KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #174

Fémforgács

A múltkorában épp arról “sírtam”, hogy az idejét sem tudom mikor is szerepelt utoljára őt hazai banda EP sorozatunkban. És tessék… most újra itt van öt virágszál a magyar underground annyira kopárnak nem is mondható ugarról. Az termés, vagy inkább a zenei irány most a hardcore és a metalcore, valamint annak tüskés ágai. Hallgassatok hazait!

Pestis Srácok

A raw hardcore-punk Pestis Srácok abszolút a hazai underground perifériáján mozognak. Bő egy éve hozták ki első demójukta, amire dalait egy sime, hétköznapi mobiltelefonnal vették fel. Ennek folytatásaként nemrég prezentálták Focisztokr​á​cia címmel újabb szösszenetűnek, mely temetikáját elmondásuk szerint: “orbán és a horogkeresztény-demokratái ihlették“. Az EP-re, vagy demóra négy odamondó – szókimondó, arcba vágóan dühös, lendületes, agresszív, az első demónál már jóval tisztább és finomabb, de továbbra is nyers hangzású dal került fel röpke 4 percben. Hoppá… mire ezt megírtam vége is! Fa..om!

Heartkiller

Új EP-vel jelentkezett a metalcore / modern melo-death vonalán mozgó (sok kudarcot megélt) debreceni Heartkiller zenekar. EKMO EP-jükön 4 feszes tempójú dal kapott helyet, melyet rögtön az Angerseed frontemberével, Mányák Péterrel közösen előadott címadójukkal nyitnak. Daluk erősen a svéd/finn melo-death modernebb hatásait hozza, amitől az elejétől a végéig egy úthengerként száguld. Nagyjából ez a vonal jellemzi, határozza meg EP-jük hátralévő többi dalát is, annyi különbséggel, hogy azokban több hangsúly került a dallamosságra és a többszólamú vokálisa énekre. Ez az EP nekem most egy erősebb csapat képét mutatja. Mondhatnám, hogy az elmúlt évek útkeresése után most találtak rá önmagukra. A stílus eddig is meg volt, de most még kiforrottabb lett.

PETOFI

A nyíregyházi melodic-hardcore / metalcore PETOFI zenekart nem igazán kell bemutatni a műfaj rajongóinak. Bár a csapat 2019-es Rossz döntések naplója anyaga óta nem nagyon hallatott magáról, így igazán ideje volt egy új EP-nek, ami Levelek a f​ö​ld al​ó​l címmel április közepén látott napvilágot. Négy dalos kislemezük zeneileg továbbra is az általuk már jól bejáratott, energikus, lendületes és egyben dallam centrikus témákon lovagol. Ez a dallam centrikusság és játékosság most még jobban az előnyükre vált. Hiszen ezek révén énektémáikba és vokális részeiben most több színt, hangsúlyt és kifejező érzelmet fektettek, mint a korábbiakban. Összehasonlítva a pont 10 éve kiadott Hanyatlás című debütáló EP-jükkel, a fejlődés jelentősen hallható.

Dirty Dawn

A “sophianae hardcore” helytartói, a Dirty Dawn is kihozta végre 2018-es Wasted Years EP-je folytatását. A Putting out the fire of Purgatory című anyagra ugyancsak öt dalt rögzítettek. Az EP egyik erőssége a szintén pécsi Vodka for Kids-szel közös New Way of Life daluk. Nekem ugyan hiányzik róla egy akkora sláger, mint amilyen az előzőn a We are the Wolves volt, de a kicsit az Ignite-ra hajazó Our Friends szorosan ott van a nyomában. A dalok most inkább egy komorabb, dühösebb bandát mutatnak, ami a közállapotokat tekintve nem is csoda.

(Sanyi)

Touch

Egy rövid, de annál robbanékonyabb EP-jével tért vissza a hardcore/punk vonalas budapesti Touch. Közel 10 perces Deliverance című kislemezükre négy feszes NYHC (Cro-Mags, Bad Brains, Absolution) vonalú izom nóta került fel, amiket szinte két lábbal taposnak le a torkunkon. Bár a dalok meglehetősen lendületesek és kemények is egyben, a srácok nem féltek témáikban bevonni a műfaj dallamosabb hatásait sem. Az EP utolsó két tételében a kísérleti rock vonalon mozgó Berriloom and the Doom zenekarból ismert Déri Ákos vendégeskedik, aki tiszta vokális dallamival szépíti, illetve lágyítja a Touch igen csak markáns, kemény vonalát.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.