Troglodyte – The Hierarchical Ecological Succession: Welcome to the Food Chain (2022)

A nehéz vonalas undergrund kapcsán gyakran találkozhatunk meghökkentő tematikával rendelkező csapatokkal. A Troglodyte zenekarral a Kriptozoologusok álma valósult meg. Ugyanis az Missouri állambeli death metal csapat költői hitvallásaként a nagylábúval kapcsolatos rejtélyes történetek zenei megvalósítását jelölte ki. De tegyük félre az egész estés családi filmek meg nemértett, erdők melyén rejtőzködő kedves lény képét. A banda a legismertebb észlelések (mint pl. a Petterson-féle videó) mellett a lénnyel kapcsolatos legborzongatóbb, legsötétebb, fekete humorral megspékelt történeteket hozza el számunkra. Amik után biztos, hogy inkább otthon biztonságában maradunk, hogy kedvenc sorozatainkat pörgessük, mintsem túracipőt húznánk és bevetnénk magunkat a fekete rengetegek mélyére. A hordát 2005-ben alapította Jeff Sisson énekes, Chris Wilson dobos és Jack Riedel gitáros. 2008-ban jelentkeztek egy demó albummal, ami az Anthropoid Effigy Demos címet viselte. Viszont magukra a „szakma” figyelmét a 2010-ben megjelent Welcome to Boggy Creek című első nagylemezzel keltették fel. A csapat zenei tevékenysége nyomán már  több mint egy évtizede szállítja nekünk a bigfoot metalt. Eddig három nagylemezzel örvendeztették meg a rajongók szívét. A legutolsó, 2015 -be megjelent Anthropological Curiosities and Unearthed Archaeological Relics korong óta eltelt igen hosszú idő jogosan vetette fel azt a gondolatot, hogy az imádott lényükkel együtt a banda is a homályba veszett. Viszont nagy örömünkre erre rácáfoltak!

Idén márciusban jelenik meg a zenekar The Hierarchical Ecological Succession: Welcome to the Food Chain címet viselő negyedik nagylemeze. Immáron kiegészülve Az Origin basszus gitárosával, Mike Flores-el. Aki a bandával együtt az évek során  számos élő show-ban vett részt. Viszont most első alkalommal stúdiózik együtt a csapattal. Így az ő játékát hallhatjuk a következő korongon. Továbbá Brent Purgason (Pustulus Maximus Gwar-ból), Shwan Knight (Child Bite) és Ross Sewage (Exhumed, Ghoul, Implaed) vendégszerepléséivel taglóznak le minket súlyos bunkósbotjukkal. Az anyagot Ryan Vincent (Misery Index, Scour) rögzítette és keverte. A beszédes borítót Dusty Peterson-nak köszönhetjük, aki olyan volumenű formációknak készített már képet, mint a Cattle Decapitation, Six Feet Under, vagy a Lamb of God.

Ha valaki mégis elég kurázsit érez magában, hogy bevesse magát az ismeretlen vadonba és részt vegyen a Welcome to the Food Chain expedíción, annak fel kell készülnie egy igazán arcul csapó death metal produkcióra. Zeneileg az előző korongok által kijelölt ősvényen haladunk. Viszont a dalok karakterében most sokkal inkább a halál metál meghatározóbb, mintsem a grind-os aprítás. Mike Flores játéka és a hosszú alkotói szünet alatt felgyülemlett energiák brutális lendületet adnak az anyagnak. Amivel elsőnek szembesültem az a vaskos, súlyos hangzás. Ami abszolúte gyönyörű és lehengerlő. Így kell megszólalnia egy fajsúlyos halálfém lemeznek! A brutális slam death fogások mellett azért kellő „VHS ízű riffeket” is élvezhetünk (mint pl. ahogy a Speed Killlings-ben, vagy akár az igencsak mókás címet viselő Found Guilty in a Wrongful Death Lawsuit for Shooting a Man Wearing a Bigfoot Costume című szerzeményekben). Chris Wilson dobos aprításait is élvezettel hallgattam. Kimért mennyiségű blast beat, de annál inkább több a kasszikus death metal ritmusszekciót sulykol a hallójáratainkba. Ez szintén elmondható a gitár játékra is. Inkább a régi sulis témák a jellemzők.   A zenét nem szorította háttérbe a furfangos technikázgatás. Megmaradt élvezhető, headbang-elős mocskos jeti metálnak, ugyanakkor profin kidolgozott, zeneileg is minőségi anyagról beszélünk. Többszöri meghallgatás után is felfed valami húsba-vágó, rejtekes részletet. A vokál szekció is elég vaddisznó módon szólal meg, ami tökéletesen beteljesítette az elvárásaimat.

Örömmel láttam, hogy az album részévé vált a Dyatlov rejtély feldolgozása is. A mindmáig hivatalosan megoldatlan bizarr halálesetek egy 1959-es észak-oroszországi túrához köthetők. Igor Alekseyevich Dyatlov (akiről az eset és a tragédia helyszíne, a hágó is nevét kapta.) 10 túratársával (egyikük később betegsége miatt visszafordult) együtt indult az Ural hegység Otorten nevű csúcsára. Azonban ezt sosem érték el, mivel sokkoló és roppant titokzatos módon az életüket vesztették. Természetesen rengeteg magyarázat felmerült (földönkívüliek, titkos katonai fegyver próbája, természetfeletti erők közreműködése), de igazából egy sem adott kielégítő választ, hogy mi történt 1959. február elsejének az estéjén. Most viszont örömünkre a Troglodyte is szolgál egy magyarázattal az esetet illetően! További érdekes megoldásokat is hallhatunk a lemezen, humoros narrációt, sample-eket, még egy hideglelős kórust is. Ezek nagyot dobnak az alkotáson. Ezekből még elbírtam volna többet, de tény is való, hogy  így is izgalmasabbá tették az amúgy is komplex szerzeményeket. A közel félórás játékidő teljesen leköt. Pont a megfelelő mennyiségű brutalitást adja az erre szomjazó rajongók számára.

A Troglodyte új nagylemeze hosszú várakozás után kitört a vadonból, megragadott és letépte a fejemet. A horda kapcsán a „jeti” és a „kellemes találkozás” nem szerepelhet egy mondatban! Mindannyian megjárjuk, ha olyan tájakra merészkedünk, ahol az urbano sapiens-nek keresnivalója sincs! A Welcome to the Food Chain kapcsán egy remek, jellemzően régi-vonalas, de dinamikájában igen fiatalos és erős death metal albumot hallhatunk. Mindent elvárást a helyén kezelnek. Semmi hiányérzetet nem hagyott maga után. Lényegébe véve az ütős death metal-al felszabadult energiák és a fekete-humor szórakoztató egyvelege. Noha még ágyunkban forgolódva jó pár álmatlan éjszakát kell kibírnunk, mire feltehetjük a polcunkra az új Troglodyte nagylemezt, de addig is étvágycsökkentő gyanánt megtekinthetitek Ross Sewage (Exhumed, Ghoul, Implaed) vendégszereplésével a Meat Your Maker nótához készült „8-bites” szöveges videót. A vizuális megjelenítés az alapító tag, énekes, speciális effektekért felelős művész és videó rendező Jeff Sisson jóvoltából készült. Egyfajta tisztelgésként minden ’70-’80-as évek Bigfoot karaktere és a klaszikus death metal muzsikája előtt. A zenekar saját terjesztésű kiadványai, illetve a várva várt új nagylemez beszerezhető a zenekar Bandcamp oldalán.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.