Lamb of God, Kreator, Cattle Decapitation, Blood Incantation, Vended – Koncertbeszámoló

Kronos Mortus

2022. augusztus 10. @ Budapest, Barba Negra

Májusban, mikor megláttam az eseményt, nem hittem a szememnek. A Lamb of God gyerekkorom egyik kedvenc zenekara volt. Szóval be is foglaltam jó előre a dátumot és reménykedtem, hogy nem ütközik semmi mással. Úton a Barba Negra felé találkoztam néhány ismerősömmel szerte az országból, akik szintén a fellépők miatt utaztak Budapestre. Ahogy a helyszín elé érkeztem döbbenetes embersor fogadott. Legutóbb talán az Alestorm buli előtt álltak ennyien kint a belépésre várva. Kapunyitás után nem sokkal már bent voltam az udvaron, de már ekkor kezdtek kialakulni a sorok a sörcsapok előtt.

A fedett kisszínpadon nyitott a Vended. Nem ismertem a zenekart, viszont koncert előtt kíváncsiságból belehallgattam és feltűnően a korai Slipknot hatást éreztem rajtuk. A koncert felvételen (és élőben is) a kék szín dominált: gitár, haj, smink, maszk… Illetve feltűnő a zenei hasonlóság a Slipknottal… Rá is kerestem és beugrott. Anno olvastam valami cikket, hogy a Slipknot csemeték felmenőik nyomdokaiba léptek és 2018 februárjában megalakultak Iowa-ban: Cole Espeland (szólógitár), Griffin Taylor (ének – Corey Taylor fia), Simon Crahan (dob – M. Shawn “Clown” Crahan gyereke), Jeremiah Pugh (basszusgitár) és Connor Grodzicki (ritmusgitár). A személyes kedvencem Connor Grodzicki, aki olyan pszicho tekintettel tolta végig a koncertet, hogy az már művészinek mondható. Mindezt egy bőrhatású kabátban… Ezt azért tartottam fontosnak kiemelni, mert bitang meleg volt bent már a kezdetektől fogva. Griffin Taylor kísértetiesen emlékeztetett külsőleg a Truchło Strzygi énekesére… Időben kezdtek a fiatalok, úgy fél órás szettet nyomtak. A közönség még kissé szellős volt – a keménymag az üres nagyszínpad előtt tömörült… A Ded to Me-vel indítottak, ahol a mikrofon nem szólalt meg néhány másodpercig, de aztán minden a helyére került. Az elején még kissé kíváncsian figyeltem, hogy ebből mi lesz, de ahogy jöttek azok a már-már nosztalgikusnak mondható, Slipknotos riffek és dobok gyorsan sikerült átszellemülni. A második számnál már fel-felbátorodott a sűrűsödő közönség és elkezdődött a masszívabb headbang. A pogó a koncert végére kezdett jobban kialakulni zenekari felhívására, amit néhány tag próbált a színpadról való locsolással „lehűteni”. Összességében egy jó show-t láthattunk, odatették magukat a fiatalok. A szülők árnyéka vagy épp hátszele meg majd idővel kibontakozik

Setlist:

