Edoma-interjú: Orosz black/death metal, Nil válaszol

Nemrég mutattuk be az orosz Edoma első, Immemorial Existence címmel megjelent nagylemezét. A masszív anyag visszautal a black és death metal létrejöttének pillanatára. Az új, szent-pétervári csapat képviseletében a és dalszövegekért is felelős gitáros Nil állt a Fémforgács rendelkezésére, hogy bemutassa bandáját, a zenei hatásokat, és beszéljen jelen aktivitásukról.

Gratulálunk az albumhoz. Ez az anyag, a számomra a tradicionális svéd black metal és a korai amerikai death metal keverékének hallik – így aztán tetszett is. Elismerésem ahhoz is, hogy egy olyan kiadóhoz szerződtetek, aki világszinten tudja terjeszteni az anyagotokat. A neten elérhető információ rólatok meglehetősen kevés. Bemutatnád nekünk az Edomát?

Nil: Helló! Örülünk, hogy tetszett az album. A felállás a következő: Torden (Pavel Kurakin) – basszus/ének, Nil (Neil Gorbunov) – gitár/szövegíró, Biar (Maxim Murzin) – gitár és Zander (Fedor Sudak) – dobok.

Nehéz volt ilyen szerződéshez jutni? Bárhogyan is, az együtt zenélésben nincs még hosszú történetetek… Hogyan történt?

Először magunk kutattunk kiadók után. De küldtünk anyagot a jelenleginek is, ők a Morning Star Heathens, Londonból. Ők jelentették meg CD-n nagyon kis példányszámban, majd az Analög Ragnarök kiadóval közösen kazettán. Ők adták az első lendületet az album terjesztéséhez. És aztán kaptunk ajánlatot a Petrichortól, akik szerződést ajánlottak és kiváló kondíciókat az album publikálásához. Persze, nagyon örülünk a lehetőségnek.

Mindössze 3 évvel ezelőtt alapítottátok az Edomát. Mindazonáltal, a dalok formáját tekintve, úgy tűnik, van már van tapasztalatotok a metal zenében, különösen a black/death stílusban. Milyen zenei képzettséggel rendelkeztek?

Mindannyiunknak különböző tapasztalata van a metal zenében. Ez csak így történt, sosem játszottam korábban a stílust, ezért úgy gondoltam, kipróbálom benne magam. Igen, ami aztán kikerekedett ebből, azt magad is hallhatod. Sajnos, nincs zenei előképzettségem, önképeztem magam. De a csapat más tagjainak van zenei képzettsége is.

Megtudhatjuk, milyen zenét játszottál korábban? Mi inspirált, hogy a black/death metal stílusban alkossatok? Ilyen bandákat hallgattatok, akik nagy hatással voltak rátok? Vagy koncertek hatottak így rád?

Persze. Punk gitárosként kezdtem és játszottam alternatív metalt. Stoner és sludge metal zenekarokban basszuson játszottam. A csapat tagjai a heavy metalban és a death metalban próbálták ki magukat. A motiváció, ami miatt az Edomával black metalt játszunk nagyon egyszerűen jött: már egy ideje ebben a műfajban zenélek. És szerettem volna egy zenekarral ebben a sítlusban folytatni. Ezért hoztam létre ezt a csapatot. A legerősebb inspirációkat az Immortal, Hate, MGLA, Belphegor, Plaga, Demonaz zenekarok adták. Ezteket a bandákat hallgatom állandóan. Az MGLA, Hate, Abbath, Dark Funeral koncertjeit látogattam, ők mind felléptek a vársunkban Szentpéterváron és ott voltam az előadásaikon. Nagyszerű koncertek voltak, mindig feldobott a hangulat és inspirált engem.

Mennyire underground ez a zene? Mekkora közönségnek játszotok (amikor nem ilyen romboló a környezet, mint most a járványhelyzetben)?

Hogy mennyire underground, azt nehéz megmondani. De sok embernek játszunk, úgy hiszem. Nem nagyon tudtunk bulikat tartani, amíg nem volt dobosunk. S amikor felbukkant, akkor a saját zenekarával játszották első koncertjeiket a saját városukban.

A bemutató leírás a zenéteket összekapcsolta a városotok, régiótok aktív metal-életével. Mennyire élő a metal-színtér Szentpéterváron. Ti mennyire vesztek részt benne?

Nos, a járványhelyzet már részben csillapodott. Sok metal-koncertre kerül sor  városban, az országban és több külföldi banda is eljött hozzánk. Lassan mindez helyreáll. Nekünk már 3 éve nem volt koncertünk. Leszámítva a zenekar- és a lemez bemutatóját.

Hogy érzed, van valami zenei specialitása a környéketeknek?

Hát persze, szerintem sok különleges zenekar van. Zenéjük nagyon jellegzetes jegyeket visel, erőteljes hangzással. Persze megpróbálják a megszólalást a a stílusban kedvenceikéhez igazítani. Mindig jó koncerteket adnak.

