétének.

Szerintem nem, nem gondolom, hogy előreszaladtunk volna az időben. Talán egy kicsit túlbonyolítottunk pár dalt, ezáltal kevésbé szólt a nagyobb közönséghez, nem lettek akkora slágerek az albumon, mint mondjuk a Sörivók, vagy az Acélszív voltak. Elmerültünk a dalokban, élveztük a muzsikálást, nem nagyon gondolkoztunk arról, hogy melyik dalból lehet a nagy durranás.

Alapvetően nagyon élveztem, egy csomó jó koncertünk volt, jó hangulat, sok utazás stb. Ami talán kevésbé volt jó, hogy a nagyon szép lemezeladáshoz képest kevesebben voltak a bulikon, mint az előző lemez turnéján. Valószínűleg a fentebb említett „sláger” hiánya okozhatta ezt, de a következő lemez megjelenése után ez is helyreállt. Egyébként nemrég találtam egy jópár fényképet, amiket mi készítettünk anno. Nagyon jókat nevettem, csuda, hogy miket csináltunk azon turnén. (Persze ki nem adnám a kezemből ezeket, csak mondom… 🙂 )

Én köszönöm a felkérést, jó volt ismét kicsit visszarepülni azokba az időkbe.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.