Stress – A hazai heavy metal egyik alapja

Fémforgács

A Stress a magyar heavy metal egyik alapzenekara… Szívesen fejezném be így az első mondatot, de sajnos ki kell egészítenem azzal, hogy ….kellene, hogy legyen. Aki már hallotta a Kísértet kastély lemezt, az minden bizonnyal velem együtt kategorikusan ki meri jelenteni, hogy a Stress minden kiegészítés nélkül a hazai metal muzsika egyik alapvető formációja. A gond viszont ott kezdődik, hogy kevesen vagyunk, akik ismerjük az 1991-es korongot. Ebben pedig a zenekar is hibás, ugyanis közel másfél évtizedet kellett várni a második albumra, melyet nagyon úgy tűnik, hogy nem fog követni újabb lemez. Mivel a csapat lemezes életműve meglehetősen csekély, és mivel mindkét korong közel áll hozzám, így ezúttal egyben írok a két albumról, ráadásul az első jövőre jubilál, a Tűz még ég pedig idén volt tizenöt éves.

A zenekar 1978-ban alakult, így jó eséllyel indulhatnának azon a játékon, hogy ki játszott itthon először heavy metalt. Egyezzünk ki abban, hogy az elsők között voltak, akik magyar nyelven fémet forgácsoltak.  A zenekar arca és egyetlen stabil pontja Lőrincz Tibor énekes, aki a kezdetektől fogva a csapat tagja. Érzékeltetendő a folyamatos tagcseréket, érdemes bekukkantani a Kísértetkastély (az újrakiadáson már nyelvtanilag helyesen szerepel az album címe) 2016-os kiadásának CD tálcája mögé. Ott ugyanis kb. negyven olyan név szerepel, akik bő négy évtized alatt megfordultak az idén már a hatvanegyet betöltött énekes mellett. Az első lemezt megelőző időszak számomra tele van szürke foltokkal, szélesebb körben elterjedt demok nem készültek, 1986-ban hoztak össze egy négy dalos kazettát, illetve ugyanabban az évben a Hungaroton labeljénél, a Startnál jelentettek meg egy két dalt tartalmazó kislemezt. Az első lemezt készítő felállás két gitárosa, Borhidi Miklós és Szabó Zoltán már ekkor is a csapat tagjai voltak.

Az 1991-es lemezzel kapcsolatban nem tudok elfogulatlan lenni. A Kísértetkastélynak nálam a tíz legjobb magyar heavy metal lemez között a helye. Ha felteszem a CD-t, én is harminc évvel fiatalabbnak érzem magam. A horrorfilmes borítóba csomagolt és ugyanilyen hangulatú Intro-val kezdődő korong nyitó nótája, a Nukleáris világ szövegében azonnal adja a párhuzamot az öt évvel korábbi nukleáris katasztrófával. Maga a dal pedig egy speedes, himnikus heavy metal alapvetés (ahogy a többi tíz nóta is az). Tibi felváltva hozza a rekesztéseket és a magasabb dallamokat, melyeket csordavokálok egészítenek ki. A középtempós, Accept-es riffelésű, Udos rikácsolásokkal fűszerezett  Rockváros a Stress-nél ugyanaz a dal, mint az Ossian-nál A rock katonái, vagy a P. Mobil-nál a Miskolc. Az Iron Maiden-es gitárharmóniákkal kezdődő Neonlovagok cím ismerős lehet egy bizonyos Heaven and Hell című korongról, a nóta egyébként a későbbi korszak gitárosának, Fábri “Neonlovag” Lacinak is kölcsönzött egy extra nevet. Elsőként ezt a sikolyokkal és váltott gitárszólókkal megpakolt lendületes dalt mutatnám meg annak, aki még nem futott bele Lőrincz Tibi bandájába. A rövid, pörgős Hagyjatok élnem után egy újabb középtempós döngölés következik a Sötétség birodalma képében, melyben Tibi a lemez legváltozatosabb énektémáit produkálja. A Meglovagolva a villámot az eredeti LP-s kiadáson egy elírás folytán Meglovagolva a világot címmel szerepelt. A dal egyébként a címéhez illően egy, a ’80-as évek közepi Judas Priest-et idéző tempósabb heavy metal szerzemény. A Gonoszság gyermeke kapta az album egyik legerősebb refrénjét. Ha eszembe jut a debütáló Stress korong, először ez a refrén indul el a belső fejemben. A Lelketlen fazonok az album legvisszafogottabb szerzeménye, mely azért távol áll a ballada kategóriától. A Motoros fiúk és az Éjszakai fények a korszellemnek megfelelő bulizós nóták, bőrös srácokról, bombajó csajokról és forró éjszakákról, illetve lokálokról, zeneileg mindkettő hagyományos heavy metal stílusgyakorlat. Az Introban hallható horroros tematika kifejtése a címadó dal, mely egy epikusabb szerzemény.

