Karácsonyi Metalözön

Fémforgács

Kis karácsony, nagy karácsony, Kisült-e már a Fémforgácsom?

Eltelt egy újabb, csodásnak nem igazán mondható év, amire szerintünk sokáig emlékezni fogunk… na, nem a szép pillanatai miatt. Mindenki másként élte meg a 2020-as évet, lehet taglalni, hogy ki hogyan. Egy biztos, mindenkinek veszteség volt. De most ne is gondoljunk erre! Hisz a konyhából, na meg a szomszédoktól már napok óta terjeng a bejgli és a sok egyéb finomság illata, amik csak emelik az ünnepi hangulat fényét. Ilyenkor mindenkiben több a szeretet, az érzelem és az emberség, amiből jó lenne ha a hétköznapokban is több jutna. De nem bölcselkedni akarunk! Hanem inkább megköszönni azt a jót, amit ez évben adtatok, hogy itt voltatok velünk és figyelemmel követtétek oldalunkat. Köszönjük a visszajelzéseiteket, az építőket és a korholókat egyaránt. Mindig van mit tanulni, fejlődni, amire mi mindannyian nyitottak vagyunk.

Mint látjátok a Fémforgács felülete az utóbbi bő egy évben meglehetős profilmódosításon ment át. Lettek új szerkesztőink, cikkíróink, akik csak szélesítették az amúgy is széles zenei kínálatunkat. Elindult pár új rovat, mint a Kicsi a bors, de erős EP sorozatunk, és az utóbbi időkben heti rendszerességgel megjelenő cikksorozatunk, melyben hazai kedvenc rock/metal albumainkat vesszük elő. Hamarosan pedig indul egy újabb, melyben szintén hazai, ismert és kevésbé ismertebb csapatok kapnak bemutatkozási lehetőséget. Ez lesz a Forgács Akták, ami a tervek szerint januárban startol el. Reméljük ez is tetszeni fog majd nektek!

Kívánunk hát Kellemes Fémes Karácsonyt és egyben Fémesebb Új Esztendőt!

A fa alá pedig itt van pár friss, ropogós karácsonyi metal dalocska.

Egy exkluzív feldolgozással jelentkezett a Blind Guardian. A banda a legendás hard rock/glam rocker Slade egyik dalát dolgozta fel, amiről Hansi Kürsch énekes így beszélt:

Véleményem szerint, a Slade alkotta meg a tökéletes karácsonyi dalt, a Merry Xmas Everybody című, időtálló klasszikussal. Ez egy ünnepi nóta, amiben kellő mértékű langyosság és érinthetetlen hatalmasság van. Amit most itt hallani fogtok, az a mi próbálkozásunk arra, hogy méltó módon fejet hajtsunk a glam-rock műfaj mikulásai, a Slade együttes előtt. Annak ellenére, hogy az eredeti verzió is tökéletes, a refrén meglehetősen a Blind Guardian méreteire van szabva; ezért nem volt más választásunk, mint feldolgozni ezt a nótát. Szóval miért is kéne szósz a krumplisalátra, ha a Blind Guardian elhozza Nektek a karácsonyi őrületet?! Ezzel kívánunk boldog Karácsonyt mindenkinek!

A Twisted Sister frontembere, Dee Snider a Halestorm-ból ismert Lizzy Hale-lel közösen hozott egy remek karácsonyi dalt, amiről így beszélt:

Sok-sok évvel ezelőtt a feleségemnek írtam ezt a számot. Talán tudjátok, talán nem, de Celine Dion felvett egy karácsonyi dalt, amit én írtam (God Bless Us, Everyone), ő azonban ragaszkodott a The Magic Of Christmas címhez. Sima ügy, hívd ahogy akarod, csak tedd fel a lemezre! Fel is került a These Are Special Times című karácsonyi albumára, ami minden idők egyik legsikeresebb karácsonyi lemeze lett. Azóta is Saint Celine-nek hívjuk idehaza.

A svéd all-star hard rock banda a Gathering Of Kings is egy karácsonyi nótával zárja az esztendőt. December (Christmas) című dalukat Victor Olsson szerezte, a dalszöveget pedig Alexander Frisborg közreműködésében írta meg. A dalban Olsson gitározik, basszusgitározik, billentyűzik és háttér-vokálozik, Jonny Lindkvist énekel, Efraim Larsson dobol. Vendégénekesként pedig a pop énekes Theresia Svensson hallható.

