70 000 tons of metal beharangozó

rattlead.hu

2023.01.30.-02.03. 70 000 tons of metal, Miami – Bimini – Miami

Nyolc éve, 2015-ben, gondoltam egy nagyot, és belevágtam életem legnagyobb metal-kalandjába: egészen Miamiig repültem, hogy aztán négy napon át bulizzak 60 banda 120 koncertjén, és közben útba ejtsem Jamaicát is, de minderről Coly már meginterjúvolt ITT, némi késéssel. Már a hajóról is úgy szálltam le, hogy nekem ide mindenképpen vissza kell térnem, és a csillagok szerencsés állásának köszönhetően tavaly novemberben vettem egy nagy levegőt, és ismét belevágtam a 70 000 tons of metalig vezető útba, ami meglehetősen rögösre sikeredett. Hogy miért, azt a következő kis beharangozóból megtudhatjátok, mielőtt útnak indulok, hogy aztán remélhetőleg a hajóról tudósítva szórakoztassam a Rattle AD régi és új olvasóit.

Az első akadály, ami miatt elég sokat vacilláltam, hogy egyáltalán útnak induljak-e, már rögtön az első lépésnél elém tornyosult, ugyanis nem tudtam sehonnan sem felhajtani ismerős útitársat. Éppen ezért mielőtt megnyílt volna a foglalási lehetőség (nekem, mint egyszeres veteránnak) a második körben, a hardcore utazók után, november 26-án, muszáj volt találnom valaki(ke)t, aki(k) befogadnak a kabinjukba. Végül a különböző 70 000 tons of metal-fórumokon hirdetés meghozta gyümölcsét, így csatlakozhattam 3 spanyol sráchoz, akik tök lazák és jó fejek voltak már a kezdetektől, így a foglalás végül simábban ment, mint vártam, és még 15 % kedvezményt is kaptam, mert az egyik utastársunk már harmadik alkalommal fog hajókázni.

Mivel elég komoly anyagi befektetés ez az út, az sem könnyítette meg a döntést, hogy a foglalás időpontjában még a bandák fele sem volt bejelentve, viszont pozitívum, hogy a legeslegnagyobb kedvencem, a Kreator fellépése ekkorra már kiderült. Szóval kicsit vakon foglaltam, elismerem, de ez is része az egész 70 000 tons of metal-jelenségnek. Notórius módon későn jelentik be az első fellépőket is, sőt, a tendencia azt mutatja, hogy minden évben egyre később és később, ami elég komoly frusztrációt okoz a legtöbbeknél, de a végén sosem csalódik az ember a line-upban, a szervezőknek mindig sikerül végül csodát tenniük és kellőképpen vegyes társasággal előállniuk a fellépők tekintetében. Vannak persze, akik a jegyet váltó tömegek semmibe vételének és tiszteletlenségnek veszik ezt a fajta üzleti modellt, és valóban nem néz ki túl professzionálisnak az egész, de valahogy a hajó indulására mindig összeáll a buli, és onnantól már minden simán megy.

Ahogy épült fel a fellépők listája, én is egyre jobban megnyugodtam, hiszen a már említett Kreatorön kívül olyan nagy kedvenceim is fellépnek majd, mint a Jungle Rot, a Warbringer vagy a Destruction. Emellett pedig rengeteg olyan banda nevével találkoztam várakozás közben, akiket eddig csak névről ismertem, vagy számomra teljesen ismeretlenekkel, de máris van köztük jó néhány, akiknek biztosan ott leszek a fellépésükön. Ilyen banda a Manegarm, a Bodyfarm, a Cryptosis, az Iron Savior, a Nightmare, a Vreid vagy akár az Oceans of Slumber. Már ebből a felsorolásból is tisztán látszik, hogy milyen vegyes fellépői listát sikerült összehozniuk a szervezőknek, és még mindig csak 56 bandánál tartunk 01.24.-én, kedden, mert természetesen néhány fellépő bejelentése ezúttal is az utolsó pillanatra marad, jó (muhaha) szokás szerint. Egyébként itt szeretnék köszönetet mondani a Rattle AD szerkesztőségének, mert nem szégyelltem javaslatokat kérni a félműveltségemből adódóan kevésbé ismert bandákkal kapcsolatban, hogy mégis kik azok, akiket semmiképpen se hagyjak ki.

