Tigrisvadászat analóg módon: Tygers Of Pan Tang, The Trousers – Analog Music Hall, 2024. 05. 09.

Hard Rock Magazin

Vadásztál már élő tigrisre? Mi igen, és hatalmas élmény volt! Igaz, hogy a Tygers Of Pan Tang már több mint 45 éves, de a NWOBHM illusztris képviselője még egyáltalán nem fogatlan, sőt! Mély nyomokat hagyott a közönségben.

Trousers

A soundcheck tovább tartott, mnt tervezték, az időben érkezőknek 20 percet kellett kint ácsorogni, mire megnyílt előttük az Analog kapuja. Ehhez képest a The Trousers csak 10 perc késéssel kezdett, a 20:10-kor felhangzó intró alatt bevonuló csapat a Gunslinger basszusfutamával nyitotta a bulit. A sok tammal szinte törzsi dobokhoz hasonló ritmust nyomott Lázár András játéka alá a dobos, Gulyás „Samu” Antal.

Trousers

A zenekar szerencsés, mert 2 frontembere is van. Míg Kőváry Zoltán a siltes sapkájában egyértelműen a főhős, az énekes és szólógitáros is egyben, addig Lázár András basszer a showman, a közönséggel a kontaktot tartó, kicsit őrült rockzenész.

Trousers

Ő konferált legtöbbször, tapsoltatta a nézőket, vokálozott, ha kellett és pörgött-forgott vadul hangszerével, ha elkapta a hév.

Trousers

A másik gitáros, Locke Péter amolyan szürke eminenciásra vette a figurát, szemébe húzott sapkája alól előbújó mosolya volt az összes show-elem, amit láthattunk tőle az este folyamán.

Trousers

Zenéjüket garázsrocknak mondják, én kicsit inkább punk-rocknak éreztem néhol, de nem lehetett nem észrevenni benne az AC/DC-hatásokat, meg talán egy kis Stonest, Amerikában nagyot kaszálnának ezzel a muzsikával, de itt Európa-szerte is nagy sikerrel koncerteznek.

Trousers

A 4 tagú csapat az utolsó 4 lemezéről játszott (úgy látszik, ezen az estén ez volt a bűvös szám), legtöbbet (4-et) a 2015-ös ‘Mother Of Illusion’ albumról és persze a legutóbbi, 2022-es ‘Animal Gun’-ról is elővettek párat.

Trousers

Kőváry Zoli sűrűn cserélgette a gitárjait, időnként előkerült egy Flying V is, amitől csak még jobban tetszett a produkciójuk (ugye, júliusban jön a nagy Flying V-mágus is hazánkba).

Trousers

Nagy poén volt, amikor az elhangolódott gitárját nem cserélte le két szám között, hanem azt mondta, „behangolom analóg módon”, és valóban úgy is tett, megcsinálta „fülre”.

Trousers

A végére hagyták slusszpoénként az AC/DC-klasszikus High Voltage feldolgozását, ha eddig csak éreztem az ausztrál banda hatásait a zenéjükben, ez egyértelmű coming out volt a részükről.

Trousers

Zoli a végére annyira beleélte magát, hogy térden állva nyomta a szólót a dalban. Jó kis egyórás buli volt, nem unatkoztunk, mint sok előzenekar alatt. Az is sokat nyomott a latban, hogy az Analogban mindig jól szól minden banda, köszönhetően Kurtács Andrásnak, aki folyton a közönség sorai közt mászkálva állítgatja tenyérbemászó, azaz pimaszul apró keverőpaneljét.

Gunslinger / Cool Operator / My Kind Of Business / Buckley Funeral Home / Drowning In Numbers / Hope Dies Last / Bag Of Bones / You Got Me Rollin’ / Sister Sludge / Hysterical Route / I Get Around // High Voltage

Tygers Of Pan Tang

Nehéz Magyarországon tigrisre vadászni, nem elég, hogy hazánkban nem őshonos a fenevad, de még csak vendégségbe sem járnak hozzánk. 46 évnek kellett eltelnie, hogy az Analog Music Hall falai közé beszabaduljon a Tygers Of Pan Tang. 21:25-re értünk a dzsungelbe, az este másik poénja számomra a csapat fellépését felvezető Mud-sláger, a Tiger Feet volt, és valóban, a tigris karmos mancsai nyúltak felénk a kivetítőről, ahogy azt a ‘Live Blood’ borítóján megrajzolták.

Tygers Of Pan Tang

A csapat alapító gitárosa, Robb Weir 4 lemez után elhagyta zenekarát, majd a nélküle rövid úton földbe álló bandát 2000-ben szervezte újjá a nulláról.

Tygers Of Pan Tang

Azóta van vele Craig Ellis dobos, aki szintén az idősebb tigriseket reprezentálja, de korát meghazudtoló módon nyomta a tempót a többiek alá, egyáltalán nem volt lopakodó üzemmódban.

Tygers Of Pan Tang

A fiatalabb tigrisek közül Jack Meille az olasz vadonban nőtt fel, és mellesleg Hirleman Berci zenekarában, a Sainted Sinnersben is énekel. Igazi frontember, és nem volt rest kivágni akár a magas C-t is a koncerten.

