Kröwnn – Magmafröst (2014)

A Kröwnn név és a zenekar füstfelhőben úszó fotója alapján egy szintetikus vagy növényi alapú anyagoktól belassult Louisiana-i stoner/sludge bandára számítottam, akik folyamatosan adagolják az ólomsúlyú riffeket és a dörmögős énektémákat. A zenei irányvonallal annyira nem lőttem mellé, a kontinenst azonban alaposan mellé trafáltam. A csapat ugyanis Velencéből, mármint az olasz városból, nem a mi Velencénkből érkezett.  A zenekar 2012-ben indult és egy demo után trió felállásban 2014-ben jelentette meg Magmafröst című bemutatkozó lemezét, melyet egy évvel később az erdélyi Sun & Moon Records CD-n is piacra dobott.

A felállás érdekessége, hogy a ritmusszekciót két hölgy, a basszusgitáros Silvia és az ütős Elena alkotja. A gitárokért és az énekért pedig Michele Carnielli felelt. A bő háromnegyed órás zenei utazás egy sejtelmes introval indul, majd a gerjedő gitárok után berobban az első súlyos riff. A hét teljes értékű dal menetideje a Sleipnir kivételével meghaladja az öt percet, de nem ritkák a hét-nyolc perces gyalulások sem. A konvencionális dalszerkezetekre sikerült fittyet hányni, az olaszok mindent a riffeknek rendeltek alá. Refrének helyett pedig hajlamosak belefeledkezni a kötetlen hangszeres játékba.  

Az intro utáni Skeksis Dance kapásból egy hét perces zúzda. Michele hangja ebben a középtempós tételben az 1995 körüli Phil Anselmot idézi abból a bizonyos Down zenekarból. A dal végén lévő énekhangok finoman szólva is szokatlanok. A Wyvernking szintén egy nagyobb lélegzetű szerzemény, az előző dalhoz hasonlóan itt is gitárgerjedéssel nyitnak, majd szolid egymásutánban jönnek a bólogatós riffek. A középrész végtelenül monotonra és ráérősre sikeredett azokkal a végtelenségig ismételgetett riffekkel. A jammelések közepette azonban érdemes figyelni az ötletes dobtémákra. 

A Wölfhunt (folyton azok az ékezetek) az előzményekhez képest kissé magasabb fordulatszámon pörög. Az elnyújtott énektémák és az ordítások Anselmot és cimboráját, a Crowbar-os Kirk Windsteint idézik. A lüktető basszussal kezdődő To Minas Morgul talán a legerősebb tétel a lemezen. Ebben a dalban a trió mindent felvonultat az eszköztárából, riffek tengere, túlnyújtott témák, végtelennek tetsző jammelések. Ráadásul ebben a nótában bizonyos hangszíneknél még a fiatal Ozzyt is sikerült megidézni. A Tolkien rajongás egyébként sem áll távol a csapattól, a CD tálca mögé is egy hosszabb idézetet illesztettek a mestertől. A fantasy és mitológiai szövegek jegyében az olaszok a következő dalban (Sleipnir) Odin nyolclábú lováról is megemlékeznek. Az utolsó énekes nótát (Forge of Crom) a címéhez illően egy kovácsműhely hangjaival nyitják, majd a kalapács szerepét átveszik Michele ütős riffjei. A szintén mitológiai eredetű címmel ellátott lemezzáró Cernunnos egy pihentető levezetés a riffek végtelen áradatát követően.

Egy dopping vizsgálaton a tiltott segédanyagok használata miatt tuti kizárták volna a bandát a mezőnyből, ebben a zenei közegben viszont az lenne a kizáró körülmény, ha nem serkentették vagy rombolták volna a tudatukat a nótaszerzés során. Szokásomhoz hűen ezzel a lemezzel sem vagyok naprakész, ugyanis az olasz trió a Magmafröst óta kvartetté bővült és tavaly a saját helyesírási szabályrendszerükhöz ragaszkodva Blüedeep címmel újabb nagylemezzel jelentkeztek, illetve idén egy EP is készült az olaszok műhelyében. Ha vevő vagy a stoner/sludge/doom egyedi szövegekkel tálalt keverékére, öt évvel a megjelenés után is érdemes utánanézned a lemeznek!

Az ajánlót írta: Andris

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!