Ded to Me
Burn My Misery
Bloodline
Overall
Asylum
Antibody
Griffin Taylor-ral

A német thrash Kreator folytatta, már kint, a szabadtéri nagyszínpadon. Furcsa volt kilépni a fedett-sötét teremből a napfénybe: köszön egy haver, de nem látom, hogy ki az… Előrementem úgy a második sorig és a bejátszás után a Violent Revolution-nel köszöntötték a nagyérdeműt. Kezdéskor két „fáklyás, szandálos hóhér démon” jelent meg a színpad két oldalán. A karóba húzott / felakasztott, piros lepellel fedett bábuk megtették a hatásukat A hőség ellenére is éreztem a felcsapó lángcsóvák hőjét az arcomon..hát mit mondjak, nem volt kellemes. Nem vagyok rajongó, de mondjuk a színpadi kellékekkel fűszerezett látványt el kell ismernem. A dobok két oldalán volt egy-egy dobogó, innen indította Miland ‘Mille’ Petrozza azt a bizonyos Phobia-t. 25 éves dal, de még mindig nagyot szól! Rengeteg Kreatoros pólót láttam és az egyik ismerős arctól meg is kérdeztem két szám között, hogy csak a Kreator érdekli-e őket. Azt a választ kaptam, hogy igen, de ha már itt vannak, akkor belenéznek a többi zenekarba is. Petrozza folyamatosan tartotta a közönséggel a kapcsolatot. Mikor megjelent az a bizonyos zászló, a közönség ordította- és kezdődött a Flag of Hate! A gitár és basszus a dobok melletti dobogón kezdett, háttérben a kivetítőn a Phantom Antichrist borító. „Circle pit..Hungarian style..Let’s GO!” – hangzott a mikrofonból és megvadultak az emberek. „One more time..Circle pit..Circle pit..Come on!!” – ordította Petrozza a mikrofonba. A következményeket sejtheted. Szinte be sem fejezték a számot és már kezdett a zárószám, azaz a Pleasure to Kill. Kb egy órás show-t nyomtak az öregek, bár ez egyáltalán nem látszott rajtuk.

Setlist:

The Patriarch (bejátszás)
Violent Revolution
Hate Über Alles
Phobia
Satan Is Real
Hordes of Chaos (A Necrologue for the Elite)
Hail to the Hordes
666 - World Divided
Awakening of the Gods (csak intro)
Enemy of God
Mars Mantra (bejátszás)
Phantom Antichrist
Strongest of the Strong
Flag of Hate
Pleasure to Kill
Apocalypticon (bejátszás)

„A helyszínre aránylag korán érkeztem, de a bulira természetesen épp csak beértem Kreator előtt, mert nyilván poharazni kellett a cimbikkel előtte. 😃 És milyen jól tettük, mert a sorban állás iszonyú volt. Nálam nagyon rányomja a bélyeget a bulira ha az este nem más mint egy sorban állás szimulátor. A Kreator hozta a kötelezőt, emiatt is mentem. Az elején kicsit unott közönség is gatyába rázta magát pár dal után és elkezdett mozgolódni. Bár ehhez talán Mile fáradhatatlan kommunikációja is kellett. Szerencsére inkább régebbi dalok csendültek fel az új lemezről talán csak 2 volt. Összességében egy frankó Kreator buli volt, bár a hangzással nem voltam kibékülve, halk és lábdob szegény volt számomra.” – Győri Gergely (Atrox Trauma)

Időközben csináltunk a Paediatrician Fan albumba egy képet Doctor Sevennel. Adta magát a dolog a merchek miatt.. 😀

Következett a 2011-ben alakult, Atmospheric Death metál banda, azaz a Blood Incantation. Hatalmas sorok álltak az összes sörcsap előtt, ezért gondoltam, hogy ha már hosszan kell sorban állni, akkor azt a fedett részen teszem és közben rálátok a színpadra is. Hát arra mondjuk nem számítottam, hogy a zenekar befejezi a 30 perces szettet és én még mindig a sorban állok sörért… Ugye a pult kb. a bejárat jobb oldalán helyezkedik el és a mosdókhoz is ott van az útvonal. Ezáltal csak a tolongás, illetve az „Itt van a sor vége?” maradt meg az egész koncertből… Pedig nagyon szívesen megnéztem volna a bandát közelebbről is. Az Awakening from the Dream of Existence to the Multidimensional Nature of Our Reality (Mirror of the Soul) 18 perces számot élőben 10 percesre rövidítették, amit sikerült madártávlatból felvenni. Hát a minőséget nem minősíteném, de a hangulat (és a lökdösődés) szerintem átjön. Ez volt az utolsó szám, amit a közönség nagy tapssal fogadott. Dominátor gitár hangzás, kegyetlen dobok. Legközelebb nem fogom kihagyni, inkább nem iszok… xD

