Ocean Hills – Santa Monica (2020)

Fémforgács

Téglás Zoli nevét éppen húsz éve ismertem meg az IgniteA Place Called Home” című lemeze révén. Az egyébként egy évvel korábban megjelent album itthon is rendkívül kedvező szakmai visszhangra talált, előkelő helyen végzett a Hammer Hangpróbáján. A Zolival készített interjúk pedig egy olyan embert mutattak be az olvasóknak, aki a hazai átlaghoz képest szokatlanul pozitívan áll a világ dolgaihoz, szenvedélyesen hisz a muzsikájában, lelkes környezetvédő és a sikerek ellenére lélekben megmaradt annak a falusi srácnak, aki egykor a magyarországi nagyszülői házban volt. Az Ignite sajnos lemezek terén nem bizonyult túl termékenynek, a 2006-os Our Darkest Days-t követően tíz év telt el az A War Against You megjelenéséig. A két lemez azonban a minőségből mit sem engedett, a dallamos hardcore/punk zenéhez Zoli továbbra is komoly, elgondolkodtató szövegeket hozott, az Ignite mellett pedig elindította a Zoli Band-et, énekelt egy Pennywise lemezen, illetve a Misfits-ben is kisegített. A hangjához sokszor kevésnek éreztem a zenei alapokat, ragadós dallamai, kidolgozott énektémái egy összetettebb muzsika mellett sem vallottak volna szégyent. Zoli a közelmúltban távozott az Ignite éléről és a Zoli Band-et folytatva hard rock-osabb irányba fordult.

A csapat Santa Monica című korongja először magyar kiadásban jelent meg. A zenekarhoz olyan kiváló hazai muzsikusok csatlakoztak, mint a gitáros, Lukács Peta, akit a többség a Bikini hathúrosaként ismer, a beavatottak azonban az European Mantra és szólólemezei révén jegyzik a nevét. A billentyűs Szebényi Dániel pedig több elsővonalas hazai produkcióban is felbukkant.

Az Ocean Hills bemutatkozó lemeze voltaképpen az azonos címmel kiadott 2019-es Zoli Band korong továbbfejlesztett változata. A dalsorrend, illetve a hangzás módosult ugyan, sőt részben a felállás is változott, de az alapanyag közel azonos.A lüktető basszusalapra építkező Bound után a modern metalos nyitó riffel indító A Separate Peace máris egy ragadós refrénnel lopakodik be a hallójáratokba, Peta szólója nem tolakodó, belesimul a dalba. A Death or Liberty az énektémák révén akár Ignite dalnak is elmenne, ellenben a zene modern hard rock, a hazai zenészektől elvárható igényességgel hangszerelve.

A Like a Lady elején egy szolid hangszeres bemutató is helyet kapott, de a “muzsikálás” nem megy a dal rovására. A videoklipet kapott címadó, melynek werkfotói a bookletben is visszaköszönnek, a címéhez illően egy napfényes nyári sláger, egy valódi, jó értelemben vett rádiós szerzemény. A Budapest My Love szövegileg talán az IgniteFalu című dalával állítható párhuzamba, óda a magyar fővároshoz. A könnyed Hold Me után érkezik a keményebb kötésű Angels Wings, ami olyasmi modern rock, mely a Nickelback/Shinedown tábortól sem áll távol. A záró daltrió, a Vampire, a Christina és a There Is a Light That Never Goes Out a pop és a rock határmezsgyéjén mozognak, nemegyszer időzve az előbbi műfaj keretei között. 

Az Ocean Hills debütáló korongja pontosan olyan zenét rejt, amit a borítókép alapján várhatunk, vidám, könnyed, slágeres modern rockzene, értő muzsikusok tolmácsolásában. Aki kedvelte a Zolival kiálló Ignite-ot, illetve fogékony az igényesen meghangszerelt, de mégis hallgatóbarát kortárs rockzenére, nem tévedhet az Ocean Hills bemutatkozásával. A metal vonalon mozgó AFM Records ezzel a lemezzel bátran szélesíti a portfólióját. (A digipack verzió bónuszai pedig az A Separate Peace, a Death or Libery és a címadó bővített verziói.)

(Andris)

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.