Örvénylő devil metal (NunSlaughter, Age of Agony, Türböwitch a Dürer-kertben)

Fémkereső

Áram le, biztonsági tűzriadó-sziréna be. Jól kezdődött ez a koncert is! A folytatás azonban már szabad és biztos elektronáramlással, hatalmas circle pit-örvényekkel, színpadi darálással, korai Motörheaddel, későbbi tankháborúkkal – és mindenképpen apácákkal, sátánnal, vérfürdővel zajlott. Ahogy az kell egy underground death metal, azaz devil metal koncerten!

Fogatlan, ráncos seggű aggként elmondhatom, hogy igen, én ott voltam – 2009 márciusában a Kék Yukban, amikor a kultikus amerikai underground death metal zenekar, a NunSlaughter először tette tiszteletét hazánk kicsiny pokoli bugyrában. A koncert fergeteges volt, az élmény emlékét ma is őrzöm, ahogy az ott és akkor vásárolt pólót is, abban az évben számomra csak a Trouble októberi dieseles fellépése tudta überelni az ott megélteket. (A budapesti koncert felvételét – Raped by HungariaNuns – aztán az esemény egyik szervezője, Fodor László a Stygian Shadows Prods.-on keresztül kiadta kazettán [2011] és később [2019] dvd-n is, limitált mennyiségben – aki kapja, marja!)

Most, több mint 13 évvel később sikerült duplázni. Nem is akárhogyan!

Összesen vagy százegynéhány rajongó gyűlt össze a Dürer-kertben, s lehet mondani, hogy az általam ismert magyar death metal UG szinte összes szereplője megjelent, distrósok, fanzine-készítők, zenekarban játszók – igazán szemgyönyörködtető volt a sok farmermellényt takaró felvarrók kavalkádja!

turbow_logo_3540496766_logo.jpg

A második lemezére gyúró TÜRBÖWITCH koncertjével kezdődött a haddelhadd! Azaz csak kezdődött volna 19 óra után néhány perccel. Pendült a gitáron a kezdő hangot kiadó húr – erre teljes sötétségbe borult a kisterem és felvijjogott a tűzjelző sziréna! Na, ennél hatásosabb koncertkezdést sem láttam még! Némi pauza (cigi, sör – 0.0-ás! – odakint) után azonban sikerült az erre hivatott embereknek elektromosságot kovácsolnia, így belecsaphatott a kvintett. Miközben mi, a közönség máris forrtunk saját levünkben, mert a teremben uralkodó hőmérséklet és öltözőszag már a kezdetekkor tetőzött. Ez azonban mit sem vont le az intenzitásból, sem a színpadon, sem a színpad előtt. Jó példa volt erre, hogyan lehet ötven fős nézősereggel is wall of death-t játszani – jelentem, lehet, és nagyon mókás. Jöttek a jobbnál jobb őrlemények – az egyetlen valóságosnak kikiáltott korai Motörhead és a sör ihletettségében. Ahogy a június eleji Wacken Hungary elődöntős fellépésén, a Türböwitch legénysége itt is odatette magát mind zeneileg, mind stand up comedyben (ebben különösen a gitáros Harsányi Zsolt jeleskedett szokás szerint). Feldolgozást is előadtak a saját számok mellett (Godslayert talán?), kellően beindítva az aznap esti durvulatot. Várjuk a lemezt!

aoa_logo_35557_logo.jpg

Az AGE OF AGONY ritkán lép fel, ez is az egyik vonzereje a koncertjeinek. Jelen esetben azonban az új, Raven Black című EP-jüknek a megjelenése (Terranis Prods.) is jelessé tette ezt az eseményt (beszerezve!). (Nem mellesleg anno 2009-ben szintén muzsikáltak a NunSlaughter kékyukas buliján.) Játszottak is róla több tételt. A közönség valami isteni istentelen lelkesedéssel emelte őket kebelére – pedig hát ők lánctalpas behemót tank méltóságával tipornak maguk alá mindenkit. De éppen ez kellett az egybegyűlteknek – kíméletlen old school, őrlő death metal. Megkaptuk, kiváló minőségben – szinte tapintható volt a blaszfém szeretet a zenekar és a publikum között.

nun_logo592_logo.jpg

Ami aztán őrjöngő lelkesedésbe csapott át, mikor az amerikai NUNSLAUGHTER tagsága fél tíz előtt pár perccel felvonult a színpadra, s megkezdte az ördögidézést. A 2009-es felállásból persze csak a frontember Donald, azaz Don of the Dead képviseltette magát. A doboknál a színészi ambíciókkal megáldott (sokat mórikálta magát: hol szarvakat növesztett a dobverőiből, hol krisztusi pózba vágta magát, s a dobverői a szegeket jelképezték…), őrült mohikánfrizurás John Lowrie foglalt helyet, a főnök jobb és bal oldalán pedig a két szigorú arcú, azt koromfekete festékkel kimázoló húrnyüvő: Nate Taddeo basszeros és Noah Buchanan gitáros, aki extrém vokáljaival is besegített.

nun_foto592_photo.jpg

A természetesen a Hells Headbagersnél tavaly megjelenő új LP, a Red is the Color of Ripping Death számai mellett rengeteg klassz rákkendrollos devil metal tétel is felhangzott a korábbi lemezekről – a legelején sunnyogó gitár egy idő múlva szépen kiteljesedett hangzásilag –, mindenki nagy örömére. Ez a fergeteges, állandó circle pites hangulat aztán még az említett szigorú nézésű gitárosok arcára is mosolyt csalt – itt mindenki élte ezt a dögös death metalt, csak úgy harsogott a „Nun-Sla-ugh-ter” kiáltás. Emelkedtek az öklök, a villák, a slammelő tenyerek a levegőt szelték, táncolt a béna, látott a vak; a zenekar mellett, volt, akit szintén a tenyerén hordozott a közönség (body surf) – fortyogott a katlan! A bő egyórás szettre aztán rá kellett még húzni pár ráadásszámot – anélkül nem engedtük el őket.

nun_lp961977.jpg

Egyetlen bánatom volt csak: a turné fesztiválállomásai alaposan megcsappantották a zenekar merchkészletét, a pólókét mindenképp, pedig nagyon baráti áron mérték őket – így megfelelő minta hiányában, ezúttal relikvia nélkül távoztam. Mégis alaposan felspannolva.

RIPPING ACROSS EUROPE TOUR 2022 – NunSlaughter (US),
Age of Agony, Türböwitch
Budapest, Dürer-kert, 2022. augusztus 16.
Belépőjegy ára: 4900/5900/6900/7900 Ft

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémkereső nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.