Sadistik Exekution – 30 Years of Agonizing the Dead (2015) [újrakiadás 2019]

A démoni hangzású Sadistik Exekution az 1980-as évek közepe óta az ausztrál underground extrém metalszínterének egyik úttörő zenekara. Fénykoruk 1985-től 2004-ig terjed, ez idő alatt öt nagylemezt és 2 kislemezt adtak ki. Igaz 2009-ben egy koncert erejéig újra összeálltak, de azóta semmi… illetve csak a kiadók hozzák időről-időre valamilyen új formában egy-egy kiadványukat. Ilyen 2019 decemberében a Nuclear War Now! Productions jóvoltából újra kiadott 30 Years of Agonizing the Dead válogatásanyaguk.

A “Mental Metal Musik” fanatikusok ezen válogatása eredetileg 2015-ben már kijött a fenti kiadó égisze alatt, most azonban egy új borítós bakelit kiadványként ragyog. A 33 perces anyagra a banda olyan demós felvételei kerültek fel, mint az 1991-ben kazettán megjelent Suspiral demójuk két dala, az Agonizing the Dead (1992), a Demon with Wings EP (1996) és az 1997-es Sadistik Elektrokution című mini-CD-jük tételei. Ezek mellé még van egy 20 oldalas füzet tele interjúkkal, régi fotókat és banda alapító-szövegíró Rok által készítette borítok és egyéb művészeti alkotásaival. Ő készítette a Sadistik Exekution összes borítóját és grafikáját, de számos más heavy metal bandának is csinált borítókat szerte a világon.

Az egészet Agonizing the Dead demójuk két bestiális tétele, a Agonizing the Dead és a The Magus indítja, ami egyben 1991-es debüt-albumuk címadó dala is volt. A két dal nyers, éles, amolyan két szentségtelen villámcsapás, melyek hallatás simán mondhatjuk rájuk, hogy hatással voltak néhány őket követő black/death bandára. Igaz ők ettől a hasonlattól mindig is elzárkóztak, de ez a non-konformista raw miliő, ezt csak még jobban alátámasztja. Nem is beszélve a démoni hangzású Suspiral fülsiketítő termoló-tépéseiről, vagy az Ipsissimus pokolkeltő csatazajáról.

A válogatás tovább folytatódik a csípős gitár riffeket és géppuskaszerű blastbeat-tekkel teli Proxima Centauri, amit a hasonló (egy laza Slayer-es szólóval megpakolt) Demon with Wings követ. Mindezeket Rok kísérteties énekhangon tálalja, amit megint csak példaként, vagy hatásként lehet felhozni a black/death vonalára. A lezáró három tétel pedig már önmagában felérnek egy-egy nukleáris támadással. Zsigeriek, zordak és gonoszak. Őserőként ötvözik egybe a műfaj összes korhű elemét, kezdve a koszos utcai thrashtől a punkon át a belezős death és a balck metal kultikus vonalaiig.

De nem lenne az újrakiadásban semmi izgalom, ha nem kapna egy kis bonuszt. Ezt 1987-es legelső demójuk három tétele adja, amik egy csipetnyi érdekességgel szolgálnak ugyan, de már többet nem adnak a lemezhez. Azért a mazochistább fanok ennek is örülni fognak.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.