Wizards of Aldur – Magician’s Gambit (2024)

Fémforgács

A Wizards of Aldur egy dungeon synth projekt az ausztráliai Perth városából (a többes számú név csak nekem egyértelmű asszociáció az Emperor I Am The Black Wizards című tételére?), s tematikáját tekintve David Eddings Belgariad fantasy könyvsorozatából merít, gyakorlatilag könyvenként egy-egy lemez formájában. A Magician’s Gambit című lemez a sorozat és egyben a diszkográfia harmadik darabja, egy kifejezetten sokszínű dungeon synth lemez, amiben szinte tapintani lehet több neves zenész stílusának lenyomatát.

A Wizards of Aldur eddigi lemezeit átfogóan jellemzi egy viszonylag lassan építkező szerkezet, amiben leginkább lassú, álomszerűen áramló dallamokat hallhatunk, sokszor nagyon hasonlóan pl. az Aindulmedir nevű projekthez (szintén dungeon synth, a lassabb fajtából). De félreértés ne essék: szó sincs itt másolásról. Hogy a modorosabb tempóhoz tovább kapcsolódjak, a lemez hallgatása közben többször is egyértelmű asszociáció volt számomra a szintén kifejezetten álmoskás hangulatú Sôl austan, Mâni vestan című Burzum lemez; például a Wizard in a Blizzard, vagy még inkább a The Vale of Aldur II című darabok esetében.

Más értelemben is fel lehet fedezni hasonlóságokat más dungeon synth projektekkel. Például a műfaj modernebb vonulata, ami szorosan kapcsolódik a neo-klasszikus zenéhez, jól érezhető például a The Cave of the Council of the Gods című darabban, amiben a hangszerek egymásra épülő szólamai egy varázslatos légkört kölcsönöznek ennek a darabnak. A neo-klasszikus hatások mellett a középkori dallamok is komoly szereppel bírnak a lemezen (pl. The Vale of Aldur I), amiben a Fief, DIM vagy a Sequestered Keep stílusának lenyomatait lehet felfedezni. A lemez sokszínűségét bizonyítja továbbá, hogy olyan műfajok stílusjegyei is gazdagítják a zenei palettát mint a new age, vagy a synthwave (pl. Aldur, Living God of the Vale és Wizard Duel in Dread City című darabok, ebben a sorrendben), ami kifejezetten üdítő, és a szerző széleskörű ízléséről tesz bizonyságot.

A Wizards of Aldur harmadik (és egyébként a projekt minden eddig megjelent) lemezét azok számára ajánlanám, akik kedvelik a letisztultságot és nem bánják a lassabb tempót a dungeon synth zenében. Összességében a Magician’s Gambit egy nagyon igényes lemez, amin többféle stílus keveréke hallható, s érdemes többször is újra-újra meghallgatni.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.