KAAR / Murder Inc. – Split (2020)

Fémforgács

Imádom a thrash metalt… mondhatni ezen nőttem fel. Kölyökkorom “kötelező” alap bandái voltak a Kreator, Sodom, Slayer, az Anthrax, vagy a Metallica korai albumai, hazaiak közül pedig az Exit, Lady Machbeth, és a Moby Dick első lemezei. Számomra az a műfaj a klasszikus vonalú heavy metal mellett, ami valahogy mindig jelen volt és van is a mai napig az életemben. Ezért is örültem a napokban hozzám került két cseh tharsher banda, a KAAR és a Murder Inc. közös split-lemezének.

KAAR

Sajnos nem sokat tudok a két zenekarról, tehát gyorsan végeztem egy kis kutatást. A KAAR maga 15 évével nyugodtan nevezhető a cseh underground metal egyik veterán bandájának. Eddig három nagylemezt, egy EP-t és a mostanival együtt ez a második split anyaguk. A Murder Inc. egy viszonylag fiatalabb csapat. Ők 2011-ben alakultak és 2018-as Umlčen navěky debütáló lemezükön túl két EP, és szintén két split anyaguk büszke tulajdonosai. Mind két banda erősen a ’80-as, ’90-es évek thrash érájából táplálkozik, és mind két banda anya nyelvén énekli dalait. Vágjunk is bele.

A split A-oldalát a veterán KAAR nyitja, akik Sodoma Gomora dalukkal már az első perctől fogva a földbe döngölnek. Igazi klasszikus sikálós riffekkel és enyhén punk refrénű csorda vokálokkal dolgoznak, csak úgy mit az ezt követő (enyhén Kreator-ös) Nic Nám Není Svatý gyilkos zakatolásában. De ugyan ez a atomerőmű hajtja az ezt követő két dalukat is, amik megint csak jeles példái az ős-thrash iskolájának.

A B-oldalt a fiatalabb generációt képviselő Murder Inc. intróként szolgáló rövid, de annál robbanékony InTroll tétele nyitja meg, amibe majdhogy szervesen beleépül az őt üldöző Anal Canal. Igen, náluk már hallani, hogy ők inkább egy modernebb felfogású thrash-t nyomnak. Náluk már könnyedén becsússzan egy-egy death, illetve grind hatás. Ezzel semmi baj, hisz ezektől veszettül pörögnek a témáik, mint ahogyan az ezután jövő Pól Chladu A Krutosti és Průmyslová Smrt dalukban is. Ez utóbbian, ha lehet, még gyorsabb fordulatra kapcsolják a gitárjaikba rejtett fűrészgépeket, amiket jókora szólókkal csavarnak meg. Gyilkos lendületük becsülettel kitart utolsó daluk utolsó másodpercéig… szóval nem sok pihenést adnak.

Murder Inc.

A két zenekar egy kellemes arcbavágást produkál közel 28 percben. És nem is kell ennél több. Egy igazi thrash kaland a műfaj klasszikus, őshulláma és a modern felfogású megközelítése között. És ezúttal nem csak elvakult fanoknak ajánlom. Ha egy igazi zúzdás, pörgős anyagot akartok… Hallgassatok!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.