Gitárpengetők Erdélyi tervezőktől- karakteres hangzás

Szatmárnémetiben élő  Szilágyi Zoltán 2009-ben már szabadalmaztatta az azóta 18 országban ismert Twinpicks gitárpengetőket. 2020-ban pedig szintén magyarajakú brassói grafikus lépett elő saját terveivel, létrehozva Sabverott nevű projektjét. Decemberben 3 prototípussal jelentkezett melyet hamar el is kapkodtak, többnyire a külfoldi pengető gyűjtők, de maradt egy jópár darab tesztelésre is.

Sabverott gitárpengetők gyantából készülnek 3D nyomtatással. Érdekes színűk és bársonyos hangjuk, kényelmes fogásuk és a rendkívüli csomagolás nagyot segített népszerűségén. Az eddig elkészített 6 model, többnyire csak méretben és formában különböznek, vastagságuk a jazz gitárosok által kedvelt 2 mm. A helybéli gitárosok mellett, az országból többen jelezték szándékukat az új termék kipróbálására, így csupán egy hónap leforgása alatt közel 200 darab talált gazdára.

A négygenerációs képzőművész családból származó grafikus aki csupán egy kisérletként szánta el magát sajátprefernciájú pengetők készítésére, miután többhónapos várakozás után sem jutott kedvenc dunlop pengetőjéhez, hogy áthidalja ezt a problémát, megtervezte magának álmai pengetőjét. Első kanyarba 50 szériaszámmal ellátott darabot  hozott ki és szórt szét. Olyan neves magyarországi kedvenc gitárosokat kért fel a Sabverott pengetők tesztelésére és véleményezésére mint, Nagy Ádám- a Roy és Ádám trióból, Steve King – a G kam projektből, Halper László a Halper-Hendrix projektből, Juhász Gábor kiváló jazz gitárost,  Benkő Zsolt  és Little G Weevil blues gitárost, stb

SABVEROTT név, (amolyan anagramma féleség) alatt létrejött (unalom-űző projekt) egy név betűinek felcserélésével alkotott ezúttal egy értelmetlen szó. 2014-óta maradtam ennél a névnél és tovább tervezgettem. A három megtervezett model lényegében a Chicken Picks Light 2.2, a Dunlop 477 Primetone 308 és a V-Picks Farley tipusok tulajdonságait követi, ezeket vizsgálva állt össze a végleges Sabverott koncepció. A pengetők anyaga Easyfit PLA (mesterséges rost- környezetbarát anyag) és fotopolimer gyanta, származási ország: Hollandia, gyártási év 2020 Brassó, Románia. 

Az összes darab  3D nyomtatással véglegesített pengetők. A Formfutura Dental LCD Model Resin egy nagy pontosságú fotopolimer gyanta, amelyet a fogászati modellek, az aligner modellek, az íny, a fogak, a korona és a híd modellek pontos modellezésére terveztek.

 Döbbenetes, hogy mekkora univerzumot képez a különféle anyagú, formájú pengetők hangzása.Hiszen magát a hangzás karakterét változtathatjuk meg vele. Mivel a húrt legelőször a pengető érinti, így alapvetően fontos, hogy ez az érintkezés milyen fizikai, mechanikai viszonyokban valósul meg. Tehát itt nagyon fontos a pengető anyaga, formája, vastagsága, a pengető mozgása, a mozgás szöge, azaz az egész pengetés geometriája. És ehhez hozzájön a pengetés helye. Így a pengető tartása is egy lényegi meghatározójává válik a hangzásnak. A pengető fogása és mozgása adja azt a fizikailag és akusztikailag még megragadható jellegzetességet, ami csak a gitáros sajátja. Tehát ha valaki azt mondja valakiről, hogy a “kezében van a hangzás” , azzal nagyon nagy igazságot mondott, mert valójában erről van részben szó. Minden gitáros másként penget és ez a másként pengetés tovább vezethető idegrendszeri folyamatokra, aminek a végén pedig maga az ember egyedi szellemisége van. A pengetés mechanikájának egyik fő paramétere a pengető hajlékonysága, vastagsága. Ez is nagymértékben befolyásolja a keletkezett hangot. A vékony pengető szárazabb, vékonyabb tranzienst eredményez, egy vastagabb kevésbé hajlékony pengető pedig egy vaskosabb, melegebb hangot ad. Vastag pengetővel másként kell játszani, más érzéssel kell fogni, mint a vékonyat.( forrás: http://gitarhangtechnika.ghost.hu/) 

Azóta a kis ötlet nem várt nagy dolgokat generált. Francia , német, angol megrendelők is gyúródnak a  kis 5 euró/darab árfekvésben + postaköltség – hozzáférhető ékszerkéhez, és többen akadnak akik custom és signature modellek tervezésére szánták el magukat.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rockvilág.hu online rockmagazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.