King Gizzard And The Lizard Wizard – L.W. (2021)

Fémforgács

A King Gizzard And The Lizard Wizard 2010 óta örvendezte meg minket egyedi hangulatú és hangzású pszichedelikus alter/stoner zenéjével, melyekben erős fúziót találnak a hard rock, a jazz, a thrash, a punk és a hardcore elemei is. Elég csak 2019-es Infest The Rats’ Nest albumukra gondolni, melyben csak úgy dagadnak az ös-thrash, punk hardcore dallamok (az album egyes dalai simán elfértek volna a Metallica valamelyik korai albumán), vagy a 2016-os Nonagon Infinity albumuk, mellyel az év legjobb hard rock/heavy metal albumának címét nyerték el.

Az ausztrál Gyík Királyoknak nem csak a zenéjük a banda nevük is érdekes. Az egyik alapító Stu Mackenzie (ének, gitár, billentyűk, zongora, stb…) a “Gizzard Gizzard” nevet szerette volna adni az együttesnek, míg egy másik tag, nevezetesen Ambrose Kenny-Smith (ének, harmonika, orgona, gitár, ütős hangszerek, stb…) Jim Morisson művésznevét, vagy inkább becenevét “Lizard King“-et szerette volna. A két név keresztezéséből született meg a King Gizzard and the Lizard Wizard elnevezés, és az óta is ezt használják. A banda megalakulása óta számtalan kislemezt, EP-t és koncert lemezt adott ki (a tavalyi évben csupán 11 különböző kiadványt), valamint 17 nagylemezt, melyek közül mi most a legutóbbit, a bő egy hónapja megjelent L. W. albumát nézzük át.

A banda kilenc dalos lemezét ott folytatatja, ahol 2020-as lemezük a K. G. záró tételében a The Hungry Wolf Of Fate szónikus zaj, valamint vastag heavy/doom alapokra helyezett utaztató keleties misztériumai és pszichedelikus zord tekeréseikben abbahagyták. Hisen egy az egyben ugyanazon a hangok és őrületbe forduló rezonanciák köszönnek vissza lemezük nyitásaként szolgáló If Not Now, Then When? daluk témáiban is. Igaz ez az őrület csupán csak bő egy percig tart, ami után egy könnyed, szellős, popos funky hullámot kapunk, melyek légies hangzatú ambient hatásoktól kísérten csusszannak át az tradicionális indiai népzene, valamint a pszichedelikus space rock egydi kollázsát nyújtó O.N.E. című daluk édeni varázsába.

Az őrületes tempójú Pleura tantrikus dallami és annak folyton pörgő modern prog-rockos hatásai szinte beleégeti magukat az agyamba, Szédületes energiákat sűrítettek ebbe a dalba, mely hallgatása közben, folyamatosan a System Of A Down és Serj Tarkian Serart projektjének dallamhasonlatai jártak a fejembe. Ezután egy kis örömcsomagként érkezik a vidám hippi kommunás hangulatba mártott tradicionális Dél-Ázsiai dallamokkal megfűszerezett Supreme Ascendancy, valamint az ellazító hasis felhőkön lebegő Static Electricity. Ez utóbbi talán a lemez legelszállósabb dala. Nevezhetnék akár egy pszichedelikus dub-nak is, amiben dinamikus alapokon egy igen széles spektrumú pan-folk kulturális kavalkádot kapunk. De ugyanez a sokszínűség van jelen a folytatatásként érkező East West Link dallamaiban is, melyeket egy megint csak keleties énekdallamú, a legendást T-Rex zenekarra emlékeztető középtempós psy-hard rockos vonulatot villantó Ataraxia daluk követ pattogós hipnotikus világával. A See Me dallamira hirtelen azt hittem, hogy gyerekkorom kult filmjének a Sandokan betétdalát hallom, annyira egyértelmű a két dallamvilág hasonlósága. Azért a tradicionális maláj dallamok alatt jól kivehető az acélozottan búgó art-jazz és art-rock jelenléte, amik leginkább a klasszikus Zappa-féle vonalat képviselik. A nyolc perc hosszúságú záró K.G.L.W. morózus szabbatista riffeléseivel, a pszichedelikus és az enyhén noise rock hatásaival, valamint a ráépített tantrikus dallamaival és mantra-szerű énekével mindent hoz, amit eddig csak az albumon hallhattunk. Ebbe a dalba esszenciálisan desztilláltak bele mindent. Beleértve a groove alapú zakatolástól és az utolsó kozmikus hangoig is.

Igazából nem is tudok mit mondani. Talán csak annyit, hogy Zseniális! Egy ultra modern, majdhogynem globális hangokat felsorakoztató pszichedelikus rock, metal, folk album, amiben minden a helyén van. Nem lehet semmilyen kifogásod arra, hogy ne hallgasd meg. Aki ismeri a King Gizzard And The Lizard Wizard munkáit, azért, aki pedig nem… Annak épp itt az ideje megismerni! Garantáltan bele fog hallgatni majd a banda többi lemezébe is.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.