Ygfan / Svoid – We Are Nowhere Beyond The Evanescence (split ’EP 2020)

Fémforgács

Fekete Terror Productions hazai underground iránti elkötelezettsége példaértékű. A kazettákra szakosodott kiadó mellett ugyanis két fanzine (Tales of the Morbid Butchers, illetve Fekete Terror) is köthető ehhez a névhez. A kiadó egyik friss megjelenése ez a mindössze 50 példányra limitált megosztott kazetta. A felvétel teljes játékideje a tíz percet sem éri el, melynek A-oldalán az atmoszférikus doom, post-black metalt játsző fővárosi Ygfan zenekar Beyond The Evanescence című új szerzeménye, a B-oldalon pedig a miskolci dark rock, post-punk érába átavanzsált Svoid új alkotása, a We Are Nowhere kapott helyet. A két dalcím pedig egy pofon egyszerűségével ki is adja a kazetta címét.  

A budapesti Ygfan zenéje eredendően a black metalban gyökerezik, de mára ez a kifejezés olyan tággá, illetve szerteágazóvá vált, hogy önmagában ezzel elnagyolt lenne jellemezni a zenekar muzsikáját. Bálint Zsolték zenéjében találhatunk doomos, illetve – bár nem szeretem ezt a kifejezést, de jobbat nem tudok írni – post metalos hatásokat is. A zenekar új szerzeménye a tavalyelőtti albumuk vonalán halad, a hörgést, illetve a károgást, egyáltalán bármilyen extrém éneket most el is lehet felejteni, Zsolt végig dallamos hangját hallatja. A szerzeménynek megvan az a sodrása, amit az Ygfan ismerőinek nem kell leírnom. A felvezető és időnként visszatérő gitárdallam is hangulatosra sikerült. A csapat és a kiadó a kezdetektől fogva együttműködnek, már a Köd című bemutatkozó kazettájuk is a Fekete Terror egyik korai megjelenése volt, de a Hamvakból… című 2018-as nagylemezük kazetta verzióját is a kiadó jelentette meg.

A miskolci Svoid friss dala leginkább új gitárosuk, Gergő bemutatására is hivatott. A felvételen az énekes S mellett a másik alapembernek tekinthető, megszámlálhatatlan bandában érdekelt Dániel ezúttal nem szerepel. Az csapat az Ygfanhoz hasonlóan a black metal felől indult, azonban mára ezektől az alapoktól ők is meglehetősen eltávolodtak. Zenéjük új íránya már inkább egyfajta alternatív dark rockos, post punkos vonalba ment el. We Are Nowhere daluk is leginkább ebbe a stílusba illeszthető bele. Ragadósak az énekdallamok, és ahogy a 2018-as négyszámos kislemezük kapcsán is megjegyeztem, olyan zenekarok jutnak eszembe róluk, mint a Joy Division és a The Mission, illetve a friss dal alapján hangulatilag a Killing Joke munkássága is jó kiindulópont lehet. 

Röviden a kiadvány küllemére is ki kell térnem, mivel a kazettatest az ezüstszürke színével, szitázott fekete festésével igazán egyedire sikerült. A kétpaneles borító tartalmazza a dalszövegeket, illetve a felvételek rögzítésének információit.

A kazetta legfőbb célja feltehetően az volt, hogy mindkét csapat életjelet adjon magáról, hiszen mindkettőjüknél lassan időszerűvé válik a friss sorlemez, a Svoid ugyanis utoljára négy éve jelentkezett teljes albummal és az Ygfan CD-je is elmúlt két éves.  Ha valóban ez volt a kiadvány célja, nálam teljesítette a küldetését, ugyanis a minőségi dalok ismeretében még jobban várom azokat a bizonyos albumokat. Egy kis hallgatnivaló a nagyobb elismertségre érdemes magyar underground két tehetséges alakulatától. Jó szívvel ajánlom a földalatti zenék barátainak!

Az ajánlót írta: Andris

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.