Úgy találtam, a dalaitok nagyon robbanékonyak. Noha hagyományos black metalra épülnek, nagyon otthonos volt az a vibrálás, ami a floridai death metalt jellemezte. Mennyire vagytok elégedettek a felvételek eredményével?

Nagyon boldogok vagyunk, hogy ilyen jó lett az eredmény. Nem is számítottunk rá. Sok nehézség árán és néha nüanszokat változtatva rögzítettük az az albumot.

Valami módon úgy tűnik mintha a lemezetek egy koncept-album lenne. Ez szándékos?

Igen, van mögötte némi koncepcionalitás. De a szövegek tartalma mind önálló indíttatású.

Gondolom, az album megjelentetése után kaptatok számos visszajelzést. Mit tapasztalatok ezzel kapcsolatban?

Igen, persze. Sok visszajelzést kaptunk. Megszívleljük a hallgatók kritikáit. Az mindig érdekes, hiszen minden ember más, és különféle stílusú, minőségű metal zenét hallgatnak.

Mostanában a black metalnak (mint ahogy más stílusoknak is) olyan szélessége és mélysége van, hogy sok-sok féle ötlettel tudjátok fejleszteni a zenéteket.  Vannak elképzeléseitek, hogyan szeretnétek továbbfejlődni?

Erre nem nagyon tudok válaszolni. Szerintem egyszerűen csak dolgozom tovább a a megoldásokon és a szövegeken. Talán ettől többre is sor kerülhet…

Említetted, hogy a dobosotok időlegesen csatlakozott a zenekarhoz a felvételek idejére. Bárhogyan is, de kiváló támogatást nyújtott a precíz kivitelezéssel. Nehézkes a megfelelő résztvevőre rátalálni, aki passzol az elképzelésetekhez?

A felvételeken doboló Pavel Mosin stúdiózenész segített ki minket. Ő egy nagyon erőteljes játékú, képzett zenész. A számomra nehéz feladat megtalálni azt a dobosot, aki, ha csatlakozott és elemezte az új anyagot, akkor pont ugyanúgy gondolkodik, ahogy azt én akarom. Jónéhány sráccal találkoztam már. Egyikük Zander (Fedor Sudak), akivel nagyon kényelmes új anyagot készíteni, mert ő pontosan tudja, én mit szeretnék és hogyan szeretném hallani azt a riffet.

Egy terjedelmes videót láttam amit megosztottatok a csatornátokon. Ez a ti döntésetek volt, vagy a kiadó támogatta az ötletet?

Az albumhoz készítettünk egy videót. Rögzítettünk egy profi filmet is a debütáló koncertünkről.

A kiadó ebben nem segített minket, mi magunk hoztuk meg a döntést. Egy koncertvideóval akartuk az albumot bemutatni. Sokan várták azt a koncertet, jó ideje. Érdekes, ahogy a banda megszólal és megjelenik a színpadon. Nagyot szólt, köszönhetően a barátainknak, akik sokat segítettek és támogattak minket.

Látható egy másik videó is, az album és elemeinek kicsomagolásáról, benne póló, stb. Olyan fontos, nektek, hogy milyen csomagot adtok át a megjelentetéskor? Vagy egyszerűen valami olyat akartatok adni, amit ti is szerettek a kedvenceitek részéről?

Úgy döntöttünk, hogy megosztjuk midenkivel, végre megérkezett a régóta várt csomag hozzánk, és azt is közzétesszük, hogy mit tett értünk a Petrichor. Sokaknak tetszett. Persze, lehet, hogy tévedek. A számomra, mint egy gyűjtőnek, aki különböző termékeket gyűjt a kedvenceitől fizikai formában, vagy akár csak áttekintő anyagokat egy-egy zenekartól érdekes élmény megnézni egy ilyen videót.

Hogyan töltitek a bezártság napjait? Tudtok próbálni?

Már egyikünk sincs elszigetelve, szabadon dolgozunk és normális léptékű életet élünk. Leszámítva, hogy a határok zárva vannak, és nem mehetünk akárhová. Tartunk próbákat, ahogy azt megszoktuk, hetente egy-két alkalommal. Új anyagot komponálunk és készülünk egy új koncertre.

Tudjátok már, hol fogtok játszani legközelebb? Gondolom készen álltok színpadra állni, amint az lehetséges.

Igen, a következő koncerten, amiről tudjuk, hogy játszhatunk, a barátainkkal, a Dominiával lépünk fel, hamarosan. Ők most mutatják be az albumukat, és mi is segítünk ebben. Azt hiszem, minden menni fog. Most egy kisebb oroszországi turnét tervezünk. Jelenleg szervezés alatt áll.

Köszönjük az interjút! Sok sikert kívánunk! Bízunk benne, mielőbb hallhatunk rólatok!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.