Solarized – A Ghost Across Hell From

Minap az SRA Records bandcamp oldalát böngészve bukkantam rá, a Solarized nevezetű zenekarra. Az SRA Records-ról azt kell tudni, hogy az esetek többségében nem lesz egyszerű menet amit tőlük kapunk. Nem a szokványos megoldásokat használó bandákra vannak specializálódva. Tökéletes példa erre a Soul Glo, akinek tavalyi lemezéről írtam is itt az oldalon, sőt nekem a Top 20-as listámon is szerepelt a Nigga in Me is Me. Megláttam a A Ghost Across Hell From össze vagdalt montázs szerű borítóját, ami egyből a 90-es évek grindcore lemezeit juttatta az eszembe. Az első dalban már kiderült, hogy a grindcore-hoz nem sok köze van, de az is, hogy kincset találtam.

Ha a dolgok alapjaihoz megyünk le, akkor egy DC stílusú hardcore lemezzel van dolgunk, olyanok nyomdokain mint a Bad Brains vagy a Swiz. Viszont a helyzet nem ilyen egyszerű. Alex Smith saját elmondása szerint, szeretett volna teremteni egy egyfajta zenei multiverzumot, amiben minden benne van ami őt érdekli. Legyen azok a DC képregényei, klasszikus sci-fi ( A nevüket is Sameul Delany munkája ihlette), egy olyan városban élni mint Philadelphia, afrofuturizmus, Sun Ra, vagy éppen élet tapasztalatok fekete, meleg férfiként Amerikában. Szóval tematikailag nem egyszerű a helyzet, noha zeneileg is visznek csavart a dolgokba. Eleve már az, hogy philadelphia-i a zenekar, nekem már garancia a minőségre. Brutálisan sok és brutálisan jó bandák kerülnek ki onnan, lassan már a mi generációnk New York-jának is fel lehet fogni.

Akár debütálásnak is tekinthetnénk a lemezt, viszont kettő rövidebb anyaguk még van, amit házi gyártású kazettán adtak ki. A New World-ről a The Universe című szám fel is került erre a lemezre is. Számomra az egész lemezt Ray Bradbury írásainak hangulata járja. Köszönhetően főleg az olyan noise-os, “space-es” átvezetőknek mint a the mobious chair. Ez az egyik zenei csavar amit korábban említettem. Az egyébként pattogós punk dalokat nem egyszer törik meg sci fis átvezetőkkel, amitől az egésznek valami megfoghatatlan futurisztikus hangulata lesz. Ilyen hogyan képzelhették el a jövőt az 50es években dolog. Mindez a klasszikus, gitár dallamok vezette okoskodó hardcore témákkal adja azt, ami miatt különleges lesz ez az album. Most kivételesen nem az extremitáson van a hangsúly, hanem a rétegesen, gondosan felépített zenei világon, ami betekintést ad a zenekar elméjébe és ablakot nyit egy új felfedezésre váró világba.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!