Tygers Of Pan Tang

A „kölyöktigrisek”, akik csak nemrég csatlakoztak a falkához, Huw Holding basszer, aki az ifjú, még hosszú hajú John Waite-et hozta fazonra, de annak álmatag mozgásával épp ellentétes volt a játéka, és a legfiatalabbnak kinéző, de több mint 20 éves zenei pályafutásra visszatekintő Francesco Marras gitáros.

Tygers Of Pan Tang

És a vadmacskák lerohantak minket. Rögtön az elején a Euthanasiával a ‘Wild Cat’ lemezről. Robb egy samborás talk box-szólóval keltette a hangulatot, hogy a virgát Francesco tegye hozzá.

Tygers Of Pan Tang

A műsor majdnem megegyezett a tavaly felvett és idén, a 4. hónapban megjelent koncertalbummal, felváltva játszottak az első 4 és az utolsó 4 lemezről, és az új dalok nagyon jól belesimultak a régiek közé.

Tygers Of Pan Tang

Jack profi módon kommunikált a közönséggel, ha kellett, énekeltetett, de volt, hogy kivette az egyik néző kezéből a telefonját és a színpadról fotózta le a tulajdonost, örökre beégő emléket szerezve neki.

Tygers Of Pan Tang

A háttér időnként váltott egyik lemezborítóról a másikra, hol a ‘Crazy Nights’ King Kongot utánzó óriástigrise, hol a ‘Ritual’ nagymacskamaszkja, hol a legújabb stúdióalbum, a ‘Bloodlines’ fák közül véresen előtörő fenevadja jelent meg a koncertlemez helyén, szenzitíven a programhoz igazodva.

Tygers Of Pan Tang

Az Analog egyetlen hibája a rossz szellőzés, legutóbb Tommy Johansson is megjegyezte a Gary Moore-Emlékesten, hogy svédként nem ehhez van hozzászokva, most Jack panaszkodott, hogy mennyire „fucking hot” van a teremben, és a hosszú basszusfutammal induló Back For Good előtt a négyhúros kezelőjét is úgy konferálta fel, hogy az ember, aki sohasem izzad. Kivéve ma.

Tygers Of Pan Tang

Az új lemez egyébként inkább hard rock lett, mint heavy metal, ennek a Back For Goodnak a riffje például a Rainbow All Night Longjára hajaz, az meg inkább hard rock-alapvetés. De valahogy annak idején is lemezről lemezre változott a stílusuk, akkor is a 4. lemez már szinte dallamos hard rock lett, mai füllel mindenképpen, még ha akkoriban ragaszkodtak is a New Wave Of British Heavy Metal címkéhez.

Tygers Of Pan Tang

A közönség mindenesetre jól reagálta le a dalokat, és ettől a zenészeknek is jókedve lett. Robb a homlokára ragasztotta a pengetőjét, Jack hol térdre rogyva, hol magát hanyatt vágva énekelt, ha nem épp a dobszerkó melletti hangfalra állva vezényelte a tömeget vagy nem Robbot fojtogatta szóló közben.

Tygers Of Pan Tang

A Slave To Freedom végén Robb vizet köpött a magasba, gondoltam, Gene Simmons-osan, vérrel hatásosabb lett volna, meg egy tigrishez egyébként is az illett volna. Jack viszont megtanulta, hogy mondják magyarul, hogyha valami „shit”.

Tygers Of Pan Tang

Annyira elégedettek voltak nemcsak a közönséggel, hanem a lebonyolítással is, hogy már ott, koncert közben nyilvánosan megköszönték Csillag Zolinak, hogy elhozta őket ide, Magyarországra („Zoli, you’re the star to invite us!”), de koncert után még egy Facebook-bejegyzésben is hálálkodtak a tankönyvbe illő szervezésért.

A főműsor után azért pár perc tapsot – egyébként megérdemelten – kizsaroltak maguknak a levonulással, majd egy kétszámos ráadásban a ‘Spellbound’ lemez ikonikus slágere, a Hellbound után a Searchers által sikeresre főzött szerelmi bájitallal búcsúztak.

Tygers Of Pan Tang

Jack dalvégi, visszhangosítóval megtámogatott produkciója leginkább David Coverdale legjobb napjaiban elkövetett „baby, baby,baby”-jére emlékeztetett, fergeteges volt.

Tygers Of Pan Tang

Nem láttam, hogy hiányérzet maradt volna bárkiben is, legyen az idősebb vagy fiatal, bár nem lettek akkora sztárok, mint az Iron Maiden vagy a Saxon, akikkel együtt indultak, de a zsáner minden mozdulata a kisujjukban van, igazán jó bulit nyomtak. Elégedett, mosolygós arcokat láttam távozóban. És a banda is elégedett lehetett, mert a 46 évnyi nélkülözés megtette hatását: gyakorlatilag kifosztottuk a merch-standot.

Euthanasia / Keeping Me Alive / Love Don’t Stay / Gangland / Edge Of The World / Destiny / Back For Good / Paris By Air / Only The Brave / Do It Good / Slave To Freedom / A New Heartbeart / Suzie Smiled // Hellbound / Love Potion No. 9

Szerző: CsiGabiGa
Fotók és videó: Savafan
Köszönet a lehetőségért a LOTS Musicnak!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.