STAY BRUTAL! – „21 metáldal, 21 írás a metálról” Helikon Kiadó, 2023.

rattlead.hu

A kötet címéből ugyan nem ez következne, de a Stay Brutal! egy ízig-vérig hazai kezdeményezés. A borító és a könyv alcíme, „21 metáldal, 21 írás a metálról”, azonban a koncepció tekintetében gyorsan tisztába teszi a dolgokat. A huszonegy fejezetben mindössze annyi a közös, hogy valamennyi a metálról (igen, így ékezettel, hiszen a bevezetőben lábjegyzetként megkapjuk a magyarázatot a választott írásmódra) szól, és mindegyikük egy kötetbe lettek összefésülve. Miről is van szó?! A könyv szerkesztője, Cserna-Szabó András egyebek mellett így nyilatkozott az olvasmányról: „21 szerzőt (írót, költőt, műfordítót stb.) kértünk fel, olyanokat, akikről feltételeztük, valamilyen viszonyban vannak a metállal, hogy ugyan írják már meg, pontosan milyenben. Küldhettek bármit (novellát, tárcát, vallomást, emlékiratot, lemezkritikát, esszét, tanulmányt, naplót, koncertriportot vagy amit akartak), csak próza legyen és a metálról szóljon”. Tehát egy antológiával állunk szemben, amely értelemszerűen nem törekedik, nem is törekedhet a teljességre, sőt maga elé még csak azt sem tűzte célul, hogy átfogó képet igyekezzen nyújtani. Abban pedig azt hiszem mindannyian – akik olvassák és írják ezt az oldalt – , egyetérthetünk, hogy a műfaj szépsége épp a sokszínűségében rejlik, abban, hogy időnként megújítja önmagát, vagy az utóbbi két évtized tapasztalatainak tükrében legalábbis törekszik a megújulásra. A sokszínűség jegyében pedig a könyv egyaránt foglalkozik a mainstreammel és az undergrounddal, ahogy nemzetközi előadók és hazai formációk is egyaránt kerültek a szerkesztő által tartott képzeletbeli kalapba. A rendezőelv pedig a dalok megjelenési éve szerint felállított sorrend, és az volt, hogy minden előadó csak egy-egy fejezetben jusson szerephez. A szerkesztő (aki egykor „szintén zenész” volt) előszava után az 1970-es évektől indulva, egészen háromszáz oldalon keresztül érünk 2022-re. Egy thrashernek talán hiányérzete lehet, de egy black metal rajongónak feltehetően fel fog csillanni a szeme, hogy nyomtatott, keményfedeles formában olvashat a Tormentorról, a Burzumról, vagy a hazai előadók közül manapság nemzetközi szinten a legmagasabb polcon jegyzett, és a fekete fém gyökereket már javarészt maga mögött hagyott Thy Catafalque-ról is. Az alapokon (pl. Black Sabbath, Motörhead, Iron Maiden, Metallica) túl, és a felépítmények – mint mondjuk a Pantera, a Sepultura, a Korn vagy a Slipknot – mellett olyan nem, vagy kevésbé várt nevek is feltűnnek, mint a Dream Widow vagy a Body Count.

Magyar földről pedig a már emlegetett Tormentor és Thy Catafalque társaságában itt az Ossian is. Szégyen vagy sem, be kell valljam, hogy az egyes fejezetek szerzői közül elöljáróban csak a rockzenei memoárok fordítójaként és zenei újságíróként egyaránt bizonyított Pritz Péter nevét ismertem. A többiek elsősorban rajongóként kötődnek a metálhoz. Jelen írás terjedelmi korlátai értelemszerűen nem teszik lehetővé, hogy az összes szerzőt és az egyes fejezeteknek címet szolgáltató valamennyi zenekart/formációt és dalt részeletesen boncolgassam – amúgy a borító hátoldalán az erre vonatkozó összes infó megtalálható -, de a sokszínűség igazolásaként illendő néhány műfaji példát hoznom. Szóval akad itt novella, ahogy az egyes dalszerzővel folytatott fiktív interjú lenyomata, netán koncertbeszámoló vagy tudományosnak álcázott, utalásokkal teli értekezés is. Nem spoilerezek, szándékosan nem hozok konkrét példákat. Mindenki mást, máshogy és más terjedelemben akart elmondani, mint a többiek. A Stay Brutal! tehát nem az a kötet, amit feltétlenül az előszóval kell indítani, és az utolsó betűig kötelező végigolvasni. Épp ellenkezőleg, lehet akár egyéni preferencia alapján is válogatni a fejezetek között, és közben fejben kipipálgatnia a már olvasott részeket. Ez pedig azt eredményezi, hogy a könyv utóbb is bármikor előkapható, és tetszés szerint felüthető, ha csak egy-egy témába akarunk belemerülni. A további merítési lehetőség dalszerzői és prózaírói oldalon is hatalmas, így nem lennék meglepve, ha a Stay Brutal! képében egy majdani sorozat első részét tartanánk a kezünkben! Irodalmi vénával rendelkező metálosoknak kötelező, minden további, az egyes alirányzatokra egyaránt nyitott fémzene rajongónak erősen ajánlott olvasmány ez a szokatlan koncepcióra felfűzött kötet!

https://www.libri.hu/konyv/cserna-szabo_andras.stay-brutal.html

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.