Ormskrik – Ormskrik (2020)

Rendszerint megtalálnak maguknak, vagy inkább én találom meg magamnak az “elvontabb”, mások által nehezebben hallgatható anyagokat, de azért néha nekem is szükségem van a hagyományos gyalura, ahogy az elmúlt napokban is. Örömmel vettem észre, hogy ezen a fronton is bőséges kínálat van a palettán és új zenekarokat is megismerhetek. Ilyen gondolatmenet mellett jutottam el a norvég Ormskrik csapatához, akik ötötdik születésnapjukat nem is ünnepelhetnék jobban, mint egy bemutatkozó lemezzel. Régi vágású death/thrash metaljukkal bőséggel juttatnak a bennük feszülő energiából, de közben nem feletkeznek meg az északias szórakoztatásról sem. Ehhez társul a pofás borító és a minden hangszert támogató, robbanásig feszíthető hangzás. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy nagyon fiatal társaságról van szó, akkor bizony érdemes felkapni rájuk a fejünket. Anders és Tormod gitárjátéka érett és valódi műveltségről tanúskodik a fémzenét illetően, ízes játékuk mellett pedig még Erik Bakke is bőségesen kap teret lüktető basszusával. Krristoffer Fikstvedt dobos a tempóváltásokban épp akkora szerepet vállal, mint az aprításban, Gjøran Bårdsen pedig agresszív, de karcos üvöltéssel borzolja az idegeinket.

Összesen 11 tétel sorakozik a patikamérleg pontossággal beállított háromnegyed órás játékidőben, amelyek során egészen széles skálát járhatunk be az extrém zenék oltárán. Az alapvonalon túl akad itt fekete mise, groove menetelés, hardcore pofonok és néhány melodikus megoldás is, aminek köszönhetően tényleg minden dal elkülönül egymástól. Ennek köszönhetően nem egyszerű feladat bármit is kiemelni az anyagról, mivel közel azonos magas színvonalon ég végig, akárcsak egy dinamit meggyújtott zsinórja. Ha mégis a legerősebb szerzeményekre volnátok kíváncsiak, akkor egyértelműen a March Of The Dead viszi a pálmát, de a Vegen Til rövid instrumentális felvezetése után érkező Helheim kátránya is nagyon erősre sikerült. A sorból a záró tétel is kilóg a hosszával, az Eye For An Eye szépen ellágyulva csukja ránk a pinceajtót.

Kifejezetten jóleső tehát az Ormskrik bemutatkozása, ami nagyon jókor talált meg magának. Nehéz lenne ebben a finomhangolt zúzásban komolyabb hibát találni, így felesleges is keresgetnem. Hangerőt feltekerni, nyakat beizzítani, hosszú haj akár előny is lehet…

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!