Acid Witch – Rot Among Us (2022)

Fémforgács

Kulturális gyarmatosítás egyik eszközének tartom, amikor más országok erős marketinggel megtámogatott szokásait veszi át egy nemzet és integrálják be azt sajátjaik közé.  Természetesen ennek nagyon örülnek a kereskedők. Ilyen alkalmak közeledtével megtelnek a polcok mindenféle olcsó, vásári giccsekkel és kötelezően letudó ajándékok sokaságával. Így van ez a hazánkban is egyre népszerűbb, valójában elég tájidegen Halloween ünnepével is. Mindettől eltekintve én is kedvelem ezen ünnep pop-kultúráját. Ezen időszakhoz kiváló, tagadhatatlanul hangulatos és kellemes sötétséggel átitatott alkotások emelhetik az alaklom fényét (ilyenek például Tim Burton zseniális filmjei). A Halloween témáját erősen meglovagoló stoner, pszichedelikus doom/ death metalt játszó Acid Witch zenekart is ezek közé sorolom. Ebből a szemszögből egyszerűen összefoglalhatom a banda munkásságát: Halloween, horror filmek szigorúan a 80’ évek VHS korszakából és jó adag fekete humor.

Maga a banda ugyanakkor a korán sem derűs, elszegényedő ipari városból, a Michigan állambeli Detroit-ból származik. Az Acid Witch-et 2007-ben keltette életre Dave “Slasher” Monastiere (billentyűs és jelenlegi énekes), aki az ünnephez köthető és nyolcvanas évek horror zenéjére emlékeztető kísérleti ambientként képzelte el a projektet.  Nem sokra rá csatlakozott Tim “Shagrat” Jenkins basszeros és együtt kezdték meg a közös dalszerzési tevékenységet. Az énekes Lasse Pyykkö is csatlakozott a bandához, de a 2008-ban megjelenő Witchtanic Hellucinations debütáló album és az azt követő EP után elérkezettnek látta távozását. A banda második lemezét, a Stoned-et 2010-ben jelentették meg a Hell’s Headbangers kiadó forgalmazásában. A korong felvételein az összes hangszert a két alapító tag rögzítette. Ugyanebben az évben Gnarls Charles dobost, Phil Warren váltotta fel az élő show-k kapcsán.  Szintén ettől az évtől Mike Tuff támogatja gitáron a zenekart. Egyébként a 15 éves fennállásuk óta elég termékenynek bizonyultak. Hét kis-albumot, három split albumot és négy nagylemezt tettek le az asztalra. A harmadik nagylemezükkel, az Evil Sound Screamers-el 2017-ben jelentkezett a zenekar. Ez összegezte az eddig felgyülemlett tapasztalatokat és egy kreatív atombombaként robbant be a formáció diszkográfiájába. Tagadhatatlanul mérföldkő volt a tevékenységükben. A korong felkeltette az underground berkekben a figyelmet, még olyan körökben is, akik alapvetően nem ebben a stílusban mozognak. Így érthető volt a banda új lemeze körüli érdeklődés. Ezt az étvágyat csökkenti is az október elsején digitális formátumban megjelent negyedik, Rot Among Us címre keresztelt nagylemez. A fizikai formátumok (CD és kazetta) szintén a Hell’s Headbangers kiadó gondozásában fognak megjelenni október 31-én. Aki vinyl-en szeretné élvezni ezt az új kiadványt, annak még 2023-ig is várnia kell. Ezek után nincs más hátra, mint élvezni az Acid Witch új, csíntalan Halloween esti rémtetteit!

