Eoront – Gods Have No Home (2020)

Az orosz a táj és a hozzá kötődő mitológia hagyományok gazdagon szolgáltatnak ösztönző táptalajt, amin számtalan zenekar ereszt gyökeret. Az innen származó bandáknak kellő hitelt adhatunk, ha azok fagyos tájakról hiedelmekről, mitikus történetekről zenélnek. Ha a jeges és markáns fekete fém képviselőit keressük nem mehetünk el szó nélkül az Eoron-t mellett. A szibériai csapat előző év novemberében jelentkezett a Gods Have No Home címet viselő harmadik nagylemezével. Mely folytatja a 2013-ban megjelent első albumnak a Neverending Journey-nek a koncepcióját. A kezdet és a vég keresését, és annak örök körforgását.

A Gods Have No Home lemez egy rongyos vándorló isten képe, aki kezében tartja a saját világát. Azt a világot, amit egy másik vándorló isten tart a kezében. Ez egy örök körforgás, mivel az istennek nincs otthona. A szabad ég alatt tölti az éjszakáit. Tüzet gyújt a szurdokban és a jeges szél karmai elől menedéket keres egy bokor tövében. (Ez a nem túl barátságos helyzet tükröződik vissza a borítótól is.) Útja során különböző népek falvait hagyja maga mögött. Elhagyott mohás kunyhók, fákkal és ürömmel benőtt kertek kísérik az útját. De a nemlétező otthon állandó keresését, a mozgás és az örök élni akarás kíséri. Ennek egyensúlya a sötét szomorúság és a ragyogó öröm peremén áll.

A zenéjükkel a már jól bejáratott ősvényekre tévedünk, de elismeréssel telve járhatjuk végig a közel ötven perces úton. A Foltath (gitár, vokál, szintetizátor) nem bánik szűkmarkúan a sötét riffek osztogatásával. Ha nem mondtam volna még, zenéjükkel a black metal atmoszférikusabb oldalát képviselik. A legények, amolyan óvatos duhajként csapnak a gyeplők közé. Véleményem szerint lemezükön inkább a középtempós részek az uralkodók. E.Gorth (ütősök, dob) jóvoltából azonban a blast beat szerelmeseinek sincs oka az aggodalomra, mert a korong gyors és zúzós témákban is egyaránt bővelkedik. Természetesen nem maradhatnak el a zord futamok mellett a merengő, vagy éppenséggel epikus tónusú dallamok sem. Ezek összhangja teszi teljessé a kompozíciót és adja meg a dalok rideg szépségét. Szerzemények egyébként kellően változatosak. Mindig jön egy újabb részlet, ami fenntartja a hallgató figyelmét. A számokban gyakran hallhatunk akusztikus gitárt, kórusként megjelenő szinti szőnyeget és fúvós hangszereket. Amikre mondhatnánk, hogy „hallottunk már ilyet”, de a stílus elkötelezett hívei biztosan zokon vennék, ha ezek az elemek kimaradnának egy dallamos fekete fém alkotásból. Személy szerint én ezt annyira kötelező elemnek tartom, mint magát a károgást. A harsogó vokál mellett Foltath néha az énekhangját is megcsillogtatja. Noha, ez nem kap nagyobb teret a lemezen pedig nem lenne rossz ha többet kapnánk belőle. (Remélhetőleg a következő korongon). A dalok szövegei az ukrán születési Max Voloshin (1877-1932) költeményeiből származnak (kivéve a Gods Have No Home), amit az anyanyelvükön adnak elő. Ez különös ízt ad a dalok hangulatának, mert így közelebbi kapcsolatot érezhetünk az alkotókkal és azzal a tájjal ahonnan származnak. A kemez hangzása kellően jó és tagolt. Kedvelem amikor nincs teljes egészében a zene alá keverve a basszusgitár. Pár számban egészen jól kivehető Eugene basszus játéka.

A lemez nem reformálja meg a stílust, de nem is az a célja. Kellemes utazás egy olyan rideg vidéken, hol az elhagyatottság és a szépség egyesülve alkot egészet. A Gods Have No Home minőségi élményt nyújt a fekete fém dallamosabb irányzata iránt érdeklődők számára. A korong tartalmaz mindent, amitől egy változatos és emlékezetes lemeztől elvárhatunk.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!