Sonic Bear Punch – Part I: Deep Down Inside (2023)

Fémforgács

Így év végén az elmaradásaim pótolva jöttem rá, hogy Pityeszéknek (bár nem hiszem, hogy szükséges bemutatnom, de azért a teljesség igénye nélkül álljon itt a Sun Workshop, a Fresh Fabrik, a Neck Sprain, a S.O.O.T. neve, amelyekben hosszabb-rövidebb ideig megfordult de meg kell említeni az Uncle Steve Band nevét és a Toxic Twins Projectet is) az interjú mellett még egy ismertetőt is ígértem a Part I: Deep Down Inside című Sonic Bear Punch debüt kapcsán. Ugye ennek az anyagnak a megjelenés előtt a Fáklya Rádiós műsorunkban volt az ősbemutatója, ami a 2023-as év egyik csúcspontja volt számomra. Köszi Srácok!

Nos, bár a műsorban elég alaposan kitárgyaltuk, azért néhány mondatban összefoglalom, mit is érdemes tudni a zenekarról. A legfontosabb, hogy bár az anyagott aminek a második része is érkezik majd hamarosan) még egy más felállás írta és vette fel, azonban mára Kostyál Viktor basszusgitáros és Kisbéci (Gábor Béla Southern Special, Superbutt, stb) csatlakozásával teljes a csapat. Az előzményekről érdemes tudni, hogy Nagy Lui gitáros kereste meg Pityeszt és az ő csatlakozása adott igazi lendületet. Az akkor Lui, Pityesz, valamint a basszer Ales (Necropsia) és a Rozgonyi Tamás (The Age, ex-MWS) felállású csapat 2021-ben mutatkozott be a Wonderland emlékezetes klipjével. Ezt követte következő év tavaszán a Storm szöveges videója. Ez a dal egyébként megújulva ide is felkerült, de erről majd a maga idejében bővebben. A zenekar a dobos poszton cserélt, azzal a Szilágyi Pistivel folytatták, akit a Necropsia és Molto dobcucca mögül és az MMP stúdióból ismerhettek. Vele készült el a Disfruta del tempo c. dal és klip. Bár a lemezfelvétellel végeztek, bizonyos egyéb ügyek miatt a banda kettészakadt (erről érintőlegesen hallhattok a podcastban is) és ennek eredményeképp az őszre tervezett lemezmegjelenést át kellett gondolni és ütemezni Luiéknak. Ennek eredménye, hogy így csak egy ötdalos anyag jelent meg. De erről legyen elég ennyi. Ez az öt dal, amit a zenekar albumként tart számon egy korszak lezárása és egyben nyitány is.

Az anyag eléggé változatosra sikerült úgy stílusilag, mint hangulatilag. Utóbbira igazán jó példa a Curse, ami a már említett Storm megújult, vagy ahogy a zenekar fogalmazott  „újraálmodott” verziója. Ebben Takács Jozzy (The Hellfreaks, Toxic Twins Project, stb.) segédkezett a srácoknak, aki már korábban is részt vett a zenekari dolgokban. Az I Hate ugyan a legrövidebb tétel a maga alig négy percével, mégis elég változatosra sikeredett. Pityesz elkínzott kiabálása az elején szerintem szuperül tudná nyitni a koncerteket, főleg ahogy utána berobban a csapat és letakarítja az agyakat. Majd egy hirtelen váltással úgy megnyugszanak, hogy csak pislogok. Ebben azonban ott a feszültség, amit a dal közepi narráció még fokozni is tud, aztán erre jön még az a hatalmas éneklés, ami Pistánkat olyan jó énekessé teszi. Persze ez kevés lenne, ha ehhez nem lenne kiváló a zene. De az. Nem is kicsit. A végére egyszerre őrülnek meg és el tudom képzelni milyen aprítás lenne a színpadon. Igazi HC energiabombává válik a dal.

Ennek  ellentéteként jön a Burn Your Soul, ami meg a pt. I. leghosszabb száma. Ebben is csak kapkodom a fejem, mennyi minden történik. A hossza ellenére sem válik unalmassá, mert a nyugis és zúzós részek, a tempós és lassabb témák váltakozása koherens egésszé áll össze. És akkor ott van még az a laza gitáros középrész is, ami azután a dal végéig tartó, feszültséggel teli instrumentális befejezésbe fordul, amit a háttérben a ritmusszekció még tovább fokoz. A záró Minden visszaszáll nem csak amiatt emelkedik ki, mert magyar nyelvű, hanem ebben a doboknál Farkas Zsombor (Red Swamp) alakít nagyot, valamint ráadásként Bokodi Bálint (Diabolus In Musica, Sosevolt, Thy Catafalque) hegedűjátékával zárják le a dalt és egyben az anyagot is. Természetesen ezzel egy sajátos hangulata lesz, ami elvarázsol és kedvet csinál, hogy újra elindítsam.

Minden dal egy-egy külön történet, ami összességében egy nagyon különleges hangulatú anyagot eredményezett. Nagyon várom, hogy milyen lesz a folytatás, mert e dalcsokor alapján biztos vagyok benne, hogy kapunk még meglepetéseket. Ráadásul ismét teljes a felállás, így én nagyon remélem, hogy záros határidőn belül élőben is megtapasztalhatom ezeknek a daloknak a súlyát és erejét. Az album egyelőre a streaming szolgáltatóknál érhető el, de ennek ellenére borító és teljes booklet is készült hozzá Farkas Flóra jóvoltából.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.