Trapped Under Ice Vol. 1 – The New Face Of Canadian Heavy Metal (2019)

Fémforgács

Az utóbbi években az eddigieknél is jobban felélénkült a kanadai metal-színtér. Na nem mintha eddig nem jöttek volna onnan jó zenék, de az elmúlt egy-két évben lassan majd hogy nem napi szinten érkeznek a frissebbnél friss bandák és albumok. Az eddig is meglehetősen széles rock és metal zenei palettát felsorakoztató országból olyan kedvenceink ismerhettük meg, mint a Voivod, Sacrifice, Razor, Kataklysm, Cryptopsy, Exciter, Annihilator, Anvil, Strapping Young Lad és még sorolhatnák… és most itt vannak az új trónkövetelők.

Kanada egyik szintén feltörekvő metal kiadója, a Temple of Mystery Records által tavaly Trapped Under Ice Vol. 1 – The New Face of Canadian Metal címmel kiadott 10 dalos válogatáslemezre az ország legaktuálisabb, és legfeltörekvőbb tradicionális heavy, black, doom és speed metal csapatai kaptak helyet, azon reményben, hogy hamarosan őket is új kedvenceink között tudhatjuk. Ilyen bandák a Metalian, a Spell, a Traveler, a Cauchemar, a Freeways, a Barrow Wight, az Occult Burial, a Blackrat, az Emblem, és a Starlight Ritual.

Persze közülük is akad, akiket már is merünk és kedvelünk, de van, akit még csak most fogunk meg ismerni. Lássuk! Kanada új metal arcainak összeállítását az utóbbi időben nálunk is egyre népszerűbb Traveler nyitja meg. A tradicionális speed/heavy metalt játszó banda fém veretes szélvész sebességű Batrayer dalával egyből megadja a lemez fordulatát, amit a hasonszőrű, a maga 15 évével veteránnak mondható Metalian még jobban felpörget. King Diamond-szerű feszes riffelésű Streets of Fire daluk egy igazi metal katlan, egy vérbeli koncertnóta, amire élőben veszett extázisban őrjöng a tömeg. Az őket követő női-frontos heavy/doomer enyhén okkultista ízekkel játszó Cauchemar ugyan csak veteránnak mondható, hiszen már 2007 óta léteznek. Szabbatista misztikus zenéjükkel nálam simán felzárkóztak az utóbbi időkben új kedvencévé vált szintén kanadai, és szintén női-frontos Smoulder mellé csak úgy, mint a rideg black/thrasher Occult Burial, aki Fight For Survival daluk jellegzetes jegyeivel, vagy inkább puritán mocskával a kecskebűvölő Bütcher-t juttatják eszembe.

Annak ellenére, hogy a Starlight Ritual heavy/doom-ban utazik Demons dalukban keményen oda teszik erősen power veretes riffeiket. Az utánuk pedig a Freeways légies könnyedséggel hozza a ’80-as évek NWOBHM mozgalmából táplálkozó NDK-s lakókocsis heavy metaljának hangulatát. Velük szembe a Barrow Wight inkább az epikusabb felfogású, a Tolkien témáiból merített ősi pogány istentiszteleteket celebráló heavy metal vonalát képviseli, míg a Spell finom szövésű billentyűs, kissé progresszív rockos Sliver Towers dala a keményebb hard rockba mártott harmóniáival valamelyest a Thin Lizzy és a Ghost dallamait elevenítik fel bennem. De hasonló hangulattal nyit a Blackrat, akik aztán a hét tenger ördögeként szabadítják ránk From the Tideless Sea daluk rideg crust/black/thrash/punk átkát, amit szinte orrhegynyi távolságról okádnak az arcunkba. Azért a záró Emblem sem a finom modoráról híres. Fast Rocker dalukban, ahogyan azt a címe is mondja, jó alaposan az orrunk alá dörgölik villámgyors, izzadság és sörszagú riffeiket, amikhez még egy alsófertályi tornádó-szóló is tartozik.

Mindent összevetve, azt kell, hogy mondjam ez egy remek válogatás, amely egy nagyon jó átfogó körképet nyújt Kanada feltörekvő bandáiról. Azt hiszem a jövőben is remek zenék várhatóak onnan, érdemes lesz figyelni a nagylábú földjét.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.