A Los Angeles-i metalbanda az Art Of Shock pár hete egy dögös King Diamond feldolgozást villantott. No Presents For Christmas feldolgozásdalukról a banda frontembere, Art Geezar így beszélt:

Mindannyian nagy King Diamond-fanok vagyunk! Már hosszú ideje tervezzük felvenni a No Presents For Christmas dal sajátos változatát. Most vége eljött az idő, és nagyon jól éreztük magunkat a munkálatok során. Reméljük, Ti is élvezni fogjátok ezt a verziót!

A svéd kalóz metal banda a Ye Banished Privateers egyedülálló módon ünnepli a karácsonyt. A zenekar felkérte rajongóit, hogy küldjenek ötleteket, javaslatokat kedvenc karácsonyi dalukról, melyeket a banda átdolgozásában hallanának. Íme a Deck And Hull, melynek kapcsán a kalóz metalosok közleménye így szól:

A Deck And Hull című számmal a klasszikus, cukormázba áztatott, amerikai film stílusú, gyermek-énekkel teli, ünnepi harmóniát igyekeztünk saját mintánkra formálni. Mi egyébként úgy képzeljük el ezt a dalt, mint néhány részeg, ajtókat ledöntő, házakat szétverő, tolvaj, tojáslikőrbe hugyozó kalóz mocskos tetteinek betétzenéje. Tulajdonképpen ez fog történni mindenkivel, aki nem veszi meg ezt a bakelitet… Szóval… Boldog véres Karácsonyt mindenkinek! HA-HA-HA

Az amerikai extrém metalos Allegaeon két tételes karácsonyi kislemeze, a Concerto in Dm után a Wham! nagy slágerét a Last Christmas-t is brutálba gyürta át. A dalban Travis Ryan (Cattle Decapitation) és Trevor Strnad (The Black Dahlia Murder) vendégeskedik. Szóljanak a harangok!

December elején egy négyszámos minialbummal jelentkezett a Ritchie Blackmore és Candice Night duójaként működős akusztikus folk hatású Blackmore’s Night. Lemezükről O Little Town Of Bethlehem szöveges videóját nézhetitek meg.

Paper Moon címmel hozta el új videóját a Soilwork énekese, Björn “Speed” Strid és az Arch Enemy  basszusgitárosa, Sharlee D’Angelo vezette dallamos pop/AOR/hard rockot játszó The Night Flight Orchestra.

Ezt az új dalt a karácsonyi ünnepekhez időzítettük. Egy hangulatos svéd melodráma, csábító diszkóütemekkel. Mindazon érzelmekről szól, amelyeket általában sikerül elfojtanod, de az olyan szentimentális időszakokban, mint például a közelgő Karácsony ideje, úgyis felszínre törnek. Azokról szól, akiket szeretsz, akiket szerettél és már elveszítettél, és azokról is, akiket távolról szerettél, de már azelőtt eltűntek az életedből, hogy elmondhattad volna nekik, valójában mit is érzel irántuk.

Tommy Johansson (a Sabaton szólógitárosa) heavy/power csapatának, Majestica-nak friss albuma Charles Dickens Karácsonyi ének című művét veszi alapul.

Ez egy szimfonikus power metal stílusban fogant karácsonyi musical album, szóval van itt száncsengő, harang, vannak ismerős karácsonyi dallamok és persze a Majestic Kórus sem hiányzik. Ugyanakkor ez egy igazi Majestica lemez, és ezt is hallani rajta!

Erről The Joy Of Christmas videójukat nézhetitek meg.

Az Anaal Nathrakh gitárosa, basszusgitárosa és egyben programozója, Mick Kenney mellék projektjeként működő melodikus black / metalcore bandája a Make Them Die Slowly egy igazi horrorisztikus nótát hozott el nekünk karácsonyra. Silent Night, Murder Night daluk abszolút ünnepi hangulatot teremt minden családban.

Ez az én fajta karácsonyi zeném! Ezt örömest megoszthatod barátaiddal, családtagjaiddal és szomszédjaiddal az ünnepek alatt. Ha meg nem értik a tréfát, kergesd őket el.” – tanácsolja Mick.

A melankolikus sötét zenét játszó finn all-stars banda a Mercury Circle egy az ünnepek szónikus esztétikáját kifejező videót hozott Our Funeral (Like Xmas) címmel.

Nem vagyok oda a karácsonyi dalokért.” – mondja Jaani Peuhu (Swallow The Sun). “Ez a dal, viszont tökéletes arra, hogy leírja mi is zajlik most a világban. 2020-ban sokan úgy éreztük itt az apokalipszis a világjárvány miatt. De most tereljük el a gondolatainkat és próbáljunk csak az ünnepekre és a pozitív dolgokra koncentrálni.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.