This Calling – Ismerd meg a dallamos hardcore sötét oldalát

Fémforgács

Nightlife címmel megjelent az dallamos punkrock / hardcore-ban utazó budapesti This Calling második lemeze. A lemez a dallamosságával és mondanivalójával is eltér a hagyományos HC zenekaroktól, a „spit my rage in your face„, illetve a mostanában divatos mentális egészség témaköröket, (identitás) politikai kinyilatkoztatásokat, do better! hozzáállást tudatosan elkerülve, történeteket mesél a lélek sötét oldaláról, azt is inkább meseszerűen, jókora költői túlzásokkal, amolyan Danzig-stílusban.

A lemez egyik különlegessége egy negyven éves évforduló ihlette feldolgozás „medley”. Talán a leghíresebb Bad Brains dal, a Sailin’ On, az egyik legütősebb Cro-Mags dallal, a Signs Of The Times-szal egybegyúrva jelenik meg a lemez végén, persze ezek is egy kicsit a zenekar dallamvilágára alakítva. Minderről Fellegi Ádám (Noble Victory, Bridge To Solace, The Idoru, Newborn) alapító/gitáros az alábbiakat osztotta meg:

Ahogy mondani szokás, a második lemezen a kemény részek még keményebbek, a dallamos részek még dallamosabbak, a megszólalás még sokkal jobban horzsol, mint az előző lemezen. Rendkívül fontosnak tartom a hagyományaink, gyökereink ápolását, ezért is esett erre a két dalra a választás. Tinédzserként, közel 30 éve a fejünk tetejére állt a világ ezektől, és sok más régi sulis bandától. A színtér második otthonunkként szolgált, és olyan dolgokra tanított, amiket az iskolában soha nem hallottunk. Még ha tök más ember is vagyok így negyvenöt évesen, és még ha nem is hallgatok minden nap ilyen zenét, időről-időre szükségesnek tartom, hogy fejet hajtsak az előző generáció előtt. A másik módja a tisztelgésnek az aktív részvétel. Mivel az underground műfaj önfenntartó, független, ezért pont addig működik, amíg a srácok, lányok működtetik azt. Még ha néha kicsit rozsdásnak is érzem magam, fontosnak tartom, hogy újabb és újabb lemezeket írjak, ez valahol egy létfenntartó evolúciós kód, illetve úgy érzem, ezzel tudom „megköszönni” a színtérnek azt, hogy a részese lehettem, és lehetek a mai napig.  Ki tudja, mi lett volna sokunkkal, ha nem találunk ide anno…

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.