U.D.O. & Das Musikkorps der Bundeswehr – We Are One (kritika)

U.D.O. & Das Musikkorps der Bundeswehr
We Are One
(AFM/HMP)


 Érdekes albummal jelentkezett az ex-Accept énekes és csapata. A We Are One nem kizárólag a saját munkájuk, erre a spéci projektre összeálltak a Bundeswehr, azaz a német hadsereg zenekarával. Az együttműködésük nem teljesen új keletű, 2015-ben Wackenben adtak már egy spcéci koncertet közösen, de hasonló vonalon élő album is jelent meg (Navy Metal Night), amit meg a Marinemusikkorps Nordsee nevű német katonazenekarral kiegészülve rögzítettek. Ezek az alkalmak azonban alapvetően az U.D.O. dalok áthangszerelt előadásáról szóltak, még ha ezzel együtt kellő teret is engedtek a nagyzenekar kibontakozáshoz is.

Még egy ilyen lemezben azonban nem lett volna túl nagy pláne, és itt merőben másról is van szó: ezúttal kizárólag új dalok kerültek a lemezre, amelyeket a nagyzenekarral közösen öntöttek formába, és ahol az ötletek sem kizárólag az U.D.O. zenekar műhelyéből kerültek ki, a Bundeswehr részéről jelen lévő szerzőtársak is belefolytak a dalok megírásába, így az ő jelenlétük legalább olyan mértékben nyom a latba, mint a U.D.O. zenekaré.

Ennek megfelelően kevésbé karcos ez az anyag, pontosabban az "udós", acceptes ízek azért a helyükön vannak, csak épp nem erre építettek, de még az egyensúly kínos betartására sem törekedtek. Egyértelműnek tűnik, hogy igyekeztek elszakadni attól a verziótól, ahol a nagyzenekar csak úgy lekíséri a bandát. Vannak persze dalok, amelyek akár egy "szokásos" U.D.O. albumra is átültethetőek lennének, de a terepet e tekintetben talán egyedül a We Strike Back esetében uralják el teljesen.

A zene is dallamosabb, könnyedebb lett, sok a lágy kórus, a fúvós aláfestés, bőven akad heroikus refrénekből is. Sőt, néha szinte tisztán filmzenés felütése is van egy-egy résznek. A legszebb U.D.O. lírák hagyományait felelevenítő építő Neon Diamondot szinti, és szaxofon is színesíti, a Beyond Gravity esetében Heviát idéző skót dudás vezérdallam viszi a nótát.

A tisztán női énekkel érkező, gitármentes (Blindfold) The Last Defender akár valamelyik újkori Nightwish anyagon is helyet találna, de simán el tudnám képzelni a Within Temptation Sharonjával is. És aki azt hitte, mindent hallott, az még nem jutott el a laza amerikai hard rock-ízű, ám rappelős (!) verzéjű Here We Go Again-ig.

Udo is visszafogottabb talán. Jellegzetes orgánuma persze reszelős, de ebben a szokásos világától jóval tágabb és színesebb közegben még az ő témái is kevésbé tűnnek karcosak. Az egésznek van egy furán patetikus felhangja. A szövegek is az ünnepélyességhez méltóan komolyak, klímaváltozásról, a menekültproblémákról, környezetszennyezésről szólnak, de még a német szélsőjobb előretörése miatti aggodalom is kihallatszik, de akad dal a 30 éve egyesült Németországról is. 

A dalszerzésben az Acceptből kiszállt basszer, Peter Baltes is részt vett, akárcsak egy másik ős-társ, Stefan Kaufmann, ami egyfajta garancia azért, hogy nem egy összecsapott anyaggal állunk szemben, és maguk a dalok amúgy tényleg jók, valóban nincs fércmunka. A két idegen zenei világ is nagyon szépen összesimul, nincsenek erőltetett megoldások, vagy kényszerből házasított pillanatok. Csak éppen a fentiek tudomásul vételével illendő megközelíteni, mert azért bőven akadnak itt olyan dolgok is, amiknek normál menetben nem sok közük lenne az U.D.O. logóhoz.

A We Are One egy speciális közjáték, és ekként is érdemes kezelni. Mint különlegesség, simán elfér a polcon.

Sz. G. 7
 U.D.O. - Pandemonium (a 2020-as albumhoz)
U.D.O. / Musikkorps der Bundeswehr - We Are One (a 2020-as album)01. Pandemonium
02. We Are One
03. Love And Sin
04. Future Is The Reason Why
05. Children Of The World
06. Blindfold (The Last Defender)
07. Blackout
08. Mother Earth
09. Rebel Town
10. Natural Forces
11. Neon Diamond
12. Beyond Gravity
13. Here We Go Again
14. We Strike Back
15. Beyond Good And Evil
U.D.O. feat. Manuela Markewitz - Neon Diamond (a 2020-as albumhoz)
 

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) HammerWorld Forró Drót (hu/atom) nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.