Echoes of Bronze: Ilium (2023)

rattlead.hu

Az ókor, a görög kultúra számos metal zenekarnak adott már témaötletet, voltak jobb és kevésbé jól sikerült megoldások, számomra a legkedvesebb megközelítése egyértelműen a David De Feis vezérelte Virgin Steele albumain hallható, nagyívű, hősi, drámai formában.

Az Echoes of Bronze szintén ebből a mitológiai, történelmi korszakból merített ihletett debütáló lemezéhez, nevezetesen Homérosz Iliászát az ókori világ egyik legjelentősebb irodalmi művét öntik zenébe, azonban kissé más megközelítéssel, zenéjük inkább sötét kisugárzású power metal, persze drámai mélységekkel. A boritó is baljós, fel is kelti a kíváncsiságot, ami teljesen megérdemelt, ugyanis ez a debütáló album bizony jól megírt alkotás.

A zenekar igazából egy nemzetközi projekt, mely a görög Dionisis Christiodoulatos (Sorrowful Anges, Chaostar) szerelemgyereke. Ő vállalta be az album gitár és basszustémáit, sőt Odüsszeusz, Nestor és Diomédesz tisztán felcsendülő éneksávjait is ő énekelte fel. A társa pedig a mexikói Carlos a Mondragon, aki a dobokért és a billentyűkért felel. Mellettük a számos szereplő megformálást vendégénekesekre osztották, név szerint Chandler Mogel mint Akhileusz, Michale Gildner mint Agamemnon, Reveka Georgiadi mint Athéna, Angelina DelCarmen mint Cassandra, illetve César Moreira, aki Diomédesz extrém énektémáit hörögte fel.

Az album egy hosszabb, lassan kibontakozó intróval indít, mely kiváló zongorás hangszerelésének köszönhetően egy pillanatig sem unalmas, és tökéletesen ráhangol a főként középtempós metal darabokra. A dalok karakteresek, sok váltással, néhol progos megoldásokkal. Beugrik a Savatage, a Simphony X neve is, de egyikre sem hasonlítanak annyira, hogy az zavaró lenne. Számomra a lemez legjobb dala a leglendületesebb és hogy hogynem a legdühösebb a Rage od Diomedes, melynek kezdeti lendületét kiválóan töri meg a tiszta énekű vontatottabb refrén.

Kiemelkedő darab még az Of Lion and Men mindkét tétele, és az albumot záró csaknem 15 perc hosszú The Fall of Troy, amely magában is egy kisebb önálló albumnak megfelelő témát felsorakoztat.

Mitológiai történetet feldolgozó konceptalbummal van hát dolgunk, így aki szeret elmerülni albumokban zeneileg vagy szövegileg, vagy kedveli a drámai hangulatú heavy metal lemezeket, az bátran hallgasson bele ebbe az alkotásba. Remélem ennek a projektnek lesz még folytatása, mert a jó dalírói készség mindenképp megvan hozzá.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.