The Moon and the Nightspirit – A hetes szám a mi szempontunkból is egy fontos szám, egy korszak lezárásának, egy új kezdetének szimbóluma

Fémforgács

A The Moon and the Nightspirit Tóth Ágnes és Szabó Mihály alkotta duója június közepén már a hetedik nagylemezét jelentette meg. A jobb híján neofolk kategóriába sorolható, egyedi zenei világot képviselő formációt az Aether című kiadvány kapcsán kerestem meg.

Szia Misi! Köszönöm, hogy elfogadtad a megkeresésemet!

Köszönjük szépen a lehetőséget!

Kezdjük a veletek kapcsolatban számomra legellentmondásosabb dologgal; az általatok képviselt zenei világban komoly nemzetközi elismertséggel rendelkeztek, viszont az interneten alig találtam magyar nyelvű zenekari interjút. Mi ennek a magyarázata?

Valóban nem túl sok magyar interjút adtunk ez idáig. Talán az lehet az oka, hogy az általunk képviselt zenei irányzatnak nem igazán van itthon erős bázisa és így igen kevés helyre “férünk” be. Elsősorban metál/rock zenei újságok és médiumok érdeklődnek irántunk, írnak rólunk, de ez a fajta nyugisabb, meditatívabb zene nem feltétlen vonzza a keményebb, pörgősebb zenékhez szokott metál-közönséget, így teljesen érthető módon max. az érdekességek kategóriába lehet helyünk. Nincs is ezzel bajunk, hisz tisztában vagyunk azzal, hogy egy rétegzenét képviselünk, ami nem mindenkihez szól.

Folytatva az előző gondolatsort, mi a tapasztalatotok, van itthon megfelelő, vagy egyáltalán bármilyen fóruma ennek a zenének?

Úgy tapasztaljuk, hogy itthon is nagyon sok ember nyitott és befogadó az ilyen típusú zenék iránt. Stabil, lelkes és egyre növekvő hallgatói tábora van az efféle zenei világnak. Más európai országokban, annyiban más a helyzet, hogy igen erős hagyománya és támogatottsága van a pogány/középkori/fantasy/neofolk zenéknek és nagyon sok ilyen típusú zenei és összművészeti fesztivál kerül megrendezésre.

A 2005-ben megjelent első nagylemez óta stabil külföldi kiadói háttérrel dolgoztok, annak ellenére, hogy a második albumtól magyar nyelven szólalnak meg a dalszövegeitek. A külföldi hallgatók rendszeresen érdeklődnek nálatok a dalszövegek kapcsán?

Magyar nyelven tudjuk legjobban, legkönnyebben kifejezni önmagunkat.  Az első album idején ugyan még próbálkoztunk angol nyelvvel, de valahogy nem éreztük természetesnek. A magyar nyelv amellett, hogy gondolataink, mondanivalónk kifejeződésének egyetlen lehetséges, autentikus eszköze, egyben csodálatos és varázslatos hangzású is. Eddig még csak pozitív visszajelzéseket kaptunk a magyar nyelv használatával kapcsolatban a külföldi hallgatók részéről. A szövegek megértését segítendő, minden album tartalmazza az angol nyelvű fordításokat, így mindenki megértheti azokat.

Milyen a kapcsolatotok a friss lemezt gondozó kiadóval? Elégedettek vagytok a promócióval?

Nagyon jó viszonyt ápolunk a Prophecy-vel és teljes mértékben elégedettek vagyunk a promóciós tevékenységükkel, mindenben segítenek és mindig számíthatunk rájuk. Nagy megtiszteltetés, hogy egy ilyen kaliberű, nagy múltú kiadó szárnyai alatt adhatjuk ki albumainkat.

Az Evensong időszakát is számolva már több, mint két évtizede zenéltek. A metaltól viszont az Evensonggal együtt elbúcsúztatok. Hogyan ismerkedtetek meg annak idején a The Moon and the Nightspirit világát megalapozó zenékkel? Milyen előadók, illetve formációk voltak a legfontosabb hatásaitok az új zenekar megalapításakor?

Már a metálos korszakunk idején is nagyon szerettük a különleges hangzású, misztikus, spirituális töltetű zenéket. Az olyan zenekarok, mint a Dead Can Dance, a Tenhi, vagy a Hagalaz Runedance a kezdetektől hatással voltak ránk. Ezen zenekarok szellemisége, zenei megközelítése inspirálta a The Moon and the Nightspirit létrejöttét, ami egy régóta dédelgetett álom megtestesülése.

Mennyire helytálló neofolknak nevezni a The Moon and the Nightspirit zenéjét?

Őszintén nem nagyon foglalkozunk a zenei, stílusbeli kategóriákkal, beskatulyázásokkal, címkékkel. Bár a klasszikus értelemben vett neofolk mozgalom szellemiségével, ideológiájával nem feltétlen tudunk azonosulni, ezt a megnevezést is el tudjuk fogadni és meg tudjuk érteni. Az elmúlt időkben, a legtöbb esetben a pagan-folk kategóriába sorolnak minket, ami szintén helytálló lehet.

