ὁ Μέɣας – κ​ή​ρ​υ​ξ π​ῦ​ρ (2023)

ópiumbarlang

Vannak azok a bandák, amiket azért veszek meg bandcampen, mert tudom, hogy úgy is elfelejtem a nevüket. Az ὁ Μέɣας is ilyen, csak még pluszba ilyen bolond görög neve is van, ami tovább nehezíti a dolgot. Viszont itt az első hallgatás után tudtam, hogy ezt még többször is meg kell hallgatni.

A projektről annyit lehet tudni, hogy görög, meg, hogy a kiváló olasz kiadó, a Canti Eretici adta ki. Továbbá, tippre, egy személyes a cucc. A misztikum így eleve adott, meg picit elvárt is, ha raw black-ről van szó, amihez az egy darab fekete fehér promo kép tökéletes táptalaj. A hangzás kellően nyers, de még nem lofi, erre jön rá a megszokott visszhangos ének. Zeneileg viszont izgalmasabb a dolog. Mennek a gyors és dallamos hellén riffek, viszont mellé van dobva valami más hangszer is, ami fogalmam sincs micsoda. Nyilván, ha zenekar tagok nincsenek felsorolva, a hangszerek se lesznek. Tippre buzuki. Ami pedig egy nagyon fura disszonanciát hoz a zenébe, de úgy, hogy igazából a gitárok meg az ismeretlen hangszer is gőzerővel tolja a dallamokat és nyoma sincs, a modern black metal tördelt ritmusainak. Azt nem állítom, hogy tökéletes a fúzió, sok helyen éreztem, hogy inkább elüt, mint összeillene a két dolog. Ennek ellenére nagyon hallgattatja magát és azon kívül, hogy jó párszor hiányérzetem van, a dalok szerkezetét illetően meg, hogy a különleges hangszer sok esetben egyelőre inkább csak izgalmas, mint egy teljes egészében kihasznált eszköz, ez egy igencsak kiváló debüt.

buzuki hangja szól 7.5/10

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) ópiumbarlang nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.