Elhunyt Sinéad O’Connor

Hard Rock Magazin

56 éves korában elhunyt Sinéad O’Connor Grammy-díjas ír énekesnő, aktivista, aki – bár gazdag életművet hagyott hátra – világszerte ismertté Prince Nothing Compares 2 U című dalának szenvedélyes interpretációjával vált.

Sinéad O’Connor a hónap elején még azt nyilatkozta, hogy befejezi az új albumát, amely jövőre jelenik meg, 2024-re turnét tervez Ausztráliában és Új-Zélandon, 2025-ben pedig Európában és az Egyesült Államokban. A tervekből sajnos már semmi nem lesz, halálának okát nem hozták nyilvánosságra.

Első nagyobb figyelmet kapó megmozdulása a ’Captive’ című filmhez Edge-dzsel (U2) közösen írt betétdal volt 1986-ban, de a zenei karrierje azután kapott lendületet, hogy managere lett a U2 által alapított Mother Records exfőnöke, Fachtna O’Ceallaigh. 1987-ben megjelent debütalbuma, a ’The Lion And The Cobra’ aranylemez lett Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban, platina minősítést ért el Kanadában, és Grammy-jelölést kapott érte.

A nemzetközi áttörést a második albuma, az ’I Do Not Want What I Haven’t Got’ hozta meg, amelyre teljesen új felfogásban került fel a Nothing Compares 2 U című dal, amelyet eredetileg Prince írt a The Family nevű side projectjének 1985-ös lemezére. O’Connor feldolgozása 10 országban vezette a kislemezlistákat, Írországban 11 teljes hétig. A dal két Grammy-jelölést is bezsebelt, az album pedig Grammy-díjat nyert a legjobb alternatív zenei produkció kategóriában.
Rengeteg további rangos jelölést és díjat kapott pályafutása során Sinéad O’Connor, 10 stúdióalbuma mellett közel 200 egyéb nagy- és kislemeznek főszereplője vagy vendégművésze.

Nyíltan beszélt a mentális betegségekkel folytatott küzdelméről, kiállt a mentális betegek megbélyegzése, a gyerekbántalmazás, a rasszizmus és az egyházi szexuális visszaélések ellen.
Nyugodjék békében!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.