Meghalt Helge Engelke

Hard Rock Magazin

Rockzenekara, a Fair Warning közölte a szomorú hírt, hogy Helge Engelke gitáros 61 éves korában elhunyt. Tanítómesterét és barátját, Uli Jon Rotht is megdöbbentette váratlan távozása.

„Nagy szomorúsággal és nehéz szívvel kell közölnünk, hogy kedves barátunk és gitárosunk, Helge Engelke április 28-án váratlanul elhunyt. A kórházban halt meg, miután komplikációk léptek fel egy – csak két nappal korábban felfedezett – vastagbéldaganattal kapcsolatban. Mindannyiunk nevében mondhatjuk, hogy ez óriási veszteség, mind barátként és kollégaként, mind pedig tehetséges művészként, aki mindig tele volt nagyszerű új ötletekkel és koncepciókkal. Nagyon fog hiányozni” – írta a Fair Warning zenekar közösségi oldalán.

Uli Jon Roth, aki tanítómestere és barátja volt a német gitárosnak, szintén a közösségi médián keresztül rótta le kegyeletét: „Hihetetlen, de az egyik legjobb barátom, Helge Engelke egészen váratlanul elhunyt. Teljesen a semmiből ért ez a leírhatatlanul nagy veszteség. Egyedülálló művész volt, soha nem lesz másik Helge. Igazi multitalentum volt, nemcsak nagyszerű gitáros, hanem producer, a Fair Warning és a Dreamtide dalszerzője, és mindezek tetejébe kiváló fotós is, remek szeme volt a vizuális varázslatokhoz. Bármit is csinált, azt tökéletesen csinálta. De mindenekelőtt igazi barát volt – nemcsak az enyém, széleskörű kapcsolatokat ápolt. A bátyámhoz, Zenóhoz is közel állt, és annak idején sokat dolgozott vele. Ezen kívül felbecsülhetetlen segítséget nyújtott nekem az évek során, 1987 óta dolgoztunk együtt, sok mindenben segített nekem a stúdióban. A két ‘Scorpions Revisited’ projektemet is gyönyörűen keverte.

Helge Engelke sok mindenhez értett, és mindenről volt határozott véleménye, és szerintem legtöbbször igaza is volt, mert nagyon jó természetes megérzései voltak, józan ítélőképességgel rendelkezett. De mindenekelőtt egy igazán jószívű ember volt. Az egyik legjobb, akivel valaha is volt szerencsém találkozni, és az egyik legsegítőkészebb ember, akit csak el lehet képzelni.

A legtragikusabb veszteség viszont az, hogy tökéletes apja és férje volt drága feleségének, Olaznak és gyönyörű kislányuknak, Maiallennek. Ez annyira szomorú, mert ők voltak a tökéletes család, amilyet ritkán látni.

Nagyszerű utat kívánok drága barátomnak a Szellemek Világának hatalmas égboltján, ahol most lakik. Köszönök mindent, Helge! Mindannyian szeretünk téged!”

Helge Engelke 1992 és 2016 között nyolc stúdióalbumot vett fel a Fair Warninggal (a legutolsó egy válogatás újra felvett dalokkal). A Fair Warning 2000-es átmeneti feloszlása után 2001-ben megalakította a Dreamtide-ot, melynek 2022-es ‘Drama Dust Dream’ albuma idén márciusban jelent meg újra Japánban, egy limitált deluxe 2 lemezes kiadásban, ennek ‘EPic Dreamdust’ című bónuszlemezén 5 újabb nótát mutattak be. Búcsúzzunk tőle a halála előtt 2 héttel megjelent legutolsó videójával! Nyugodjon békében!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.