4,5 órányi Transatlantic a 2022-es MorseFestről!

Hard Rock Magazin

A Transatlantic 2022-es MorseFest-műsora, ahol két egymás utáni napon a teljes ’The Whirlwind’ és ’The Absolute Universe’ megszólalt, megjelenik Blu-rayen. Mike Portnoy szerint „ez a Transatlantic élő felvételei közül a legmonumentálisabb!”

A 2014 óta létező MorseFest Neal Morse saját rendezésű házi fesztiválja, ahol a saját szólólemezei, vagy egykori és jelenlegi zenekarainak anyagai szólalnak meg. Minden egyes eddig eltelt esemény után felmerült a kérdés: „Mikor fog fellépni Neal Morse, Mike Portnoy, Roine Stolt és Pete Trewavas csapata ezen a rendezvényen?” 2022-ben, a kilencediken végre ott volt a Transatlantic!
A 2000-ben alakult csapat ötödik lemeze, a ’The Absolute Universe’ a pandémia által a zenészekre zúdított időtöbbletnek köszönhetően három változatban látott napvilágot, a lemezbemutató turnéra azonban 2022 áprilisáig kellett várni. Ennek a sorozatnak a kitüntetett eseménye volt az április 29-én és 30-án zajló MorseFest. A kétestés rendezvényre a mottójukhoz („More Never Is Enough”) méltó módon készültek fel. Az első este a csapat harmadik albuma, a teljes ’The Whirlwind’ szólalt meg, a második napi előadáson a ’The Absolute Universe’ leghosszabb verziója került terítékre. Neal Morse, Mike Portnoy, Roine Stolt és Pete Trewavas állandó segítője itt is Ted Leonard volt, de történetük során először léptek színpadra vonósokkal és kórussal kiegészülve.

Roine így mesélt az élményeiről: „A Morsefesten játszani nagy feladat volt, újra kellett tanulnom az összes anyagot a két különböző koncertre. Még arra is volt lehetőség, hogy eljátsszuk a tizenéves koromat felidéző Procol Harum-számot [In Held (‘Twas) In I]. Akkoriban még csak ismerkedtem azzal, mi is az a prog. A vonósok, a kórus, valamint az ütőhangszerek hozzáadása egy szimfonikus zenekarhoz hasonló hangzást adott nekünk, ez tette különlegessé ezt a két estét.”
Pete így folytatta: „A 2022-es Morsefesten játszani számomra is öröm volt. Ez az esemény egy kis pihenőt is adott nekünk a ’The Absolute Universe’ turné észak-amerikai szakaszának végén. Újra összejöttünk Nealnél, ugyanott próbáltunk a két koncertre, ahol négy-öt héttel korábban a turnéra. Ha jól emlékszem, 3 napunk volt arra, hogy felfrissítsük a ’The Whirlwind’-et és megtanuljuk az In Held T’was In I’-t. A fesztivál hatalmas élmény volt. Mindannyian szuper lazák voltunk és jól éreztük magunkat, valószínűleg azért, mert volt egy kis szünet a turnézás és a próbák között. Neal már régóta szerette volna a Transatlanticet a MorseFestre elhozni a ’The Whirlwind’-del, de az különböző okok miatt eddig nem sikerült, így illőnek éreztük, hogy a ’The Absolute Universe’ turnéjára végre összehozzuk ezt a dolgot.”
„Végre valóra vált egy zenei álmom, igazi epikus módon – csatlakozott be Neal is. – Eljátszani az ’The Absolute Universe’ és a ’The Whirlwind’ albumokat teljes egészében más nagyszerű zenékkel együtt a Transatlantickel, egy csodálatos vonósszekcióval, háttérénekesekkel stb. Mi mást kívánhatna még egy zenész? Szerintem ez a legjobb dolog mind közül. Remélem, mindannyian ugyanúgy élvezni fogjátok ezt az élményt, mint ahogy mi élveztük az előadását!”
Mike Portnoy pedig tömören csak annyit mondott: „Nem tévesztendő össze a tavalyi párizsi koncertünk kiadásával, ez a Transatlantic élő felvételei közül a legepikusabb és legmonumentálisabb! 2 éjszaka, 2 teljesen különböző szett, 2 konceptalbum teljes egészében, vonósokkal, kürtökkel, ütőhangszerekkel, női énekkel stb. Ilyen koncertkiadvány még sosem volt. Ez a tökéletes élő Transatlantic-élmény!”

Ezt a két koncertet rövidesen mindenki láthatja, ’MorseFest 2022: The Absolute Whirlwind’ címmel április 26-án jelenik meg 5 CD + 2 Blu-ray artbook kiszerelésben az Inside Out Musicnak köszönhetően, ízelítőnek pedig itt a Can You Feel It a második napról.

A ’MorseFest 2022: The Absolute Whirlwind’ dallistája:

CD 1:
01. Into The Blue
02. In Held (‘Twas) In I
03. Shine
04. We All Need Some Light

CD 2:
01. Overture/Whirlwind
02. The Wind Blew Them All Away
03. On The Prowl
04. A Man Can Feel
05. Out Of The Night
06. Rose Colored Glasses
07. Evermore
08. Set Us Free
09. Lay Down Your Life
10. Pieces of Heaven
11. Is It Really Happening?
12. Dancing With Eternal Glory / Whirlwind (Reprise)

CD 3:
01. Overture
02. Reaching For The Sky
03. Higher Than The Morning
04. The Darkness In The Light
05. Take Now My Soul
06. Bully
07. Rainbow Sky
08. Looking For The Light
09. The World We Used To Know

CD 4:
01. The Sun Comes Up Today
02. Love Made A Way (Prelude)
03. Owl Howl
04. Solitude
05. Belong
06. Lonesome Rebel
07. Can You Feel It
08. Looking For The Light (Reprise)
09. The Greatest Story Never Ends
10. Love Made A Way

CD 5:
01. Bridge Across Forever
02. The Final Medley

Blu-ray 1:
01. Into The Blue
02. In Held (‘Twas) In I
03. Shine
04. We All Need Some Light
05. Overture/Whirlwind
06. The Wind Blew Them All Away
07. On The Prowl
08. A Man Can Feel
09. Out Of The Night
10. Rose Colored Glasses
11. Evermore
12. Set Us Free
13. Lay Down Your Life
14. Pieces of Heaven
15. Is It Really Happening?
16. Dancing With Eternal Glory / Whirlwind (Reprise)

Blu-ray 2:
01. Overture
02. Reaching For The Sky
03. Higher Than The Morning
04. The Darkness In The Light
05. Take Now My Soul
06. Bully
07. Rainbow Sky
08. Looking For The Light
09. The World We Used To Know
10. The Sun Comes Up Today
11. Love Made A Way (Prelude)
12. Owl Howl
13. Solitude
14. Belong
15. Lonesome Rebel
16. Can You Feel It
17. Looking For The Light (Reprise)
18. The Greatest Story Never Ends
19. Love Made A Way
20. Bridge Across Forever
21. The Final Medley

Transatlantic

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.