Morgul Blade – Heavy Metal Wraiths (2024)

Fémforgács

A Morgul Blade egy amerikai heavy metal együttes, akik egyrészt lecsaptak (szerintem) az egyik legmenőbb bandanévre (történetesen A Gyűrűk Ura Gyűrűlidérceinek pengéjéről kölcsönözte nevét az együttes), másrészt konceptuálisan nézve is érdekes a zenéjük. Egészen konkrétan a Morgul Blade bátran kísérletezik a heavy metal (vagy akár ős-power metal-nak nevezhetjük) és a black metal ötvözésével. Akadtak már hasonló stílusban operáló együttesek (pl. Mortuary Drape és Malokarpatan), de a Morgul Blade lényegesen eltér az egyéb black-heavy irány tagjaitól abban, hogy a black metal aránya ebben az egyvelegben lényegesen kisebb részt tesz ki.

A black metal elemek leginkább a vokál használatában merül ki (amit Rich Klaus szolgáltat a kezdetek óta), ám a tipikus károgás mellett az epikus tiszta ének is részét képezi a banda stílusának. Főképp a 2021-es debüt lemezük (Fell Sorcery Abounds) tartalmazott kifejezetten sok tiszta énekkel felruházott számot, de itt is találkozhatunk egészen himnikus énekekkel pl. a Widow’s Lament tételben. Véleményem szerint szerencsés volt a vokál-stílusában az arányok megváltoztatása az idei lemezen, hisz’ a Heavy Metal Wraiths abszolút a black metal-os karcos vokálokra épít, és szerintem ebben meg is találhatta a banda a maga egyediségét.

Instrumentális oldalon a Morgul Blade mindig is az erősen középtempós, galoppozós és finom szólókkal ellátott, átlagosnál kissé keményebb heavy metal-t játszott (kicsit mint az Eternal Champion), amit ezen a lemezen megfejeltek némi tremolós riffekkel (lásd a Frostwyrm Cavalry című számban) — s szerintem ez a nagyon kimért stílusötvözés nagyon elegáns és izgalmas. Ezen lemez további erőssége még az old-school dungeon synth felé való kitekintés is, főképp kis közjátékok formájában. Ezek rövidségük ellenére számomra hatalmas pozitív adalékként érződtek a lemezen, mert pl. a Beneath the Black Sails végén hallható szintetizátorok sikeresen felidézték a műfaj elragadó misztikus varázsát — ami szintén kiválóan illik a Morgul Blade koncepciójához. 

Véleményem szerint a hasonló kísérletezős együttesek komoly potenciállal bírnak, főképp a tekintetben, hogy az olyan “ősi” műfajok, mint a heavy metal, kifejezetten nehezen terelhetők az újítás irányába. S pont az efféle patikán összerakott lemezek sikeresen képesek új ízeket csempészni ebbe a műfajba.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.