Az Aether a hetedik lemezetek, melyen hét dal szerepel. Ez puszta véletlen, vagy a kiadvány szempontjából van mögöttes jelentése is a hetes számnak? Számotokra mit jelent az Aether kifejezés?

Nem véletlen, valóban volt tudatosság ebben. A népmesék és különböző kultúrák mítoszainak varázsszáma ez. A mi szempontunkból is egy fontos szám, egy korszak lezárásának, egy új kezdetének szimbóluma. Az Aether album írásának kezdetekor már eldöntöttük, hogy 7 számnak kell szerepelnie a hetedik albumunkon. Ezt csak egy amolyan “bensős” dolog, nincs különösebb jelentősége az album tematikáját illetően. Ezt eddig senki nem is vette észre vagy nem említette meg.

Az “aether” kifejezést filozófiai, spirituális, és nem klasszikus tudományos kifejezésként használjuk. Jelentése: “az isteni lélegzet“, a szellemi lényeg, a mindent összekötő kozmikus kapcsolat, az univerzumot átjáró égi energia, az ötödik elem.

Kezdettől fogva ketten alkotjátok a The Moon and the Nightspiritet. Hogyan zajlik nálatok a zeneszerzés, illetve ki felel a dalszövegekért?

A dalszerzés közös munka eredménye, amit egy előre meghatározott tematika, koncepció, idea vagy szellemi tartalom köré építünk fel.  Nem kapkodunk, nem siettetjük a dolgokat, ha számírásról van szó. Amíg a koncepció nem kristálytiszta, addig nem is kezdünk bele a zeneírási folyamatba. Amint összeáll egy kép, elkezdődik az ötletelési, kísérletezési fázis. A kezdetektől saját hangstúdiónkban dolgozunk, így az idő nem tényező. Nyugodt, relaxált körülmények között készülhet egy album. A kívánt hangulat, atmoszféra elérése érdekében sokat kísérletezünk a hangszereléssel, különböző zenei megoldásokkal. A már elkészült és rögzített számokat/számvázlatokat “pihentetjük“, hogy később tiszta füllel újra nekifeküdhessünk, esetlegesen újragyúrjuk azokat, amíg el nem érjük a kívánt eredményt. Minden hangszert mi ketten játszunk fel és mivel a munka tulajdonképpen otthon zajlik, bármikor lehetőségünk van finomítani, módosítani a dolgokon. Nekünk ez a módszer válik be. Így folyamatosan érlelődnek, fejlődnek a számok. A dalszövegek a zenével párhuzamosan születnek meg, egymást erősítve, inspirálva. A szövegeket én írom.

Az Evensong Békés megyében működött. Jelenleg is az ország dél-keleti régiójában éltek? A természeti környezet, az Alföld sajátos világa hatással van-e a dalaitokra?

Mindenképpen. A tágas ég és a messzibe nyúló pusztaság fontos inspiráció számunkra.

Miről szólnak az új lemez dalszövegei?

Egy spirituális, benső utazást mesélnek el. A Mindenséggel való rejtett, elfeledett kapcsolatunkat fedik fel, a Kozmikus egységbe való visszavágyódásunkat tükrözik. Az Aether esetében a mohalepte erdők mélyéről az égi messzeségekbe vezet ez az utazás. Ez a kozmikus perspektíva foglalja koncepcióba az új számokat.

A lemezborítóitok képi világa lenyűgöző. Hogyan készülnek a borítóképek? A zenét követően áll össze a vizuális háttér, vagy attól függetlenül készülnek a festmények?

Az illusztrációk Ági reflekciói a már elkészült albumra. Fontos elemei a The Moon and the Nightspirit világának, egyfajta vizuális impulzusok, hangulatot, koncepciót támogató vizuális manifesztációk.

Rendszeres szereplői vagytok a külföldi tematikus fesztiváloknak, az élő fellépéseken szereplő Végh Gábor dobos és Cseh Gergely basszusgitáros már az Evensong-időszakban is veletek zenéltek. Jelenleg mi a kettőjük státusza a zenekarban? Részt vesznek a dalszerzésben is?

Ha számírásról, felvételekről s egyéb kreatív folyamatokról van szó a The Moon and the Nightspirit egy duó. Az élő fellépések azonban nem lennének megoldhatók csupán kettőnk közreműködésével. Két régi barátunk, Geri és Gabi segítenek ki ilyenkor minket. Koncerteken így egy normál felállású 4 tagú formáció vagyunk.

Ha már szóba kerültek az élő fellépések, koncert-fronton jelenleg mik az idei terveitek? A közeljövőben, amennyibe a vírushelyzet engedi várhatók-e hazai fellépések?

Ha minden jól alakul és a helyzet stabilizálódik, novemberben lesz egy koncertünk Pesten a Sear Bliss társaságában.

Kötődtök még a metal színtérhez? Figyelemmel követitek a friss megjelenéseket?

Teljes mértékben. Nyomon követjük az aktuális metál színteret és ma is lelkesen hallgatjuk a keményebb zenéket.

Az interjút készítette: Andris

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.