Make Your Furniture Great Again-Nanowar of Steel koncerten jártunk

Rockvilág.hu online rockmagazin

Hülye olaszok, olasz hülyék. Így tudnám jellemezni a tegnap este látottakat és hallottakat az Analog Music Hallban. Az olaszosított szállóige a Monty Python  legendás Gyalog Galoppjából ugyanis tökéletesen leírja azt, mi is történt, vagy ahogy tegnap első felindulásból kérdeztem ismerőseimtől: Mi a fasz történt itt? A Nanowar of Steel-t nem tudom máshogy jellemezni, mintha a Ben Stiller a Trópusi Vihar című filmjét a Monty Python társulatával forgatta volna le. Mindezt pedig metál-musicalként adták volna elő. Egyetlen egy szabály nem érvényesült: Itt bizony fullba nyomták a kretént, és ez működött is .

Bátor dolog április elején kijelenteni, de sanszos, hogy megvan az év bulija már most. Hiába jönnek még ide éppen nagyon futó fiatal zenekarok, vagy retro-szagú legendák, akiket mindenki ismer és szeret, ilyen zenei és színpadi stand-up show-t nem hiszem, hogy bárkitől is kapni fogunk. Persze mindenki haja le fog égni a Rammstein-en, és hatvanezer ember fogja teli torokból énekelni, hogy You Could Be Mine -avagy lehetnél bánya- a Guns N Roses buliján…..
….Na de kérdem én. Fog Axl Rose egy felfújható kardszárnyú delfinen karibi stílusban norvég templom gyújtogatásról énekelni, vagy esetleg Till Lindemann-tól elvárható, hogy rózsaszín tüll szoknyában énekeljen a lichtenstein-i kedvező adózási formákról? Talán a mindig morcos Amon Amarth-osoktól várod el, hogy George Michael dallamára bíztassanak arra, hogy öleld, vagy ha akarod fogdosd meg a szembejövő idegent a koncerten? Szerintem nem..  Mert ugye egy Nanowar koncerten nem wall of death van, hanem wall of love baszki…
 
Ellenben itt ez mind megvolt. Sőt…. találkozhattál a Call-centeres Cthulhu-val, végig repült a színpadon egy terrorbagoly.  Hallhattál egy Alestorm dalt a józanságról. ENNÉL NAGYOBB OXIMONORON NINCS.  /Fun Fact: a közönségben jelen volt az Alestorm basszusgitárosa is. Szerintem ezt még a Nanowarosok sem tudták./  Sőt kaptál Sabatonos háborús eposzt a 94-es VB döntőről, megtudhattad mi lesz akkor ha a csajod egy vízköpő . Továbbá megkaptad a 70-es,80-as évek összes disco kliséjét metálba sűrítve, miközben a zenészek az egész buli alatt úgy néztek ki mint valami elcseszett Village People hasonmás csapat.
De nem, ennyi nem elég. Mindig tudták hova tetőzni az őskáoszt. Zárásként a Valhalleluja című dalból azt is megtudtuk, hogy : Odin igazából filantróp, ráadásul az Amon Amarth és a Hammerfall gitártechnikusa. Mellékállásban pedig Thor kalapácsával asztalos munkákat is vállal, hiszen ő maga az IKEA összes bútorának gyártója.   Jah, és teljesen nyilvánvaló, hogy az asgard-i kultúra zenei kinyilvánítása gospel stílusban történik, miközben svédül énekelgetik az IKEÁS bútorok neveit-   Szóval ezt már tényleg csak azzal lehetett volna megfejelni, ha közben a színpadon összeraknak egy IKEÁS asztalt amit aztán bedobnak a közönségbe . Jah várj, hát baszki ez is megtörtént…. Érted, egy dohányzóasztal body surf-ölt az Analóg Music Hallban kedd este ! ! ! ! !

 

Szóval ez volt az év bulija. Mert nem csak zenét kaptunk, de olyan sírva röhögős dalszövegeket és sztorikat  is színpadra víve, amit sehol máshol sem. Persze vannak még vicces, vagy vicceskedő zenekarok a világon. De ennyire kidolgozott, ennyire eltalált faszságokat még életemben nem láttam. Mondj még egy zenekart, aki a kötelező közönséggel való  kommunikációban azzal jön, hogy örül annak, hogy Ti jól érzitek magatokat, de ők nem. Inkább mennének haza a mamihoz tésztát enni Rómába…És ez nyilvánvalóan nem volt igaz, de még ezeket a mindenki által lefutott köröket is egyedivé tudták tenni.

 

És ezek után ne haragudjatok meg, hogy a kis összefoglalóból eddig kimaradt az előzenekar a Frozen Crown. De kicsit olyan mintha ott sem lett volna a szintén olasz power metál csapat.  Mert félreértés ne essék, nem a produkciójukkal volt baj. Az teljesen rendben volt. Sőt azt mondom, hogy ha egy átlagos zenekarral jönnek, akkor én is jobban felkapom rájuk a fejemet.  Fabiola “Sheena” Bellomo gitáros hölgy például elég vagány technikai tudással van megáldva. Giada “Jade” Etro énekesnő pedig zseniális frontember és énekes is. De tényleg az egész csapat abszolút rendben volt.  Viszont itt akár  kis túlzással az Iron Maiden is  lehetett volna az előzenekar, talán akkor is elhalványult volna az emlék egy Nanowar koncert után.  Lehet egy picit öngól is volt a szemtelenül fiatal zenekartól, hogy pont a Nanowarral induljanak el Európába. Sajnos nagyobb összegben mernék rá fogadni, hogy kevés emberben fognak így maradandó nyomot hagyni. Pedig, ha például egy hozzájuk jobban passzoló Rhapsody-val, vagy Lacuna Coil-lal jöttek volna…

Végezetül még egy apró adalék a végére. Ugyan a Nanowar nagyon kis százalékban ír teljesen saját zenét. Hiszen paródiáiknak pont az a lényege, hogy adott zenekarok stílusjegyeit fektetik a dalszövegeik alá. De nagyon nagy zenei képzettségre és profizmusra utal az, hogy konkrétan bármilyen stílust eljátszanak hiba nélkül. Majdnem húsz éves karrierjük alatt azért hozzányúltak már mindenhez, a heavy metáltól kezdve a power metálon át a blastbeat-ekkel teletűzdelt  core zenéig. Emellett pedig négy ember énekel a színpadon az operától a hörgésig mindent tökéletes harmóniában…Szóval ez minden szempontból maximális produkció volt.

Hazafelé az éjszakai buszon pedig azon gondolkodtam, hogy vajon mitől ilyen hülyék ezek a zenészek..Valószínűleg gyerekkorukban a szüleik párszor legurították őket a Spanyol Lépcsőn, majd a frissen klórozott Trevi-kút vízében főzhették ki nekik a tésztát vacsorára…

Ti pedig nézzetek a YouTube-on Nanowar klipeket, hogy Ti is feltehessétek magatoknak a nagy kérdést: Itt mi a fasz történik?

HAIL TO LICHTENSTEIN

Cikk és képek: Pásztor Csaba *Kieron*

További képek: IDE KATTINTVA

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rockvilág.hu online rockmagazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.