Within Temptation & The Metropole Orchestra: Black Symphony (2008)

Fekete szimfónia – a holland szimfonikus/gótikus metal zenekar monumentális, grandiózus koncertje nagyzenekarral és kórussal. A Within Temptation is azon csapatok közé tartozik, akiknek a zenéje kiált azért, hogy élőben rendes nagyzenekari kísérettel adják elő. A Metropole Orchestra nem volt ismeretlen előttük, hiszen a Mother Earth nagyzenekari változatát velük vették fel (Running Up That Hill EP). És itt, a rotterdami Ahoy Arénabeli koncerten a komolyzenészek mellé a Pa’dam kórust kérték még fel a kíséretre.

Amikor azt írtam, hogy grandiózus, akkor nemcsak a zenére gondoltam, hanem a látványra, a színpadi előadásra, magára showra is. Sharon den Adel különböző ruhakölteményekben adja elő a dalokat: az egyszerű dögöstől a gótikus tündérmeseszerűig terjed a ruhatára. Ezen kívül vannak különböző jelmezekbe öltözött táncosok is, mintha színházban lennénk. És akinek még ez sem elég, annak ott van a pirotechnika is, ahol a tűzmester igencsak kitett magáért és értünk. Ez a monumentális színpadkép a ’80-as évek közepebeli Priest- és Maiden-koncertekre emlékeztet. Aki teheti, annak inkább a DVD-t javaslom a CD helyett, hiszen a látványra tényleg az a legjobb szó, hogy grandiózus.

A koncert egy direkt erre az alkalomra írt, több mint hétperces nagyzenekari nyitánnyal kezdődik (Overture), ezt követi a főleg a The Heart of Everything lemezre épülő műsor, olyan slágerekkel, mint a Winston Churchill beszédével indító Our Solemn Hour, a The Howling, vagy a Frozen. Persze az együttes klasszikusai közül a Mother Earth és az Ice Queen itt is kötelező része volt a műsornak. És ha már régebbi számok: a The Dance EP-ről a The Other Half (of Me)-t az Orphanage hörgőjével, George Oosthoekkel közösen adták elő (itt ez az egyetlen hörgős szám). De itt még nem ér véget a vendégénekesek sora. A What Have You Done-t a nagylemezes változatban is szereplő Life of Agony- énekes Keith Caputóval közösen adták elő. A csúcspont a Somewhere, ahol Sharon az ex-The Gathering énekesnővel, a csodálatos és bájos Anneke van Giersbergennel énekel duettet. Mindkét hölgynek nemcsak a hangja gyönyörű, hanem a kisugárzásuk is elbűvölő. Mindenki 100 százalékosan teljesít, a zenekar tagjai, az orchestra, a kórus és a vendégénekesek egyaránt.

Szerintem ott lett volna a helyük a miskolci Operafesztiválon, hogy a Therion és az Epica által megkezdett hagyományt folytassák. Ezzel mindenki jól járt volna: Miskolc és a magyar rajongók, hogy hazánkban láthatnánk őket nagyzenekarral, és ők is, mert egy újabb lehetőség lenne számukra ilyen koprodukcióban fellépni.

A második DVD (a CD csak ezt a koncertet tartalmazza) egy hagyományos rotterdami fellépésüket is tartalmazza (a Restless és a Jane Doe ezen hallható), plusz a szokásos extrákat próbatermi felvételekkel és documentary-val. A Within Temptation, valamint a szimfonikus és a gótikus metal rajongóinak kötelező, de bátran ajánlom minden igényes zeneszeretőnek is, a látvány miatt a CD helyett inkább a DVD-t.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rattle Inc. nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.