KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #80

Fémforgács

A hangulat maga az ember. Egy kicsit rejtélyes, egy kicsit meghökkentő, de ugyanúgy megnyugtató, mint ahogy reményvesztett… Ilyen, vagyis hasonlóan életszerű lesz EP sorozatunk 80. száma, amiben 5 újabb csemegét hoztunk el nektek.

Wærloga

A kilétét rejtélyes ködbe burkoló amerikai Wærloga horda egyedi, hideg melódiákkal közelíti meg a black metal vonalát. Két tételes bemutatkozó promo anyaguk meglehetősen mizantróp hangzásúra sikeredett, ennek ellenére dúskálunk a fekete fém második generációsdallam centrikus jegyeiben. Túlvilágú hangulatú epikus szinti futamok, jeges, zord gitársikálások, melyekhez még eléggé gyerekcipőben járó Dani Filth szerű halálsikolyok és ének dallamok társulnak. Ennek ellenére ez a 10 perces, meglehetősen impulzív anyag a maga csiszolatlan ragyogásával egy feltörekvő banda tökéletes bemutatkozását nyújtja.

Melissa

A Melissa egy pokoli raw black / punk banda New York-ból. A banda frissiben megjelentetett 5 számos Flesh Prison bemutatkozó anyagán a korai black metal (Mayhem, Darkthronestb) és a japán punk (Devil Master, Zuou, Bone Awl) legszutykosabb, szentségtörő nyerseségét hozzák fel. Zajos, koszos, disszonáns mégis imádni való. Mintha csak elővennéd kedvenc ovis lemezeid és arra pogóznál egyet, miközben egy láncfűrésszel agonizálsz. Egy igazi puritán kis cucc a maga “ganyé” hangzásával.

Thisquietarmy x Away

Néha szeretek lelazulni, valami igazán egyedi zenére, hangulatra. Gondolom ezzel más is így van. Ehhez tökéletesen megfelelő aláfestő atmoszférát ad a kanadai Thisquietarmy x Away projeket, melyet Eric Quach (Thisquietarmy) és Michel “Away” Langevin (Voivod) párosa alkot. Zenéjük egyfajta amient alapú elekto-pszichedelikus progresszív metalnak mondanám, amit 2000-ben megjelent The Singularity, Phase I című sci-fi-drone ürodüsszeiájukkal kezdtek el. Már akkor megteremtették azt az egyedi, mondhatni bizarr hangulati világot, ami mint egy mágnes vonz magéhoz és egyfajta bensőséges burokban is tart. Alkotó párosunk ezt az érzésfolyamot folytatja napokban megjelent The Singularity, Phase II című anyagán, melyre négy grandiózus hangulatú űrutazáson vehetünk részt, melyben újra elénk tárják a kozmosz folyamatosan változó és pulzáló vibrálásait, lüktetéseit, rezonanciáit.

Kohó

A Kohó egy számomra eddig „ismeretlen” pszichedelikus space rock / stoner rock / blues rock zenei formáció. Amit szégyellek is, hisz annak ellenére, hogy interjúból megtudva 2016 óta léteznek a triót alkotó zenészek: Gida – gitár, Basstard – basszus, Hankey (Gerdesits Faszi) – dobok, ének, theremin, már több mint 30 éve zenélnek együtt a Marlboro Man zenekarban. Zenéjük alapjait elsősorban Jimi Hendrix, a Hawkwind, a Pink Floyd és kortárs krautrock, space rock, mint a Øresund Space Collective, Wo Fat hangképeiből áll össze. Egy ilyen delejes, zeneileg és hangulatilag szerteágazó, de nagyon is összefogott kozmikus lebegést nyújtó élménymasszát kapunk  A Dance With the Holy Mushroom című anyagukon, amint tételeik tekintetében EP-nek, de közel 40 perces játék ideje miatt lemeznek is mondhatnánk. Anyagukra egy dal került fel két részre osztva. Első, közel 20 perces ciklusuk egy sokrétű, a ’70-es évek hömpölygő pszichedelikus szabadságát idéző hangulatból fakad, míg a második megtartva a szabadság előbb említett aranyfonalát a modern stoner rock és space rock szikárabb dallamait is meglebbentik. Összességében egy kellemes, hipnotikus és vérbeli hard rock kollázs, amit zenei utazásukkal kínálnak.

Мрак / Mrak

2020 poszt-apokaliptikus káoszában alakult meg a bolgár / német felállású Мрак / Mrak. A zenekar neve bolgárul sötétséget jelent és ez a kifejezés erősen rányomja a hangulatát háromszámos .​.​. Of Death And Darkness című EP-jükre. Zen éjük leginkább az atmoszférikus black metalhoz sorolható, de erősen kiérezhető belőle a post-black, az ambient, valamint az avanatgarde metal árnyaltabb vonala. Nem is tudom, ha nem lett volna a jelenleg is tomboló  globális világjárvány, vajon akkor is ennyire dissztópikus hangképeket hallanánk tőlük? Erre a választ nem hiszem, hogy mi fogjuk meg adni. A … Of Death And Darkness egy erősen torz lelkületű black metal anyag, amit nyugodtan hozzá kapcsolhatunk a Metro 2033 nyomasztó világához.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.