This Calling – ez egy főhajtás kedvenc műfajunk, a hardcore előtt

Ha azt írom, hogy This Calling, valószínűleg nem sokan kapják fel a fejüket, legalábbis egyelőre… Ha viszont azzal jövök, hogy ebben a zenekarban a Magma Rise, a The Idoru, a Bridge to Solace, és a Newborn jelenlegi, illetve egykori tagjai egy új bandát hoztak össze, ahol a ’80-as, illetve a ’90-es évek hardcore-ját elevenítik fel, biztos, hogy több olvasónk fel kapja rá a fejét. A trió tagjai Bödecs András, Fellegi Ádám és Herczeg László. A zenekarral kapcsolatos tudnivalókról Herczeg László (Magma Rise, Sunday Fury, Sedative Band) gitárost kérdeztem ki.

Szia! Köszönöm, hogy vállalkoztál a banda bemutatására. Mit kell tudnunk a This Calling létrejöttének körülményeiről, ki volt az, aki összeboronálta ezt supergroupot?

Ádám volt az értelmi szerző, tőle indult a folyamat, mégpedig rém egyszerűen. Akart egy olyan bandát, amivel fejet hajthat a kedvenc ’80-as, ’90-es évekbeli hardcore/punk zenekarai, illetve az egész műfaj előtt. Én úgy kerültem a képbe, hogy nagyon régóta akartunk közösen zenélni, sőt, 7-8 éve volt is egy rövid ideig tartó projektünk, gyors thrash számokkal, de az akkor valamiért megállt. Aztán Ádám basszusgitárosként kisegített a Sedative Bangban  a Burn és az Integrity előtt. Akkor említette, hogy Bandival belekezdtek egy közös zenekarba. Mutatott egy kész számot, pár klassz riffet és benne is voltam. Nem hezitáltam, nagyon jó energiák „lengték” körbe a csapatot.

A bemutatkozásotokban írjátok, hogy a klasszikus hardcore iránti tiszteletet rójátok le a bandával. Mely zenekarok voltak az alapvető közös hatásaitok?

Cro-Mags. Az egy biztos közös nevező. Szerintem a Bad Brains is, de ebben nem vagyok biztos. Azt mondanám, hogy en bloc a klasszikus hardcore, hagyjuk is a zenekarokat. Ebben benne van minden.

Már 2018 májusában kihoztatok egy bemutatkozó dalt, de a lemez csak most, két évvel később jelent meg. Mennyi időt vett igénybe a dalok megírása?

A dalok megírásába fektetett nettó munkaóra rövid volt, azt gondolom. Minden egyéb más körülmény „hátráltatta” a folyamatokat, ez vezetett a csúszáshoz (ha jól emlékszem 2018-ra lett ígérve a lemez), de ez ilyen. Ádám nagycsaládos, ott bőven van elfoglaltság, én is elsősorban családapaként funkcionálok, mellette iskolába járok, ami szintén nem könnyíti meg a dolgokat. András viszont a topon volt, ő mindent a saját magunk által meghatározott határidőre teljesített.

Hol készültek a felvételek?

Ghostship/Tóth Gabi, Grenma/Botlik Matyi. Mindketten Budapesten ügyködnek. Jó volt látni, hogy milyen módszerrel készülhet manapság egy lemez. Személy szerint én máshoz vagyok szokva.

A Magma Rise-nál lassan esedékes lesz/lenne egy új lemez, amit sokan tűkön ülve várunk, az Idoru is mostanában aktivizálta magát; mi a helyzet Ádámmal, ő jelenleg milyen zenekarokban érdekelt? A bandák sorában hol foglal helyet a This Calling?

Igen, a Magma Rise nagylemez „under progress”. Megvan a dalok 90%-a, a koncepció, a lemezborító, szóval komótosan haladunk. Idén be szeretnénk fejezni, tokkal-vonóval. Az Idoru pedig már ki is adott egy EP-t. Szóval igen, ők is aktívak most. Ádám jelenleg csak a This Calling-ot csinálja. Van egy hip-hop projektje is IN LAK’ECH néven, amivel három kislemezt is csinált az elmúlt években, de az most nem aktív. Sorrendet nem akarok mondani- nem is tudnék-, mind a kettő zenekar kitüntetett figyelmet élvez a részemről. Biztos vagyok benne, hogy a Bandi is így van ezzel, függetlenül attól, hogy sok projektben érdekelt.

Az album egyelőre csak digitális formában elérhető. A kiszivárogtatott információk szerint viszont várható LP-s megjelenés is, ráadásul jótékonysági céllal. Mit tudsz elárulni ezzel kapcsolatban, kit, vagy milyen célt szeretnétek támogatni a fizikai kiadványból, illetve a digitális értékesítésekből befolyt összeggel?

Az anyag korlátozott példányszámban színes vinyl-en előrendelhető a www.andrasbodecs.com oldalon. A lemezeket nagyjából nyár közepén fogjuk tudni postázni. A fizikai kiadványok értékesítéséből egy bizonyos összeget, míg a bandcamp oldalről befolyt teljes összeget különítjük majd el jótékony célra. Felnőtt emberek vagyunk, hál’ istennek mindannyiunknak van munkája, egyikünk sem a zenélésből él, ezért úgy gondoltuk, hogy ebben a nehéz időszakban a művészetünket nem csak a szórakoztatásra, hanem a segítségnyújtásra is fel szeretnénk használni. Ádám a tavalyi évben létrehozott egy alapítványt Zenei Kulturális Közösség – Zenkk néven, ezért szóba került, hogy oda csoportosítjuk át ezt az összeget. Ezen kívül két másik befutó is van, de még nem döntöttük el véglegesen, hogy hol fog landolni a pénz. Az biztos, hogy jó helyen.

CD, esetleg kazetta kiadásról van-e szó?

Nem tervezzük, csak digitális formátum és LP.

A jelenlegi bizonytalan időkben talán még korai a kérdés, de terveztek-e a későbbiekben élő fellépéseket? András ugye énekel, Ádám – gondolom – a dobok mögé fog beülni, Te pedig gitározol. Adja magát a kérdés, hogy kik fognak kisegíteni titeket a színpadon?

Természetesen tervezünk, ennek a műfajnak az élő fellépés a „sava-borsa”. Ádám még nem döntötte el, hogy milyen instrumentummal szerepel a színpadon, de dobolni biztos nem fog. Én a basszusgitárra gondolok, szóval kell majd egy dobos és egy gitáros. Jelöltek vannak, de jelenleg nem úgy nem áll a világ helyzete, hogy koncertekben lehessen gondolkodni. Az élő fellépés még várat magára. Azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a lemezt a lehető legpontosabban próbáljuk majd visszaadni élőben, úgyhogy be kell vetnünk még egyéb „fegyvereket” is.

Mik a This Calling idei tervei?

Nekiugrunk az új daloknak és akár fel is veszünk egy-két lemezre valót. Egész jó kis koncepció született a zenekarral, illetve a lemezekkel kapcsolatban, rengeteg ötlet is van, úgyhogy nem állunk a kreatív folyamatok útjába.

Az interjút készítette: Andris

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.