Straight Line Connection – Spaceless (2019)

Fémforgács

Ha valaki nem tudná, Afrikában is van metal jó ideje, és úgy tűnik, hogy az elmúlt 10-15 évben szépen megizmosodott a szcéna. A Straight Line Connection nevű formációt a Kenyában élő indiai, egyébként építészmérnökként dolgozó Gun (ének, gitár) alapította 2017-ben, Param dobossal és Reuben basszerossal kiegészülve. E sorok írójának volt szerencséje látni a zenekart 2018-ban a második Nairobi Metal Fesztiválon, ahol nemcsak az volt érzékelhető, hogy a Straight Line Connection nagyon egyben van, mint zenekar, de az is, hogy helyileg jelentős rajongótáborral rendelkeznek, nyilván underground arányokat véve.

A zenekar 2019-ben megjelentette első, saját kiadású albumát „Spaceless” címmel. A korongon kereken 10 szám hallható, amelyek szinte mindegyike megüti a nemzetközi mércét. Zeneileg a SLC leginkább talán a System of a Down-hoz áll legközelebb, az inspiráció tagadhatatlan (sőt, a fentebb elmlített fesztiválon az Aerials volt a ráadás). Az SLC azonban sok más hatást gyúrt egyedi egyveleggé, a Lost Soul című szerzeményben (ami szerintem a lemez egyik legjobbja) például korai Voivod hatásokat vélek felfedezni, időnként pedig Pro-Pain-es, COC-s riffek hallhatók, mint például a Text Walking-ban, amiben rappelés szerű énektémák is vannak. Igen: riffek, talán ebben rejlik a SCL legfőbb erőssége.

Sajnos pont a címadó Spaceless-t nem érzem jó számnak, kissé unalmas, következő Transition, de a képzeletbeli B oldalon található Fight And Reconcile helyrerakja a lemezt.Sajnos a korongnak (és a zenekarnak) van néhány bántóan fájó pontja. Mindenekelőtt Gun éneklése az, ahol lehet még sokat fejlődni. Miközben ugyanis érezhető, hogy egyedi énektémák kialakítására igyekszik, és ez legtöbbször sikerül is neki, gyakran hamiskás. Azért különösen kár ezért, mert egyébként a sajátos dallamvilág és szövegek (leginkább társadalmi problémák, filozofikus lamentálások) a zenekar erősségei. Param dobtémái is lehetnének fantáziadúsabbak. Mindent összevetve azonban debütáló lemeznek, kiadó (és hallhatóan jelentősebb produkciós költségek) nélkül, ez egy szerethető album.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.