Grammy 2023 visszaszámlálás

Hard Rock Magazin

A Grammy-gála előtti szubjektív, zenével illusztrált összeállításunkban szerepel a négyszeres jelölt Ozzy Osbourne, a háromszoros Willie Nelson és Robert Plant, a Ghost, a Megadeth, a Red Hot Chili Peppers, Bryan Adams, Ann és Nancy Wilson, de még a Nirvana is.

A zeneipar legfontosabbnak tartott eseménye holnap hajnali 2 órakor kezdődik a Los Angeles-i Crypto.com Arenában. A 65. Grammy-gálán – a különdíjakkal együtt – közel 100 kategóriában több mint 500 jelölt közül kerülnek ki a díjazottak: énekesek, előadók, zenekarok, együttesek, dalszerzők, képzőművészek, írók, rendezők, hangmérnökök, producerek, illetve a produkcióik. A jelölési listában több ezer érintett zeneipari szakember, illetve művész szerepel.

A díjat 1958-ban alapította az amerikai zeneipar befolyásos figuráiból álló National Academy Of Recording Arts And Sciences (NARAS) azzal a küldetéssel, hogy évente ismerje el a zene világának kimagasló eredményeit. A szándék nemes, a szabályok világosak, a szavazás átlátható és szigorúan ellenőrzött.
Korábban hangot adtunk annak, hogy az üzleti érdekek nyilvánvalóan háttérbe szorítanak egész műfajokat, és hogy komoly értékek maradnak ki a zeneipar ünnepéből. Az idei jelöltlistát látva viszont mintha pozitív elmozdulás történt volna, a gigantikus terjedelmű listából szemezgettünk olyan neveket és címeket, akikről szoktunk írni (vagy írnunk kellene). A linkekre kattintva albumok és dalok hivatalos oldala nyílik meg, néhány esetben a saját cikkeink.
Külön meg kell említenünk a színpadi szerepléstől visszavonult Ozzy Osbourne, Willie Nelson és Robert Plant nevét, akiket 4, 3, illetve 3 kategóriában is jelöltek.

„Best Rock Performance”:
Bryan Adams – So Happy It Hurts
Beck – Old Man
The Black Keys – Wild Child
Brandi Carlile – Broken Horses
Idles – Crawl!
Ozzy Osbourne Featuring Jeff Beck – Patient Number 9
Turnstile – Holiday

„Best Metal Performance”:
Ghost – Call Me Little Sunshine
Megadeth – We’ll Be Back
Muse – Kill Or Be Killed
Ozzy Osbourne Featuring Tony Iommi – Degradation Rules
Turnstile – Blackout

„Best Rock Song”:
Red Hot Chili Peppers – Black Summer
Turnstile – Blackout
Brandi Carlile – Broken Horses
The War On Drugs – Harmonia’s Dream
Ozzy Osbourne Featuring Jeff Beck – Patient Number 9

„Best Rock Album”:
The Black Keys – Dropout Boogie
Elvis Costello & The Imposters – The Boy Named If
Idles – Crawler
Machine Gun Kelly – Mainstream Sellout
Ozzy Osbourne – Patient Number 9
Spoon – Lucifer On The Sofa

Willie Nelson a „Best Country Song”, a „Best Country Solo Performance” és a „Best Country Album” kategóriában is kapott jelölést az I’ll Love You Till The Day I Die és a Live Forever című dalokért, valamint az A Beautiful Time albumért.
Robert Plant mindhárom jelölését Alison Krauss-szal közös újabb albuma kapcsán kapta „Best American Roots Song”, „Best Country Duo/Group Performance” és „Best Americana Album” kategóriákban a High And Lonesome és Going Where The Lonely Go című dalokért, valamint a Raise The Roof albumért.

A „Best Traditional Blues Album” kategóriában a műfaj veteránjai csapnak össze:
Gov’t Mule – Heavy Load Blues
Buddy Guy – The Blues Don’t Lie
Taj Mahal & Ry Cooder – Get On Board
John Mayall – The Sun Is Shining Down
Charlie Musselwhite – Mississippi Son

A fiatalabb zenészgenerációt képviselik a „Best Contemporary Blues Album” jelöltjei, bár Edgar Winter a 76 évével kicsit kilóg a korfából:
Shemekia Copeland – Done Come Too Far
Eric Gales – Crown
Ben Harper – Bloodline Maintenance
North Mississippi Allstars – Set Sail
Edgar Winter – Brother Johnny

A „Best Compilation Soundtrack For Visual Media” kategóriában ezekre a filmzenékre figyeltünk fel: ELVIS, Stranger Things/4. évad, Top Gun: Maverick, a „Best Music Film” kategóriában pedig erre: Neil Young & Crazy Horse – A Band A Brotherhood A Barn.
A „Best Contemporary Instrumental Album”-jelöltünk az októberben a Barba Negra Red Stage-ben telt ház előtt sziporkázó Snarky Puppy az Empire Central albumával.
A végére maradtak az életműdíjasaink a „Lifetime Achievement Award” kategóriában: Ann Wilson és Nancy Wilson, valamint a Nirvana (ők már tegnap átvették egy külön ceremónia keretében a gramofonjaikat).

Hogy a NARAS véleménye hogyan viszonyul a mi preferenciáinkhoz, az hajnalban fog kiderülni.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.