Víg Mihály mesél a Balaton első kazettájáról

A legendás Balaton első kazettája, egy 1985-ös koncertfelvétel kerül terítékre a következő Lemezjátszó Classic-esten. A dalokról Víg Mihály, a máig aktív együttes gitáros-billentyűs-énekese mesél Budapesten, a B32 Galéria és Kultúrtérben, ahol a közönség a teljes anyagot is meghallgathatja.

A magyar underground egyik legfontosabb együttesét, a Balatont Víg Mihály és Hunyadi Károly hívta életre 1979-ben. A kezdetekben az alapítók saját szerzeményeiket, valamint Vető János és Kozma György verseket zenésítettek meg és adtak elő diavetítésekkel egybekötve. Állandóan változó kísérők (főként Európa Kiadó-tagok) társaságában léptek fel a csak rájuk jellemző szomorú rock’n’roll sanzonokkal. Végül az Európa Kiadóval közös 1986-1987-es turné után a Balaton beszüntette működését, egészen az 1991-es újjáalakulásig. Az első kazettájuk ugyanakkor csak 1992-ben jelenhetett meg.

– A hanglemezgyártó nem érdeklődött a kiadás iránt, így aztán kézzel másoltuk a kazettákat – idézte fel Víg Mihály. – A dalokat az Európa Kiadóval közös turnén rögzítettük, és a hivatalos megjelenésük 1992-ben volt a Bahia által. A kiadványok 2 és 5 ezer példány közt fogytak, ami manapság jó eladásnak számít, de akkor szerény példányszám volt.

A dalokról bővebben is mesél Víg Mihály december 6-án a B32 Galéria és Kultúrtérben, ahol a felvételeket meghallgathatja a közönség a Balaton frontemberével. Az est házigazdája Horváth Gergely lesz, a program a Lemezjátszó Classic-sorozat része.

Az eseményt a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram támogatásával, a Fülesbagoly Alapítvány partnerségében szervezik meg.

A Facebook-esemény

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rockvilág.hu online rockmagazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.