Interjú Juhász Marcival, a Keserv mögött húzódó vezérfonallal

ópiumbarlang

Tovább barangolva a kis magyar underground zenei világ nagy hátterének arcai között, egy igazán nagyformátumú csókával készítettem következő interjúmat. Megannyi koncerten, és klubban lehet találkozni vele, szálfa termeténél csak jellegzetes nevetése az árulkodóbb. Egy nagyon kellemes belvárosi kávézóban ültünk le Juhász Marcival, a Keserv koncertsorozat megálmodójával, szervezőjével, a vittulás éjszakák megkerülhetetlen alakjával, hogy beszélgessünk egy kicsit.

Marci, mutatkozz be kérlek röviden, és mondd el légy szíves, hogy milyen a kapcsolatod a zenével!

Szia, Marci vagyok, szeretem a zenét.

Nagyon jó, milyen zenei tevékenységet végzel?

Próbálkoztam vele, de semmi érzékem nincs hozzá, így csak egy háttérben meghúzódó elitista vagyok.

Lényegében azért hívtalak, hogy megkérdezzem tőled, mi is az a Keserv (aminek neve kísértetiesen hasonlít az Ópiumbarlang havi lemezbemutató szegmensére). Egy booking?

Jó kerekítés, azért annyira bookingnak nem nevezném a dolgot, mert annak több logisztikai háttere van, mint hogy egyedül fogom magam, és ha valamelyik zenekar tetszik, elhívom őket valahová fellépni, és megiszunk velük egy sört. Egyfajta baráti szinten szeretném megtartani ezt a dolgot.

Úgy gondolom, underground szinten a zenének nem szabad üzletről szólnia. Ezért nem is nevezném bookingnak az egészet, inkább segítek leszervezni dolgokat, elintézni, utánajárni, hogy a zenészek többnyire csak a zenével kell, hogy foglalkozzanak. Ők ahhoz értenek, én meg a megoldandó dolgokhoz…a zenéhez nem. .

Mindenképp non-profit módon kívánom művelni ezt a tevékenységet, a költségeket felüli lehetséges bevétel mind a bandáknak menjen.

Említetted, hogy barátaidról van szó, milyen zenekarokat foglal magába ez a kör?

Nem is tudom hol kezdjem, elég régóta mozgok a „színtérben”, szegről-végről összebarátkoztunk annak idején a Pozvakowskiéktól kezdve a Borús srácokon át , az On Graves, valamint a Lanterni mellett az Oakenékig…tudod, összefújja a szemetet a szél, főleg ilyen kis helyen. Eléggé tud összpontosulni az egész. Amikor barátomék megalapították a Black Particles-t, Dávid hívott, hogy „Figyi, te nagy számban ismersz embereket, tudsz nekünk segíteni szervezni?”. Rábólintottam, mivel nekik nem volt kapacitásuk ezzel foglalkozni. Nekik segítettem először, a covid előtt szervezni. Aztán jött a közös munka a Pozvával, egy düreres buli keretein belül. Ez elég jól sikerült, és Ádám a Pozvakowskiból felvetette, hogy szervezzek nekik is, mehetne egy tavaszi turné. Aztán minden működött magától.  Összehoztam az embereket, és sikerült megszervezni a dolgokat.

Akarsz még más bandákat is ebbe az „istállóba”?

Nem a promoteri, vagy menedzseri vonalat akarom vinni. Inkább a rendezvényszervezés érdekel. Egy fedél alá hozom az embereket, egyeztetek, és akkor „MENJEN”. A közeli, és távolabbi baráti körömből is sokan foglalkoznak zenéléssel…a kesergős metál zenék köreiben.

Milyen rendezvényeket szerveztél eddig, a fentemlítetten kívül?

A régi Dürerben volt az egyik utolsó buli, a Hiraeth, Black Particles, Oaken fellépésével. Illetve több kisebb buli szervezésénél is segédkezdtem, a fenti zenekarokkal. Vannak programszervező ismerőseim, akiket összekötök a fellépőkkel, ha megvan a dátum, elindul a szervezés.

