Meghalt Gary Brooker, a Procol Harum énekese

Rocknemzedék

A Whiter Shade of Pale társszerzője 76 éves volt.

A leginkább az 1967-es A Whiter Shade of Pale című, “a baby boomer generációt pszichedelikus melankóliájával elbájoló” dalról ismert zenekar többi tagja  szomorúan búcsúzott az "egyéniségéről, integritásáról és időnként makacs különcségéről ismert" zenésztársuktól, írja a Guardian.

A Procol Harum frontemberét, aki zongoristaként, zeneszerzőként és szövegíróként is aktív volt, rákos megbetegedés miatt kezelték. Gary Brooker az otthonában hunyt el a hétvégén.

A zenekar honlapja “a zeneipar fényesen csillogó, pótolhatatlan fényeként” emlegeti az “egyedi tehetséggel” rendelkező Brookert, akinek “hangja és zongorajátéka Pocol 50 éves nemzetközi koncertkarrierjének egyetlen meghatározó állandó összetevője. Bármiféle színpadi bohóckodás és egyéb trükk nélkül is ő volt a leginkább figyelemfelkeltő zenész a showban”.

A Keith Reiddel közösen írt A Whiter Shade of Pale már két héttel megjelenése után a brit zenei listák élére került, majd az európai és észak-amerikai listákat is uralta, és több mint tízmillió példányban kelt el. Később több mint ezer alkalommal dolgozták fel más zenészek.

A dal szövegének értelméről számos találgatás röppent fel, volt, aki úgy vélte, hogy egy kudarcra ítélt szexuális együttlét történetét, mások szerint egy hallucinogén drogos tripet mesélt el, de olyan is volt, akit Chaucer Canterbury mesék című művének feldolgozását látta bele.

Maga Brooker Johann Sebastian Bach-ot jelölte meg, mint aki a dal melódiáját inspirálta.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rocknemzedék nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.