Green Sabre – Numb ‘EP 2019

A 2018-ban alakult brit epic doom/doom metalos Green Sabre a ’90-es évek klasszikus angol gyász metaljának (My Dying Bride, Anatheme, Paradise Lost) vonalát hozza vissza. A bandát a Desolate egykori, illetve a Sorrows Fall jelenlegi gitárosa, Dez Jones hozta létre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy ha lehet, ezt a vonalat még erősebben életben tartsa.

Bemutatkozó Numb című közel 45 perces kislemezükre összesen 5 tétel került fel, a jól bevált intro / outro sémával. Vagyis nem szűkölködnek a lassú riffekben. Az intróként szolgáló Desolate egy közel 3 és fél perces sejtelmes, fagyos természeti hangokkal átitatott elnyújtott pengetésekből álló alaptétel. Az őt követő Loss dallamos lassúságú riffei 100%-ig hozzák a bánat metal összes alaptézisét. A végtelenbe őrlő temetői dallamok, de még az ének dallam is a My Dyung Bride, korai Anathema féle öngyilkos, önsajnálkozó vonalat hozzák. Az énekes Kris hangja meglehetősen hajaz Vincent CavanaghThe Silnent Enigma” korszakához… érdes, recés, mintha csak a torkodat vágnák. A dal akusztikus levezetője egy enyhült fájdalom levezetését adják egy közel 12 perces melodikus agonizálás után, amit a hasonló kínoktól vergődő Fracture gépies fejbólogatásra kényszerítő, belső fájdalomtól üvöltő dogmája követ.

A klasszikusnak mondható szikár death/doom témához itt már jön egy romantikusban, misztikusabb dallamokat hozó Type O Negative utóérzés, ami kifejezetten jót tesz a katonásrendbe szedett dallamszerkezetnek. A párbeszéd – monológ részről nem is beszélve, amikhez befejezésként jön egy szabbatista riff-csokor. Az EP negyedik, és egyben címadó dalát képező Numb nyitásban visszatér a természeti aláfestés, egy dörgő, csendes esős képében, amire szinte cseppenként kúsznak fel a dallamos gitárok és a 15 percen át tartó sártól ragacsos riffelések, amik mint az ázott temetői föld nehezek és áporodottak… és az eső csak esik, esik, és esik bele a zárásként szolgáló Exile fagyos, nyirkos sírgödrébe.

Kellemes bánat, és kellemes gyász, amit a Green Sabre debütáló EP-jén összekovácsolt. Bár igaz, hogy közel 45 percen át adagolják az elmúlás sokat hallott hangját, valahogy még sem válik unalmassá, inkább bizarr mód megnyugtatóvá. Csendesedj el, és fordulj befelé.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.