A felvezető jellegű Gather Each Witch után belecsapunk a lecsóba, illetve a cukormázba mártogatott borzongásba. Dave elmondása szerint egész gyerekkorában imádta a Halloween-t és az egész őszi szezont. Egy olyan bandát akart, ami megragadja ezt a hangulatot és visszaadja a 70-es, 80-as évek Halloween-i zenéinek a hangulatát. Végeredményben ez jelenti a banda esszenciáját is.  Az előző kiadvány elég nagy hangsúlyt fektetett Dave billentyű témáira, ezt azonban megfejelte az új album és még jobban előtérbe hozta a hangszert. Az eddigiektől eltérően még egy kis LSD gőzös fuvola hangzás is megjelenik a korongon, ahogy a Psychedeathic Swampnosban kaphatunk belőle ízelítőt. Szerintem Lasse Pyykkö-nek sem volt rossz hangja, de nem érhet Dave “Slasher” Monastiere nyomába. Dave egész egyszerűen erre született. Benne van az énjében ennek az ünnepnek minden hozzávalója. Széles spektrumú vokálja tagadhatatlanul hozzájárult, hogy az együttes elnyerte a saját, semmihez sem hasonlító egyediségét. A színes éneknek köszönhetően a mondókaszerű szövegek kapcsán mindenféle komisz Halloween-i rémecske sejlik fel a szemünk előtt. A boszorkányos nevetés, sikolyok (ez utóbbi eléggé emlékeztet Corporate Death (Macabre) sipításira), hörgés mind megtalálható a lemezen.

Továbbra is nagy szeretettel alkalmaznak intrókat, felvezetőket, sample-ket. Ezek roppantul megszínesítik és szórakoztatóvá teszik a produkciót. Tényleg olyan hangulatot áraszt, mint egy rémisztő késő őszi estén a lejátszóba becsempészett VHS kazin tárolt horrorfilm. A zene a ’70-évek trippelős doom, rock és a death metal ötvözete. Igazán sajátos ördögi koktélt hoztak létre, amit felhajtva mi is egy őrült pszichedelikus utazásként fogunk megélni a narancs, lila, fekete színekben pompázó riffek áradatában. Szerintem az előző lemezhez képest egy kicsit lazább szerkezetűek a nóták. Inkább a rockosabb vonal az erősebb, mintsem a súlyos stoner doomos témák.  Talán az Evil Dad (Dad By Dawn) esetében hallhatunk egy kicsit gyorsabb témákat, mert leginkább megmaradnak a nehezebb középtempó körül. De jól is áll ez nekik. Nem is kívánja meg a zene, mert tökéletesen kiegészül a kísérteties, de nem szirupos billentyűtémákkal.

Ha igazán jó kis muzsikát keresünk, amitől felpattanunk a sírok tetejére táncolni, akkor az Acid Witch kiváló választás ehhez. Nem igazán tudok más zenekart mondani, akik ennyire értik a Halloween hangulatát. Továbbá, ez az a zene, ami leginkább ekkor működik legerősebben. Kell hozzá ez a késő őszi, ködös idő. Személy szerint imádom ezt az időszakot. Amikor már érződik az enyészet és az elmúlás illata a levegőben, de ez korán sem nyomasztó, vagy elkeserítő. Ez inkább olyasmi jólesően sötét energiákat képvisel, ami ilyenkor egy összekötő kapocs az élők és a holtak világa között. Így tökéletesen illik ide a zenekar muzsikája, hogy feldobjuk egy kicsit az ünnep(ek) hangulatát (nálunk, ugye a Mindenszentek – Halottak napja).  Mert ez az, amit a zenekar muzsikája leginkább közvetít. A korong borítója továbbra is hű a zenekar színkavalkádjához, ami egyébként Shagrat műve. Olyan, mint ha egy kis iskolás teljes zsírkréta szettje olvadt volna rá a papírra. De ez, és a mosolyt csaló szürreális koncepció, teljesen hűen reprezentálja azt, amit az Acid Witch képvisel. A hangzás hozza az elvártakat. Kellemesen mocskos és tényleg, mint ha lenne egy kis vintage hangzása is. A banda új lemezét csak ajánlani tudom, ha valaki egy igazán szórakoztató produkciót keres egy őszi borzongáshoz!

A kiadvány beszerezhető digitális formátumban a kiadó bandcamp oldaláról. A fizikai formátumra noha még egy kicsit várni kell, de többek közt megrendelhető a kiadó honlapjáról is.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.