A fenti nehézségek ellenére, amikkel nyilván sok-sok jövőbeli útitársam is szembesül, a hajóútnak elképesztően fanatikus rajongótábora alakult ki. A hajót már megjártak között egyfajta testvériség alakult ki, és nagyon sokan elképesztő lelkesedéssel várják az utat, és kreatívan hozzá is tesznek az élményhez. Van, aki önszorgalomból írt egy applikációt, amin nyomon követhetőek a bejelentések, minden bandáról rövid leírással, és a hajóra megérkezve a 4 nap programja is megjelenik majd az appban, könnyebbé téve a tájékozódást. Mások az út előtt és után közösségi programokat szerveznek: lesz az elutazás előtti napon hivatalos metal beach party fotózással, metal jóga a tengerparton, közös sörözés egy sörfőzdében két nappal az út előtt, és még sorolhatnám. Ám (számomra) a leghasznosabb dolgot az az utazó tette le az asztalra, aki minden évben összerak egy Spotify-listát, amin a fellépő előadók utóbbi két évben koncerten leggyakrabban játszott 12 száma található, ezzel megkönnyítve az ismerkedést az ismeretlen, vagy kevésbé ismert bandákkal. Na ezt nevezem én elhivatottságnak!

Persze egy ekkora volumenű vállalkozásnál könnyen kerülhet porszem a gépezetbe: például sikerült befoglalniuk a Vektort, akinek az énekese korábban nőverési ügybe keveredett, elég konkrét bizonyítékokkal, és ez sokaknál kiverte a biztosítékot. A szervezők mentségére megjegyezném, hogy gyorsan léptek és egy napon belül törölték a bandát a fellépők névsorából, de az is igaz, hogy egy egyszerű google-kereséssel mindez a kellemetlenség elkerülhető lett volna. Vagy ott van a Batuska esete, amikor nem sikerült konkretizálni, hogy most a banda megannyi reinkarnációjából pontosan melyikről is van szó.

A piszkos anyagiakról is ejtenék pár szót azok kedvéért, akik esetleg kedvet éreznek majd valamikor egy hasonló kalandra. A legnagyobb tétel természetesen a hajójegy volt, ami kb. 1400 dolláromba fájt. Ebben benne van az ingyenes étkezés, a szállás és természetesen az összes koncert. Az olyan extrákért, mint a Biminin tervezett programok, vagy az alkohol, sajnos külön kell fizetni. A repjegy meglepően olcsó volt, ahhoz képest, hogy csak novemberben foglaltam le: londoni átszállással, a British Airways által üzemeltetett járattal 200 000 Ft alatt megúsztam.

Mivel biztonsági játékos vagyok, és semmiképp sem szeretnék lemaradni a hajóról, ezért két nappal az indulás előtt, szombat este érkezem, vagyis még két éjszaka szállást is ki kellett csengetem, és mivel ez Miami, ezért egy normális szállodában a két éjszaka közel szintén 200 000 Ft volt. Persze ennél azért egy fokkal olcsóbban is megoldható a szállás, de sajnos nem lett volna egetverő a különbség az olcsóbb, de sokkal rosszabb szállás között, így fontosabbnak gondoltam, hogy minél jobb körülmények között heverjem ki a jetlaget. A hajóút után pedig már nem lesz ilyen költségem, mert a reggeli kiszállás után péntek kora délután már indulok is majd vissza, hogy aztán szombat kora délután essek haza valamikor, remélhetőleg élményekkel telve.

Egyéb költségem már csak az lesz, amit megiszok a hajón, ami szintén nem olcsó, az árakról és a választékról már a helyszínen fogok jelenteni, vélhetően tapasztalatból 😊

Nos, akkor induljon a kaland, remélhetőleg a hajóra vásárolt internetes csomag elegendő lesz arra, hogy napi beszámolókkal szórakoztassalak titeket!

Az eddig ismertté vált fellépők betűrendben:

Abysmal Dawn, Amberian Dawn, Amorphis, Atrocity, Batuska, Belphegor, Bodyfarm, Cancer, Cryptosis, Cynic, Dark Tranquility, Dear Mother, Deathless Legacy, Destruction, Dragonforce, Edge of Paradise, Eleine, Elvenking, Empress, Eshtadur, Evergrey, Fallujah, Feuerschwanz, Fractal Universe, Freedom Call, God Dethroned, Hei’an, Hideous Divinity, Insomnium, Internal Bleeding, Iron Savior, Isole,Jungle Rot, Kamelot, Keep of Kalessin, Korpiklaani, Kreator, Manegarm, Melechesh, Nightmare, Nightwish, Nothgard, Novembre, Obscura, Oceans of Slumber, Osyron, Rotting Christ, Sirenia, The Crown, Uli Jon Roth, Vicious Rumors, Visions of Atlantis, Vreid, Warbringer, Wolfchant, Wormed

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.