„Sikerült végre összeraknunk a kezdeti lemezek szimfonikus elemeit a Horizons elektronikusabb hangzásával.” – Beyond the Black interjú

Rockvilág.hu online rockmagazin

Jennifer Haben már nagyon fiatalon eldöntötte, hogy énekesnő lesz. Tizenegy éves kora óta aktívan énekel, a kezdeti popzenei próbálkozások után tizennyolc évesen alapította meg Beyond the Black néven szimfonikus metalt játszó zenekarát. Január közepén jelent meg a banda ötödik nagylemeze, az egyszerűen Beyond the Black címmel kiadott albumról beszélgettünk Jenniferrel.

Az Amaranthe társaságában fejezetek be nemrég egy nagyon sikeres európai turnét. Milyen érzés volt újra színpadra állni?

Hihetetlen! A turné hat hete alatt csakis mosolygó és vidám emberek vettek körül! Nem csak a zenekarokra gondolok, de a minket kísérő technikusokra, a közönségre, mindenkire! Ez volt életem eddigi legjobb turnéja!

Nem mondtátok le a koncertek előtti „Meet and Greet”-eket, tehát nem egy buborékban élve csináltátok végig ezt a hat hetet. Nem aggódtatok az esetleges lebetegedéstől? Volt erről vita köztetek a turné előtt?

Hogy őszinte legyek, ez pont fordítva működött. A Covid előtt minden koncert után kimentünk a közönséghez, és mindent aláírtunk, amit elénk raktak. A VIP jegyekkel most sokkal nagyobb biztonságban éreztük magunkat, lényegesen kevesebb emberrel kerültünk kapcsolatba, mint egyébként szoktunk. Jó döntésnek bizonyult, egyetlen koncertet sem kellett betegség miatt törölnünk!

A Horizons anyagával a lezárások miatt nem tudtatok turnézni. Maradt bennetek emiatt negatív érzés? Mintha kicsit magára lett volna hagyva az a lemez.

Igen, és ezért még ma is csalódottak vagyunk. A lemez a német lezárások után egy hónappal jött ki, tehát tisztában voltunk a lehetőségeinkkel, és ezeket alaposan át is beszéltük. A Horizons előtti utolsó turnénkon már játszottunk valamennyit a lemezről, ezzel próbáltuk magunkat vigasztalni. Két dolog miatt nem halasztottuk el a megjelenést. Mivel minden lemezünk az életünk egy adott szakaszához köthető, nem éreztük volna helyesnek, ha a Horizons csak évekkel később jelent volna meg. Sokat változtunk ebben két évben, ez hallható a Beyond the Black anyagán is. A másik nyomós érv az volt, hogy az emberek akkori életére szerettünk volna pozitívan hatni. Minden lehetséges eszközzel elviselhetőbbé akartuk tenni a bezártságot. A Horizons tele volt pozitív energiával, a szövegekben ott a remény, szerintem az embereknek pontosan egy ilyen anyagra volt akkor szükségük.

A mostani turnén négy dalt is játszottatok a Beyond the Black-ről, miért lett ilyen hangsúlyos a programban a még meg nem jelent lemez anyaga?

Szeretjük friss anyaggal feldobni a turnéprogramot. A Dancing In The Dark-hoz a mostani koncerteken forgattuk le a videót. A látványvilágunk általában sötét és titokzatos, szerettünk volna egy vidámabb klipet ennek a dalnak, tele mosolygó emberekkel. A zenekarnak ezt az oldalát is meg akartuk mutatni.




Mikor álltatok neki a Beyond the Black megírásának?

Egyből a Horizons megjelenése után. Vannak kérdések, amikre folyamatosan keressük a válaszokat. Mit jelent számunkra a zenekar? Mik azok a témák, amik emberileg a legjobban érdekelnek minket egy adott időszakban? Mi az a hangzás, ami a legjobban illik hozzánk? A lezárások miatt rengeteg időnk volt beleásni magunkat ezekbe a kérdésekbe, ezért sokkal határozottabb elképzelésünk lett az anyagról. És talán ez volt a legnagyobb különbség a Horizons-hoz képest. Akkor a kísérletezés volt a cél. Rengeteg különböző embert vontunk be a zeneszerzésbe, sokat játszottunk a hangzással, a szövegekkel. A Beyond the Black esetében pontosan tudtuk, mit szeretnénk, illetve, hogy milyen csapattal és eszközökkel akarjuk ezt megalkotni. Emiatt lett ez az eddigi legmagabiztosabb anyagunk.

Ezért lett Beyond the Black a lemez címe? A kísérletező korszak után visszatértetek a gyökereitekhez?

Pontosan. Ezek vagyunk mi. Sikerült végre összeraknunk a kezdeti lemezek szimfonikus elemeit a Horizons elektronikusabb hangzásával. Nem bonyolítottuk túl a felvételt, csak az alap hangszereket használtuk a stúdióban: dob, gitár és basszusgitár. Talán ezért is lett a Beyond the Black az eddigi lesúlyosabb anyagunk.

Hogy álltak össze a dalok?