Setlist:

Starspawn
(Unknown)
Chaoplasm
Awakening From the Dream of Existence to the Multidimensional Nature of Our Reality (Mirror of the Soul)

Kint az est fénypontja következett, az Isten Báránya! Na még egyszer… Szóval következett az est (szerintem) legkiemelkedőbb és talán legjobban várt bandája, a richmondi groove metál Lamb of God! Félreértés ne essék, a zenekar eredeti neve Burn the Priest volt. Kissé megkésve érkeztem a színpad elé, mert ugye még mindig a sörömet vártam + még a teremből végigmentem a majdnem teltházas közönségen úgy a 3-4. sorig… Hatalmas „Lamb of God” skandálások voltak az olykor két szám közötti elsötétült színpad előtt. A dobok kifejezetten hangsúlyosak voltak az egész koncert alatt, habár szerintem az 51 éves Randy volt inkább a figyelem középpontjában. Ezt az embert nem lehet lelőni. A dobok rendesen fel voltak emelve és innen ugrott elég sokat Randy. Reménykedtem, hogy nem lesz sérülés a vége, de rutinos a srác. Azt viszont sajnálom, hogy egy ilyen vokál centrikus bandában miért nem lehetett rendesen kihangosítani az énekest?! Úgy kellett rá fókuszálni, hogy élvezhető legyen. A Now You’ve Got Something To Die For elején megtudtuk, hogy minden szál ide vezet: Randy nagyija is lenni’ magyar… Willie Adler-t Phil Demmel helyettesítette a turnén. Kb egy órás szettet hoztak nekünk. Az utolsó néhány szám alatt a színpad melletti pult előtt álltam sorban, mikor is jött az a bizonyos Redneck. Hát itt már azért dolgozott az alkohol…szét adtam a számot!! Próbáltam vigyázni, hogy ne üssek meg senkit… Valaki csinált is egy videót..ha olvasod, küldd már el.. xD

Setlist:

Memento Mori
Ruin
Walk With Me in Hell
Resurrection Man
Now You've Got Something to Die For
Contractor
11th Hour
Omens
Hourglass
512
Ghost Walking
Vigil
Laid to Rest
Redneck

„Hát mivel ebből inspirálódtunk a Nest-el évekig, ezért kurvajó volt végre látni őket élőben! Azt sajnáltam, hogy nem a Chris Adler dobol már benne, nekem ő kb a kedvenc dobosom. A setlist lehetett volna jobb ha a Wrath albumról még játszanak párat, de nagy buli volt így is!” – Fűr Balázs (Nest of Plagues)

A kisszínpadon, olyan 22 után valamikor a deathgrind Cattle Decapitation zárta az estét. Korábban egy ismerősöm mutatta őket és szerintem ők egy olyan zenekar, akik élőben jobban átjönnek, mint a hanghordozókon. Hát ez sajnos nem így történt és nem az ő hibájukból… A hangosítás itt is hagyott némi negatív utóízt… Pedig az énekes, Travis Ryan hangszíne valami istenet jó! Nem is tudom szavakba önteni, de olyan nem evilági kettősség jellemzi. A dobok nagyot mentek, a hangzásról Pőcz Balázs pergője jutott eszembe. Nah, azért a gitárok is a helyén voltak. Megnézném őket újra egy kisebb underground klubban headlinerként.