Tizennégy évet kell előre ugranunk az időben, ugyanis a Tűz még ég ennyi idő elteltével követte az első albumot. A Kísértetkastélyt készítő zenekarból csak az énekes és Borhidi Miklós gitáros maradt a csapatban. A fonalat azonban sikerült felvenni, a muzsika maradt hagyományos heavy metal, de itt már nagyobb teret kaptak a had rockos behatások is. A hangzás mai füllel kissé demosnak tűnhet, de meg lehet szokni az erőtlen dobokat, a húros szekció megszólalása azonban teljesen rendben van. A billentyűs Introt követően érkező A félelem városa egy tipikus Stress szerzemény. A címadóban több vendégénekes is szerepel, így Tibi mellett Kalapács József, Katona “Főnök” László és a lemez hangmérnöke, Jaya Hari Das is mikrofonhoz jutnak. A régi cimbora, Molics Zsolt pedig több nótában is hallatja a hangját. A Törvények nélkül odamondogatós, esetenként trágár dalszöveget kapott.  A Száz év vagy egy pedig egy hagyományosabb rock nóta. A külön introval felvezetett Tűzvezér alapvetően a középtempókra építkezik, a zene itt is inkább hard rock, mint heavy metal. A Kutya egy ősrégi szerzemény, a korai Iron Maiden-t idéző nyitó riffekkel, ezt a dalt és több társát már a demos korszakban is rögzítették. Az apokaliptikus szövegvilágú Utolsó ítélet a korai Judas Priest hatását hordozza magán. A Menj hát el, valamint az Utolsó reményig szintén középtempós heavy metal dalok. Az Acélkerék és a Séta éjfélkor alkották a csapat 1986-os kislemezét, a két klasszikus dalt tehát közel két évtized elteltével újra rögzítették. A számsorrendet az okkult szövegvilagú Rettenetes éjszaka zárja, a két jelöletlen bónusz pedig két U.D.O. szerzemény magyar nyelvű verziója.

Ezidáig mindkét Stress nagylemez két esetben kapott CD-s kiadást. A Tűz még ég 2005-ös megjelenésekor lényegében az első korong volt a bónusz lemez, majd 2016-ban, a debütáló album huszonötödik évfordulójának tiszteletére mindkét anyag önálló CD-n kapott újrakiadást. A Stress iránt érdeklődőknek mindenképp az utóbbi verziók beszerzését javaslom, hiszen az első albumra bónuszként feltették a Rockváros 1989-es demo verzióját. Az igazi kincs azonban az a demo válogatás, ami mp3 formátumban a CD-re került. A Tűz még ég négy évvel ezelőtti kiadása szintén kapott néhány bónuszdalt.

A csapat jelenleg is létezik, a közelmúltban játszottak a Riot V. előzenekaraként, illetve rendszeresen kluboznak a két korong dalaival. Már jó ideje lemondtam róla, hogy új stúdió felvételeket halljak tőlük, gyanítom, hogy mára Tibi is elengedte ezt a dolgot. A két klasszikus lemez (főként az első) azonban feltétlenül helyet követel magának bármilyen listán, ahol a magyar heavy metal legjobb felvételei szerepelnek.

Az ajánlót írta. Andris

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.