69 éves korában elhunyt Jon Zazula, azaz Jonny Z., a Megaforce kiadó alapítója

Február 1-jén, 69 éves korában elhunyt Jon Zazula, azaz Jonny Z., a metal színtér egyik úttörőjének számító Megaforce Records társalapítója. Lánya, Rikki tette közzé Jon Zazula halálhírét. Életének 69. évében. Jonny Z néhai felesége, Marsha, akivel 1982-ben együtt alapította a Megaforce kiadót, tavaly januárban hunyt el a rákkal vívott küzdelme után. A kiadó mellett Zazula és Marsha a CraZed Managementet is vezette, egy időben a Metallica, az Anthrax, a Ministry, az Exodus és mások karrierjét felügyelték.

Jon – közismert becenevén Jonny Z – 1981-ben kezdett lemezkereskedelemmel foglalkozni, a New Jersey állambeli East Brunswickben található Rock and Roll Heaven lemezboltjukon keresztül. Az európai metal albumok és magazinok terjesztése, majd a helyi metal koncertek promóciója kapcsán jutott el hozzájuk következő évben egy fiatal San Francisco-i zenekar, a Metallica első demófelvétele. Miután egyből felismerte benne a lehetőséget, Marshával közösen megalapította a Megaforce kiadót, és végül itt jelent meg a zenekar Kill ‘Em All debütálása, majd egy évvel később a Ride The Lightning is. Ugyanígy Jon és Marsha él a köztudatban az Anthrax felfedezőjeként, de a két thrash-alapcsapat mellett többek között olyan zenekaroknak adtak lehetőséget a következő években, mint a Testament, az Overkill, az S.O.D., a Ministry vagy a King’s X. A Megaforce ebben az időszakban Amerika vezető független metálkiadójának számított. A Zazula házaspár néhány évvel ezelőtt visszavonult, 2020-ban pedig Jon Zazula egy Heavy Tales: The Metal, The Music, The Madness című könyvben foglalta össze a kiadó történetét.

Nyugodjék békében!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rockvilág.hu online rockmagazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.