Általában egy szövegrész, vagy egy téma jelenti a kiinduló pontot, ehhez írjuk meg a zenét és az énektémát. A dalszövegek négy gondolat körül íródtak: szerelem, veszteség, küzdelem és alázatosság. Az élet mindig is a fény és sötétség kettősségéről szól. Szerintem ez a kontraszt minden pillanatunkban jelen van. És a lezárások alatti hónapokban is pontosan ezt éreztem. Nem hiányzott a kényszerszünet, viszont emiatt rengeteg időnk lett, amit a fejlődésünkre fordíthattunk. Minden eltelt nappal jobb emberek szeretnénk lenni. Ott van például az Into the Light. Pontosan összefoglalja, mi foglalkoztatott legtöbbet a kényszerpihenő alatt. Folyamatosan rohanunk, emiatt nem élvezzük az életet! A legtöbb ember hajszolja a sikert, a nagy rohanásban viszont teljesen elfelejtjük, hogy miről kellene szólnia az életnek. Most kénytelenek voltunk megállni egy pillanatra, és átértékelni a hozzáállásunkat.

Honnan jöttek most a dalszövegekhez az ötletek? Mikor vagy a legkreatívabb?

Van egy listám, kisebb szövegrészleteket szoktam leírni magamnak. Ha elkezdjük a munkát, akkor ennek alapján szoktam elindulni. Ha egy sor jobban megfog az adott pillanatban, akkor elkezdem kibontani. Elképzelem, hogy milyen irány illene hozzá a legjobban, és próbálom szövegileg azt a hangulatot kifejezni.

11 éves korod óta zenélsz, A Beyond the Black-et 18 éves korodban kezdted. Sosem érezted nyomasztónak a folyamatos figyelmet? Vagy pont az ellenkezőjéről van szó, és a zene segítségével könnyebb volt felnőni?

Jó kérdés… Mind a két dologban van valamennyi igazság. Amikor arról beszéltem, hogy végre megtaláltuk a Beyond the Black tökéletes hangzását, ez ugyanúgy igaz velem kapcsolatban is. 18 évesen még csak tapogatóztam, kerestem az utam, ma már pontosan tudom, mit akarok magamból kihozni. És persze az ide vezető úton nehezebb volt megélni a csalódásokat is, mivel rengetegen belelátnak az életembe. Sokkal kevesebb emberben tudok megbízni, emiatt megtanultam kicsit visszafogottabb lenni. Már nem osztom meg minden gondolatom, nem kell, hogy mindenki ismerje a véleményem. Emberek vagyunk, hibázunk, a hibákból tanulunk, nincs ezzel semmi probléma.




A korábbi turnékon pár dalban gitároztál és zongoráztál is, most tudatosan hanyagoltad ezeket a hangszereket?

Három másik zenekar lépett fel mellettünk a turnén, emiatt próbáltunk valami különlegeset nyújtani a közönségnek. Nem akartuk, hogy a hangulat és a koncertprogram hasonlítson a többi fellépőéhez. Nem játszottunk balladákat, a pörgősebb számokra koncentráltunk. Ezért most otthon maradt a gitár és a zongora.

Elize-vel két dalt is együtt énekeltetek. Honnan ismeritek egymást?

Többször is felléptünk együtt Finnországban, tehát pontosan tudtam, mire képes Elize a színpadon. A Horizons-on található Wounded Healer-ben énekeltünk együtt először. A közös turné ötlete is az egyik finn koncerten született meg. Nem csak fantasztikus a hangja, de emberileg is megtaláltuk a közös nevezőt, hihetetlenül élvezem a vele eltöltött időt. A Wounded Healer után meghívtak, hogy a Make it Better című Amaranthe dalban szerepeljek. Fantasztikus érzés volt ezt a két számot a koncerten együtt énekelni!

A Beyond the Black több limitált kiadású lemezes és CD-s csomagban jelent meg. Mennyire ássátok bele magatokat a különböző kiadványok megtervezésébe?

Mindannyiunknak fontosak ezek a részletek, és nyilván van mellettünk egy csapat, akik segítenek minket. Ez volt az első lemezünk a Nuclear Blast-tal, ezért most egy teljesen friss csapattal dolgozhattunk együtt. És ez a frissesség szerintem nagyon sokat segített a részletek kidolgozásában. A díszdobozos kiadás tele van minőségi extrákkal, talán erre vagyunk a legbüszkébbek. Nem szeretnénk olcsó bóvlikkal kiszúrni az emberek szemét. Ott van például az arany színű lemez, aminek a hátulján a kislemezekből raktuk össze a borítót, egyszerűen fantasztikusan néz ki, öröm volt kézbe venni!

Milyen terveitek vannak az év további részére? A zenekar oldalán csak nyári fesztiválfellépéseket találni, terveztek önálló lemezbemutató turnét is?

Az év végére tervezünk egy újabb európai turnét. Jelenleg nem tudok többet mondani, keressük a megfelelő előzenekart. Ezen kívül várhatóak még eddig be nem jelentett fesztiválfellépések. Biztosan nem fogunk idén unatkozni!










Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rockvilág.hu online rockmagazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.