A zenekarok mellett szervezőkkel is kapcsolatban állsz?

Igen, sok segítséget kapok a megboldogult Tukker Bookingtól, és a Fekete Zaj szervezőségétől is. Nyitott vagyok megismerkedni a szakma arcaival.

juhasz.png

A mai esemény – Lucy Dreamin’, Black Particles, Pozvakowski koncert a szegedi régi zsinagógában – apropóján is találkoztunk. Mit vársz ettől az estétől? Hogy képzeled el, ezen a különleges helyszínen?

Szerintem le fog szakadni a fejem, és lenn is fogom hagyni a padlón. Úgy érzem lelkileg is szükségem van erre a szónikus megőrülésre, amit a srácok adnak, egy olyan akusztikával, amit a zsinagóga ad. Ugyebár eredetileg a Grand Caféban lett volna, de sajnos működésüket korlátozták, a magas zajszintre való tekintettel. Így lesz egy még hangosabb buli…a zsinagógában.

Amikor szóba jött ez a turné dolog, Veszprémben, a Teremben kezdtünk. Kellemes kis osztálykirándulássá nőtte ki magát a dolog (ahogy a szegedi is -szerk. megjegyzés).

Veszprémbe tartva mesélte Darvas, hogy a szegedi buli egy zsinagógában lesz. Rá is kérdeztem: „Tessék?!” Az agyamat eldobtam.

Milyen jövőbeli eseményeket tudsz mondani, amiket te szervezel?

A debüt buli június 17-én lesz az Aurorában. Az aurorások hívtak, hogy DJ-zek a koncert után, amit már elkezdtek lebeszélni a bandákkal, akkor einstandoltam a dolgot. Átvettem a szervezést, egyfajta kick-off dologként tekintek erre a bulira.

Illetve van 3 külföldi zenekar is, akiknek szerveznék koncerteket, hivatalos válasz híján még nem mondanék neveket. Ezek a bandák a környéken turnéznak ősszel, velük kontaktoltam. Egyikre sem lehet mondani, hogy vidám popzene. 

Milyen bandákkal működnél nagyon szívesen?

Jó kapcsolatban vagyok a Sun Worshippel, mikor régen zenei blogot írtam, kontaktoltam a srácokkal, kaptam tőlük ajándékot is. Ahogy mondtam, ebből a szervezésből nem meggazdagodni szeretnék, de sajnos jelenleg nem tudok Németországba kiszervezni magyar bandákat, pl a Sun Worship mellé. A lemezgyűjtés mellé nem akarok még egy nagyon drága hobbit. Nem az anyagi csőd a célom.

Szívesen emlékszem a mások által szervezett koncertekre, illetve, hogy ezek mennyi élményt adtak. Egyre ritkábbak az ilyen megmozdulások, persze önző módon én is ki szeretném élni magam az ilyen bulikon, de úgy érzem, eljutottam abba az időszakomba, hogy adnék is vissza.

Melyek azok a helyek, ahová szívesen szervezgetsz, pl. itt, Pesten?

Az aurorásokkal régóta jóban vagyok, a kriptás arcokat imádom, részben ők vannak a Gólyában is. Egy kedves barátom most jelezte, hogy a Turbinát le tudja szervezni. Aztán ott van az instantos vonal. Kicsi a színtér, nem nehéz mindenkit ismerni. A Dürerrel is kapcsolatban állok.. 

Mi volt eddig a legkedvesebb/szórakoztatóbb élményed a szervezéssel kapcsolatban?

Nekem az egyik legkellemesebb a Black Particles, Pozvakowski osztálykirándulás volt, Veszprémbe. Egy kis buszba bezsúfolva mindent. A végén mindenki Csabit (Pozvakowski vetítőse) baszogatta, hogy vizet is igyon.

 

Keserv DIY: K E S E R V | Budapest | Facebook 

Keserv 1.0: keserv 1.0 | summertime sadness: black particles × boru × duna × hiraeth × on graves | Facebook

 

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) ópiumbarlang nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.