Setlist:

Anthropogenic: End Transmission (bejátszás)
The Geocide
Vulturous
Bring Back the Plague
The Great Dying Pt. I (bejátszás)
One Day Closer to the End of the World
Forced Gender Reassignment
Plagueborne
The Great Dying Pt. II (bejátszás)
Finish Them
Time's Cruel Curtain
The Unerasable Past (bejátszás)
Death Atlas

„Nagyon jók voltak a Cattle Decapitation-t pl nem is ismertem. Teljesen lesültem, hogy ez mekkora zene!” – Csuti Anikó

„Vended – felejthető.
Kreator – hagyjuk
Blood Incantation – Jó
Lamb of God – egyhangú
Cattle Decapitation – nincs egy ligában ezekkel a bandákkal.” – Dr. Seven (Paediatrician)

„Nagyon imádtam mindenkit. Rég volt, hogy ilyen jó kis buliban vegyek részt. Cattle-en szana-szét verettem magam.” – Borka Zoltán (Cornix)

„Lamb of God kurvajó volt, de nálam top 5-ben van a banda, szóval kicsit elfogult is vagyok 😃 Kreatorban sem csalódtam, továbbra is jól nyomják, nem számítanak az évek 😃 Vended is élvezhető volt, nem rosszak a Slipknot fiókák, örököltek a szülők tehetségéből, az tény 😃 Blood Incantation-t csak fél füllel hallottam, amíg vártam a sort a sörömért, Cattle Decapitation-re meg már nem volt erőm a LoG moshpitje után” – Gleszer Bálint

„Nagyon vártam az estét, mert számomra egy elég kuriózum line up jött össze. A legjobban a Kreator, Blood incantation és a Cattle Decapitation koncertjeire voltam kíváncsi. Leginkább azért, mert szégyenemre, de az utolsó két bandát még soha nem láttam életemben. Meglepett engem a Kreator korai kezdési időpontja, de érthető, hogy a Lamb of God-nak kellett a headliner időpont, mert mégsem voltak 12 éve Magyarországon. De felesleges volt aggódni, a Kreator a matiné időpont ellenére is hatalmasat bontottak. A klasszik fesztivál szettjükkel jöttek, amit megspékeltek 2 új számmal a Hate über alles-ről. A bő 70 perces szett alatt minden oldschool és újabb szám nagy hatásokat váltott ki a közönségből is. Ekkora mosh pitben régen volt részem. A záró Pleasure to kill után, rögtön rohantam a várva várt Blood Incantation koncertjére, ahol egy teljesen más hangulat fogadott. Kellett is egy pár perc amíg sikerült átszellemülnöm, hatalmas trip volt számomra. Kicsit sajnáltam is, hogy csak fél óra jutott nekik. De az estét számomra abszolút a Cattle Decapitation vitte el. Travis Ryan a kedvenc death metal vokalistámmá avanzsálódott az este folyamán, miközben a Cattle szövegek igen súlyosak és nagyon fontos témákról szólnak. Travis közben még is hozott egy kis kontrasztot a teljesen random megnyilvánulásaival és az a vokál?! Darabokra szedte a fejem. Nem volt üres járat, a záró Death Atlas, ami az utolsó album névadója, meg egy hihetetlenül epikus vége volt a bulinak.” – Peták Mihály

„Hát röviden tömören kibaszott jó volt! A Lamb of God dobosától lesz*ptam magam mennyire kemény! Jó volt a hangosítás, a hangzás. A Vended-et g*cire jó volt látni. Igazából tegnap délben nem is tudtam meg hogy ott leszek.. A kiszolgálás katasztrófa volt viszont. Ekkora full house bulira 2x ennyi pultos elférne simán. De ezt leszámítva minden nagyon adta! 😀 Corey meg a Clown vérét érdekes volt látni, imádtam! :D” – Cseresnyés Balázs

„Hú, hát emlékem szerint top1 volt a buli, Cattle pitben le is amortizáltam a térdem meg a könyököm. 😃 Jól elköltött 10k volt ez!” – Csathó Konrád

„A gyér hangosítás miatt nem működött a dolog úgy ahogy kellett volna. Vended konkrétan Slipknot Coke Zero Steviával. Kreatornak van egy két száma amit bírok. Azokat jól eltolták, de amúgy kicsit dohos volt a szólókat leszámítva. Blood Incantationnek voltak fasza percei, de ott is a hangosításon bukott el a dolog, mert elég szutykos hangzásuk van és ebben a formában nem hallod ki, hogy mi a p*nisz történik egyáltalán. A Cattle fasza volt, de szintén a hangosítás miatt nem volt teljes az élmény. De megkaptam azt amiért mentem szóval nekem megérte.” – Márkus Tamás

„Remek volt az egész, jól meg volt szervezve. Egyetlen baj volt, hogy éveket kellett sorban állni a piáért..az nagyon lehozó volt…” – Kenan Sebeő

„Sajnos azokról a koncertekről, amik a sátorban voltak nem sokat tudok mondani, mert a meleg, a levegőtlenség és a hangzás sajnos kizavart a dumálós részre (na meg ott voltak a haverok is bőven), de a Cattle-ből így is sikerült pár dalt elcsípni. Levezetőbandaként sajnos esélyük sem volt kisajátítani a fülemet, de nagyon remélem, hogy valaki elhívja őket jövőre… (Psz-psz, Lowland please!) Úgy érkeztem, hogy a Kreatorra adtam le az ‘este legjobb fellépője’ voksomat, ellenben sajnos csalódnom kellett. Három dalra sikerült jobban beindulni, az új lemezes dolgok szabályosan untattak. Tuka-tuka sehol, korrekt lábgépelés és ének, de nem ezt vártam. Mondtam is Ádám barátomnak, hogy egyik-másik dal olyan néha, mintha valami Iced Earth-ből száműzött tag US power bandája lenne. Ellenben marha jól esett Petrozzával együtt üvölteni, hogy Enemy of God!!! Az este kimagaslóan legjobbja volt a Lamb. Iszonyatosan durva dobolás, remek sound, egyedül az ének volt szinte végig alulhangosítva, ellenben a dinamika simán elfeledtette ezt. A dalválasztás sem hagyott sok lehetőséget a pihenésre és jó volt látni hogy az évek alatt mennyire sokan megszerették a zenekart, hatalmas élmény egy ennyire masszívan összerakott produkciót látni. A Redneck pedig a mai napig megunhatatlan.” – Jósa Tamás (Divided, Rockstars Not Dead, Iron Inside)

„A nyitó Vended bulit a pulthoz sorban állva sikerült végighallgatni, szerencsére sokat tudtam pattogni mire sörhöz jutottam. Eddig nem hallottam őket, első alkalomnak kiváló volt élőben megnézni. Az énekes hangja meglepően hasonlít az apja hangjához, néha a hátam borsózott tőle. A második szám tetszett a legjobban, pattogós volt alatta a dobtéma, jókat lehetett rá ugrálni. A Lamb of God legelejéről sajnos lecsúsztam, szintén a pulthoz sorban állás miatt. Viszont utána hidratáltan tudtunk benyomakodni az első sorokba. Iszonyat lehengerlő élmény volt, szintén első élő találkozóm velük. Nagyon nagyot buliztunk rá, bár csak a pit mellett, odáig nem merészkedtem be, hogy tudjak videózni is. Mikor a színpad elsötétült be is kekszeltem, hogy nem érhet véget ez a metál cunami. Aztán a kántálás után újra indult a cséplőgép, és újra és újra aztán felharsant koleszos éveim ronggyá hallgatott száma a Laid to rest. Megrohantak az emlékek rendesen, valami egészen elképesztő élmény volt. Ezt pedig még csak tetézte a Redneck, ami egyszerűen letarolta a tömeget. A végén nem tudtam megverekedni a bedobált ereklyékért, mert egyszerűen nem tértem még észhez, csak tapsoltam és üvöltöttem. Biztos, hogy mindig emlékezni fogok erre a koncertre és egyelőre a legjobb koncert élményem.” – Kovacs Takeshi

„So I were not able to see Vended and Blood Incantation. Kreator was great as last year 😁 Lamb of God was fucking incredibleeeee 😃 and the Cattle Decapitation, I didn’t know them and they impressed me a lot! :)” – Andrea M Basoa

0810LAMB OF GOD

Source

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Kronos Mortus nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.